Urban: Daca limba tiganeasca a ajuns in licee, sa le facem si ungurilor facultati! - Interviu

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 07:32
6035 citiri
Urban: Daca limba tiganeasca a ajuns in licee, sa le facem si ungurilor facultati! - Interviu

Daca limba tiganeasca a ajuns sa fie in licee, atunci sa le facem si maghiarilor facultati, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com senatorul independent Iulian Urban, comentand scandalul legat de infiintarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

El a precizat ca, desi nu ii iubeste pe "baietii astia de la UDMR", considera ca cererea lor este indreptatita. Asta pentru ca, spune senatorul, infiintarea unor facultati cu predarea in limba maghiara la UMF Targu Mures e prevazuta de Legea Educatiei.

In ceea ce priveste decizia UDMR de a boicota sedintele Parlamentului, Iulian Urban nu crede ca maghiarii au procedat corect, afirmand ca acest gest "arata ca ei pun democratia parlamentara pe planul 10 in fata unor interese pe care le au".

UDMR renunta la protest: Revenim in Parlament, coalitia trebuie sa functioneze

Cu toate acestea, Iulian Urban nu crede ca in urma acestui scandal Coalitia se va destrama.

Senatorul a vorbit in interviul acordat Ziare.com si despre fostii colegi din PDL, afirmand ca se afla in relatii extraordinare cu multi dintre ei. Totusi, nu se gandeste sa se intoarca in partid, preferand sa ramana independent pana la terminarea mandatului.

UDMR preseaza PDL: Nu participa la plen pana cand nu se rezolva situatia de la UMF

Pe de alta parte, Iulian Urban considera ca premierul Mihai Razvan Ungureanu ar putea fi un bun inlocuitor al lui Traian Basescu la presedintia Romaniei pentru ca, afirma el, "nevenind din politica asa cum s-a intamplat cu Traian Basescu, care a fost si parlamentar si primar, lumea l-ar percepe ca pe un om echilibrat".

Ce parere aveti despre tot acest scandal cu UDMR si infiintarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures?

Eu unul nu ii iubesc pe baietii astia de la UDMR, dar aici sunt doua aspecte. L-am vazut pe presedintele PDL afectat spunand ca se face presiune etc. Stiu ca Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pe Legea invatamantului, iar aici scrie clar ca solicitarea asta a ungurilor este intemeiata. Pe asta si-a asumat Guvernul raspunderea, astfel incat in momentul de fata, chiar daca unora nu le mai place, sau uita, sau stiu eu ce mai fac, practic solicitarea ungurilor este intemeiata. Asta unu la mana.

Doi la mana. Nu stiu ce diferenta este intre faptul ca se infiinteaza aceasta sectie in limba maghiara la UMF Targu Mures si faptul ca s-a infiintat un liceu in care sa se invete in limba tiganeasca. Presa a luat-o ca pe o initiativa venita de la premierul Ungureanu. Nu, asta a venit de la ministrul Educatiei. Pai daca si limba tiganeasca a ajuns sa fie in licee, pai atunci sa le facem si la astia facultati.

Liceu cu predare in limba rromani, in Bucuresti

Aspectul cel mai important este ca Romania vrea sa intre in Schengen. In Schengen si in general in Uniunea Europeana, multiculturalismul este la mare cautare. Nu poti intr-o tara care aspira cu toti porii sai sa devina stat membru Schengen sa vii sa spui ca nu le faci ungurilor sectie in limba maghiara. As face una in limba maghiara, una in persana, una in bulgara si la revedere. Din punctul meu de vedere, daca s-a gresit, s-a gresit cand s-a inscris in Legea Educatiei aceasta posibilitate.

Deci cei care si-au asumat atunci niste lucruri acum trebuie sa taca si sa deconteze. Nu poti sa iesi acum ca presedinte al partidului si sa spui ca ungurii negociaza sub presiune. Nu, ei cer sa se respecte niste lucruri care sunt trecute in Legea Educatiei. Ca sunt ei obraznici, asta e, asa se intampla in Romania. Il mai auzeam si pe Mircea Dusa ca spunea: "astia asa fac de 20 de ani". Pai da, ca vreo 15 au facut-o cu PSD si PNL, iar de vreo 4 ani o fac cu PDL.

Asta demonstreaza ca, atunci cand se aduna trei romani si un maghiar, romanii sunt atat de dezbinati ca tot maghiarul castiga.

Cum catalogati gestul UDMR de a nu participa la sedintele Parlamentului?

Nu mi se pare corect, dar asta e consecinta faptului ca li s-a spus "nu se face", desi in legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea li se da aceasta posibilitate. Gestul lor de a nu participa la sedinte face parte din partea a doua a problemei pentru care eu nu ii iubesc pe baietii astia, dar cei care sunt in politica de 20 de ani si mai vor sa stea 20 de ani acolo, pentru ca de aia nu au votat legea cu limitare la doua a numarului de mandate, vin si spun ca "aia asa fac de 20 de ani si o sa mai faca". Pai fac pentru ca i-ati lasat voi cei care stati de 20 de ani politica si care mai vreti sa stai 20 de ani acolo.

Gestul este unul care nu se face, este un gest care arata ca ei pun democratia parlamentara pe planul 10 in fata unor interese pe care le au, iar gestul lor a fost unul prin care ei teoretic au luat startul lansat pentru alegerile locale, unde UDMR se pregateste sa obtina mai multe primarii decat acum, gratie unei alte legi care parca a fost facuta fix pentru ei, cea cu alegerea primarilor din primul tur.

Pentru ca in orice localitate in care ungurii au cel putin un 20%, primar are sanse foarte mari sa fie candidatul uniunii. Asa ca la asta se rezuma totul. Faci niste greseli si vine momentul sa le decontezi, iar din punctul asta de vedere, al modului in care se poarta UDMR, aici ar trebui sa o parafrazam pe o alta mare membra a PDL "ciocul mic". Si e valabil pentru toti, si pentru USL, ca aici toti sunt vinovati.

Se va destrama Coalitia in urma acestui scandal?

Nu, nu se va destrama, pentru ca in mod real si firesc in PDL inca sunt unii lideri, care chiar daca sunt in linia a doua, care la fel le spun celor care sunt in prima linie: cititi Legea Educatiei, aduceti-va aminte pe ce v-ati asumat raspunderea si faceti-le sectia asta, pentru ca daca asa scrie acolo oamenii au dreptate.

Apoi pentru ca il vezi pe asta ca zice ca nu vine la sedinte de plen poti sa ii articulezi. Nu stiu, mai au si ei dosare penale, se mai pot trezi si ei cu ministrii trimisi in judecata sau condamnati ca sa le arati ca nu merge chiar asa. Insa, altfel, din punctul asta de vedere, eu cred ca aici nu este negociabil absolut nimic.

Iar, daca in momentul de fata PDL isi da seama ca mai pierde niste puncte electorale importante in batalia pentru locale din cauza faptului ca sunt perceputi in anumite comunitati in care inca aversiunea fata de solicitarile maghiarilor este destul de mare, asta este, PDL trebuie sa isi asume acest lucru, sa isi asume si faptul ca Legea electorala pentru alegerile locale va avantaja candidatii UDMR pentru primarii si sa le dea oamenilor astia ce le-a promis, urmand ca apoi sa isi calculeze noile majoritati care se fac in functie de rezultatele care vor iesi la alegerile locale.

Desi aici, parerea mea, PDL trebuia sa se gandeasca demult la faptul ca au fost extrem de multe semnale in care uniunea pe de o parte este extrem de unita, si iata ca a boicotat lucrarile Parlamentului, insa cand vine vorba de candidaturile locale vad ca toata lumea a uitat ce s-a intamplat de exemplu la alegerile pentru Primaria Baia Mare, unde filiala locala a UDMR a sustinut candidatul USL.

V-am spus, aici este o greseala de abordare a tuturor politicienilor romani care s-au perindat la guvernare sau in Parlamentul Romaniei de la 1990 incoace. Nu poate sa spuna USL acum ca doar PDL e de vina. PDL a continuat sa guverneze alaturi de UDMR pentru ca romanii nu s-au inteles niciodata si atunci a trebuit sa li se faca aceste concesii. Dar, repet, in acest moment cererea lor este justificata.

In urma cu cateva zile ati postat pe blog niste bancuri pentru care ati fost criticat. Unul dintre acele bancuri era si despre maghiari.

Da, sunt savuroase. Asta este adevarul. Nu trebuie sa se supere nimeni, asta este folclorul romanesc. Insa, din pacate, romanul in relatia cu maghiarul nu reuseste sa iasa mai mult de zona ironica, din ceea ce inseamna un banc si reuseste sa aiba mai putina fermitate cand vine vorba de viata reala decat in bancuri, unde in general romanul asa a fost invatat - sa reziste nevoilor si intemperiilor.

Mai facem un banc, mai facem inca unul, adica daca ar avea aceeasi efervescenta si in viata reala, probabil ca acest gen de situatii cum este cel de la Targu Mures nu ar avea loc, insa altfel asta este realitatea. Romanul ramane tare doar in zona de bancuri. Acolo romanii sunt cei mai destepti, cei mai frumosi, cei mai inteligenti, dar uita sa faca demonstratia acestor virtuti si in viata de zi cu zi si acolo e pacat pentru ca acolo pierdem noi foarte mult.

In ce relatii mai sunteti cu fostii colegi din PDL?

Cu cei din PDL care sunt oameni cu capul pe umeri si gandesc sunt in relatii foarte bune, iar din punctul asta de vedere, din nou aici in cazul asta, al solicitarii maghiarilor, nu pot sa nu remarc pozitia corecta pe care a avut-o si presedintele Senatului, care a spus la randul lui foarte clar ca nu este vorba de o aberatie pe care o cer maghiarii. Poate a fost aberatie cand si-a angajat Guvernul raspunderea, insa ar trebui sa ne explice fostul premier Emil Boc cum au stat lucrurile.

Insa in momentul de fata este o solicitare intemeiata pe care o au si pe care trebuie sa le-o satisfacem, ca apoi sa putem sa venim ca avem pe rolul Senatului vreo 300 de legi pe care trebuie sa le votam. Si in conditiile in care nu stiu cum fac unii senatori PDL, dar uita sa vina macar o ora pe saptamana cand au de votat in plen si se bazeaza ca lasa ca vine colegul meu ungur, atunci da-i ungurului ce vrea ca sa poti sa lucrezi.

Deci cu cei care isi pastreaza niste linii cinstite si corecte sunt in relatii extraordinare. Si sunt foarte multi din aceasta categorie.

Daca spuneti ca sunteti in relatii extraordinare cu multi democrat liberali, va ganditi sa va intoarceti in PDL sau ramaneti independent?

Raman independent, imi termin mandatul si ii las pe altii mult mai inteligenti, mult mai vechi in politica, mult mai conectati la viata politica reala sa ne demonstreze ca intr-adevar noi cei din mediul privat, cei care avem niste profesii la baza, niste meserii, nu avem ce sa cautam acolo si ca totusi politica este doar pentru ei, cei care o fac de 20 de ani si o vor mai face inca 50-60 de ani, sa le dea Dumnezeu sanatate.

Ce aliante credeti ca se vor forma dupa alegeri? Traian Basescu a spus recent ca e posibila o alianta PDL-PNL.

O alianta PDL-PNL e ceva ce suna bine romanului. Roman care cauta un fel de busola, un fel de compas. Eu, unul, acum, daca ma intrebati, spun ca benefic pentru mediul de afaceri era nu sa se mareasca salariile bugetarilor, ci sa sa reduca CAS-ul. Insa asta este situatia.

Parerea mea este ca aliantele electorale care se vor face dupa alegeri vor fi dictate doar de interesul de a se ajunge undeva in zona alegerilor parlamentare la scoruri cat mai bune.

Anuntul cu majorarea salariilor de la 1 iunie, inainte de alegeri, a fost o strategie a celor de la guvernare de a castiga voturi?

Nu cred ca (sic!) castigi voturi inainte de alegeri si aici a zis foarte bine Traian Basescu, ca unuia care are impresia ca i s-au taiat pe nedrept salariile nu o sa il intorci din drum si o sa te voteze pentru ca il anunti ca exact incepand din luna in care o sa fie alegeri el o sa aiba salariul marit.

Basescu: Bugetul, scarmanat pentru revenirea salariilor. Nu e momentul scaderii CAS

Sincer imi scapa ratiunile pentru care s-a facut aceasta intoarcere, cred ca este posibil sa se fi gandit cineva la faptul sa ajute mediul bancar, sunt multi care au credite la banci, au intarzieri de plata, insa pe de alta parte daca duceai o reducere de 5% a CAS in zona privata, probabil ca salvai un numar dublu de angajati care la randul lor, din cauza recesiunii, au ramas cu rate restante la banci. V-am spus, eu unul as fi optat pentru reducerea cu 5% a CAS-ului.

Cum comentati declaratia lui Traian Basescu, potrivit careia perioada in care a fost presedinte a fost cea mai umilitoare din viata lui?

Pentru mine pot spune ca acesti trei ani si jumatate de mandat au fost o perioada in care am trait cele mai mari dezamagiri, a fost o perioada in care mi-am dat seama ca cel putin in momentul de fata ca tanar, ca om din mediul privat, nu ai ce cauta in politica.

A fost o perioada de umilinte, o perioada de regres si la randul meu nu as sfatui pe nimeni sa faca acest pas, bineinteles daca este manat de intentii bune si chiar crede ca poate sa schimbe ceva. Nu, aceasta este o utopie. Altfel, pentru altii care se duc acolo ca sa se imbogateasca, sa mai prinda contracte cu statul, este o oportinitate si in general sunt cei care raman in politica romaneasca pe durata a zeci de ani.

Traian Basescu: Presedintia, cea mai umilitoare perioada din viata mea

Insa aici Traian Basescu are dreptate, si eu m-am simtit la fel si simt ca acesti patru ani au fost un fel de stagiu militar pe care l-am facut pentru cei care m-au ales, insa abia astept sa se termine. Si am convingerea ca in momentul de fata in politica romaneasca nu ai ce sa cauti decat daca esti putin mai altfel, daca vrei sa te capatuiesti.

Mihai Razvan Ungureanu credeti ca ar fi un bun inlocuitor al lui Traian Basescu?

Cred ca da, mai ales ca ar avea un ascendent moral extraordinar prin prisma modului in care este perceput acum de oameni si trebuie sa i se dea sansa sa faca acest pas si cred ca ar fi un inlocuitor foarte bun. Mai ales ca ar putea ajunge presedinte al tarii nevenind din politica, asa cum s-a intamplat cu Traian Basescu, care a fost si parlamentar si primar.

Lumea l-ar percepe ca pe un om echilibrat si cred ca ar putea aduce cu el un capital de incredere, pe care romanii il asteapta si pe care nu il regasesc nici la Ponta, nici la Antonescu sau la un alt politician care in momentul de fata aspira la aceasta functie.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#UDMR UMF Targu Mures, #UDMR boicot Parlament, #Urban UDMR UMF , #senator