PDL pregateste suspendarea lui Mircea Geoana de la Senat - iata in ce conditii

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 16:03
5684 citiri
PDL pregateste suspendarea lui Mircea Geoana de la Senat - iata in ce conditii
Foto: Arhiva

Senatorul PDL Iulian Urban a declarat pentru Ziare.com ca, in cazul in care presedintele Senatului, Mircea Geoana, nu va debloca luni lucrarile in plen, PDL va cere suspendarea acestuia din functie pentru incalcarea regulamentului.

Declaratia a fost facuta in contextul in care activitatea Senatului este blocata de mai multa vreme, fie din lipsa de cvorum, fie din cauza unor prelungite pauze de consultari acordate cu ingaduinta liderilor de grup de Mircea Geoana, fapt ce a determinat inclusiv interventia presedintelui Traian Basescu. Intr-o scrisoare adresata sefilor celor doua camere parlamentare, acesta a cerut adoptarea de urgenta a doua legi mentionate in acordurile Romaniei cu FMI, CE si BM.

Din culisele bataliei duse in Senat: Patru puncte de vedere

Basescu solicita Parlamentului sa adopte de urgenta doua legi

Si liderul PDL, premierul Emil Boc, a venit saptamana trecuta la Parlament pentru a discuta cu deputatii si senatorii democrat-liberali.

"Premierul a venit atunci in Parlament in primul rand ca sa ne lamureasca si pe noi cum este cu 'bastimea' noua din partid care nu da pe la locul de munca, cei din cauza absentelor carora nu reusim sa trecem legea Asistentei Sociale si alte legi importante. Si ati vazut, dupa ce a venit premierul luni, care a fost concluzia: miercuri au venit si mai putini. Cam asta e autoritatea in momentul de fata", a comentat ironic senatorul Iulian Urban pentru Ziare.com.

Acesta s-a aratat convins ca altfel ar fi stat lucrurile daca presedinte al PDL ar mai fi fost cineva de fermitatea lui Traian Basescu.

"Daca era Basescu presedintele partidului, cu riscul sa ramana fara grup parlamentar, ii dadea afara din partid, fara niciun fel de regrete, pe toti cei care ar fi avut indrazneala ca macar la o sedinta importanta de plen al Senatului, in care sa se voteze, nu ar fi venit. Asta inseamna disciplina! Am vazut ca premierul a spus: 'Cine nu vine si face jocul Opozitiei va fi sanctionat'. Hai sa vedem daca vor fi sanctionati!", a completat Iulian Urban.

Pe de alta parte, acesta admite ca, la Senat, nu doar absentele din plen ale parlamentarilor Puterii reprezinta o problema, ci si comportamentul presedintelui Mircea Geoana, de aceea PDL este gata sa demareze procedura de suspendare a lui, chiar daca partenerii de la UDMR nu par sa fie de acord.

"Chiar daca noi vom fi astazi la Senat 70, o sa vedem cum o sa se separe apele, pentru ca, in momentul in care, astazi, Mircea Geoana nu o sa vrea sau o sa incerce sa faca iarasi jocul USL, daca mai incalca regulamentul cu pauzele de consultari, noi, asa cum am discutat si cu premierul, o sa mergem inainte cu suspendarea lui.

Doar ca auzim dinspre vecinii si prietenii de coalitie de la UDMR ca ei nu vor sa mearga pe ideea suspendarii lui Geoana daca mai incalca legislatia si regulamentul Senatului. Dar mai intai sa fim noi 70 acolo si o sa vedem ce o sa facem", a declarat Iulian Urban, precizand ca sedinta incepe la ora 16.00.

Acesta a reclamat faptul ca, "in mod iresponsabil", de doua luni de zile, sub obladuirea lui Mircea Geoana, sedintele plenului sunt mai mult pauze de consultari.

"In mod iresponsabil, de doua luni de zile nu putem sa facem absolut nimic-nimic la Senat pentru ca el, in momentul in care se cere o pauza de consultari, nu spune: 'pauza, dar va tot consultati de doua luni de zile, va las 10 minute, un sfert de ora, dupa care mergem in continuare'. Ati vazut ce se intampla in ultimele doua saptamani: daca ei vad ca noi suntem 70, cer pauza de consultari si cu asta se termina sedinta. Nu se poate asa ceva", a spus senatorul democrat-liberal.

El a precizat ca, daca PDL va demara procedura de suspendare, s-ar putea ca sansele de succes sa fie foarte mari, pentru ca foarte multi senatori PSD "abia asteapta" ca Geoana sa fie inlaturat.

Geoana ii cere lui Nastase sa puna capat tensiunilor din PSD

"Daca presedintele Senatului incalca regulamentul, singura solutie asta este. O sa vedem in momentul ala si ce sustinere exista din partea Opozitiei, pentru ca practic suspendarea lui Mircea Geoana nu ar insemna ceea ce pare la prima vedere, cum scrie presa, ca PDL se lupta pentru presedintia Senatului, ea revine tot USL care va trebui sa desemneze pe altcineva.

Iar noi stim ca acolo, mai ales cei de la PSD, abia asteapta motivul sa il schimbe pe Mircea Geoana, abia asteapta! Or noi nu ii cerem lui Mircea Geoana decat un singur lucru: sa nu mai accepte ca aceste pauze de consultari sa tina cat toata sedinta de plen, ci 10-15 minute, dupa care, asta este! Constata ca exista o majoritate, supune la vot si uite asa trecem si Legea Asistentei Sociale si problema de la Inalta Curte", a mai spus Iulian Urban.

Intrebat daca liderii PDL au discutat cu Mircea Geoana pe aceasta tema, acesta a raspuns negativ.

"Nu, ca nu poti sa il ameninti pe Mircea Geoana. El este presedintele Senatului, are un regulament, daca el continua sa faca ce a facut pana acum, iar in momentul in care va veni unul dintre cei doi lideri de grup ai USL, Puiu Hasotti sau Ilie Sarbu, va cere pauza de consultari, si el nu va da maximum 15 minute si apoi sa reluam sedinta de plan, ci va pleca din sala si 'La revedere!', nu trebuie sa ii spuna nimeni ca a incalcat regulamentul Senatului si ca trebuie sa raspunda. Dar repet, sa fim noi 70 in sala si sa fim convinsi ca trebuie sa facem lucrurile astea", a conchis senatorul PDL Iulian Urban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Iulian Urban, #suspendare Geoana Senat, #blocaj Senat , #senator