Eliminarea subventiei la carbune ar crea 100.000 de someri

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 20:30
851 citiri
Eliminarea subventiei la carbune ar crea 100.000 de someri
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Parlamentarul european Iuliu Winkler (PPE, UDMR) este de parere ca Uniunea Europeana nu-si poate permite, in actuala criza economica, sa impuna data de 31 decembrie 2014 ca termen limita pentru eliminarea subventionarii productiei de carbune.

Acesta a fost mesajul deputatului european pe care l-a transmis in cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului European (PE) pe marginea Raportului Rapkay.

Winkler a reamintit faptul ca subventionarea productiei de carbune este o chestiune care revine pe agenda PE, subliniind, insa, ca actualul context face ca aceasta sa capete noi valente.

"Conditiile in care, azi, reluam dezbaterea despre soarta subventionarii carbunelui sunt diferite de cele din trecut. Criza economica globala nu a luat inca sfarsit. Recesiunea economica este inca o realitate in multe dintre statele membre. In aceste conditii, Parlamentul European nu trebuie sa contribuie la luarea unei decizii care sa impinga 100.000 de europeni in somaj, iar familiile acestora in pauperitate", a afirmat Iuliu Winkler.

Deputatul european a mai spus ca un alt element important de care trebuie sa se tina cont este noua Strategie energetica a UE.

PE a adoptat, marti, cu o majoritate semnificativa Raportul Rapkay, care este rezultatul compromisului obtinut in Legislativul european cu privire la extinderea, pana la 31 decembrie 2018, a termenului limita pentru subventionarea productiei de carbune.

Introducerea pe agenda PE a eliminarii subventiei la minerit vine in contextul in care Noul regulament al Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutorului de stat intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Principalele beneficiare ale amanarii termenului limita pentru subventionarea productiei de carbune sunt: Germania, Polonia, Spania si Romania.

Aplicarea propunerii Comisiei Europene, cu privire la eliminarea integrala a subventiei incepand cu 31 decembrie 2014, ar insemna, practic, lichidarea activitatii de minerit din Valea Jiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#subventie carbune Uniunea Europeana Winkler, #renuntare subventie carbune, #strategie energetica UE , #stiri Iuliu Winkler