Urban (PD-L): Guvernul ar trebui sa isi asume raspunderea pe Legea ANI

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 15:53
1054 citiri
Urban (PD-L): Guvernul ar trebui sa isi asume raspunderea pe Legea ANI
Foto: Arhiva

Senatorul PD-L Iulian Urban ii cere premierului Emil Boc sa isi asume raspunderea in luna septembrie pe Legea ANI, contestata de presedintie la Curtea Constitutionala, pentru "redarea puterilor ANI si cresterii acestora".

"Eu cred sincer ca nu se va rezolva nimic. Chiar daca CCR va declara ca nu s-a respectat principiul bicameralismului (aspect invocat si de mine in Plenul Senatului cand s-a dezbatut legea si in cererea de reexaminare a presedintelui Basescu), eu cred ca nu va trece de Parlament si asta pentru ca este nevoie de ceva mult mai dur. Si asa parlamentarii sunt extrem de irascibili la adresa CCR, astfel incat daca un Frunda ar veni si le-ar spune doar atat: 'pana cand veti lasa CCR sa va impuna cum sa legiferati?' va fi suficient ca legea sa fie iar ingropata", comenteaza Iulian Urban pe blog.

In opinia senatorului democrat-liberal "ANI poate redeveni scutul de lupta impotriva coruptiei si a contractelor paguboase dintre stat si demnitarii alesi sau numiti", doar daca PD-L, Guvernul si premierul Emil Boc decid o actiune in forta.

Urban apreciaza ca asumarea raspunderii Guvernului pe Legea ANI ar aduce numai beneficii partidului si Guvernului.

"Parlamentarii PD-L nu ar avea loc de intors; pentru ca, spre deosebire de ce s-a intamplat la asumarea raspunderii pe reducerea pensiilor, aici parlamentarii PD-L ar fi fortati sa se situeze de partea legii ANI intrucat presiunea cetatenilor ar fi asupra lor", aduce Urban un prim argument.

Pe de alta parte, "in sfarsit PD-L se va reidentifica cu partidul de lupta impotriva coruptiei; se va vedea atunci ca PD-L sustine ANI, in vreme ce PSD/PNL, etc, sunt impotriva unei legi care-i obliga sa renunte la contractele din bani publici si sa isi faca publice averile si interesele". De asemenea, "PSD ar reveni imediat la cele maxim 20 procente pe care le are, iar PDL ar recastiga tot capitalul de imagine si incredere pierdut in ultimii doi ani".

Si nu in ultimul rand, "daca prin absurd, PSD sau PNL ar promova motiune de cenzura urmare a asumarii raspunderii, practic si-ar ingropa viitorul politic in Romania", mai sustine senatorul Urban, apreciind ca daca PSD, PNL si UDMR ar darama un guvern care si-a angajat raspunderea pe un asemenea subiect, "ar fi terminati".

Senatorul nu se sfieste sa constate ca "Romania a atins performanta tarii unde coruptia nu mai are culoare politica" si subliniaza ca, in acest context, "Romania are nevoie de acest act de curaj al Guvernului" iar "pedelistii din tara au nevoie sa se reidentifice si sa creada in PD-L ca fiind singurul partid politic romanesc care lupta real cu coruptia".

Macovei: Toti politicienii si-au dat mana pentru a sabota Legea ANI

Presedintele a refuzat sa promulge Legea ANI

Presedintele Traian Basescu a trimis marti la CCR o sesizare de neconstitutionalitate a legii Agentiei Nationale de Integritate si sustine ca sunt incalcate exigentele constitutionale in materie de sesizare a Camerelor Parlamentului, in procedura de legiferare.

Seful statului contesta modul in care membrii Senatului au respins infiintarea comisiilor de control a averilor, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.

Presedintele Traian Basescu anunta in luna mai ca nu va promulga Legea ANI daca in Parlament au fost diminuate puterile Agentiei mai mult decat era cazul, in urma declararii ca neconstitutionale a legii initiale.

In plus, mai multe ONG-uri i-au solicitat presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea ANI in forma in care a fost adoptata de catre Senat, acuzand faptul ca Agentia ar deveni inoperationala si ca s-ar abdica de la principiile transparentei si responsalitatii functiei publice.

Si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, declara saptamana trecuta ca regreta ca legea a fost modificata in sensul in care au facut-o senatorii, care au avut ultimul cuvant in acest sens.

Conducerea ANI a salutat decizia sefului statului de a sesiza Curtea Constitutionala (CC) in legatura cu modul in care Legea ANI, reexaminata, a fost adoptata, secretarul general al institutiei, Horia Georgescu, declarand, pentru Mediafax, ca demersul presedintelui este "o veste buna".

"Legea ANI adoptata recent de Senat producea efecte iremediabile si limita drastic activitatea de control eficient al averii, asa ca pentru noi stirea despre demersul sefului statului este o veste buna", a spus acesta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Iulian Urban asumare raspundere, #Urban lege ANI , #stiri Iulian Urban