Iuliu Winkler, despre Strategia "Transilvania 2020"

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 09:31
2753 citiri
Iuliu Winkler, despre Strategia "Transilvania 2020"
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Presedintele Organizatiei Judetene Hunedoara a UDMR, deputatul european Iuliu Winkler, a declarat, sambata, la Targu Mures, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), ca Strategia "Transilvania 2020" va fi un proiect ce va cuprinde masuri concrete pe termen mediu si lung pentru dezvoltarea si modernizarea Transilvaniei, dar isi propune si o schimbare la nivelul mentalitatilor din societate.

"Strategia noastra va fi un proiect pentru viitor si nu va deveni litera moarta care zace prin sertare. Ne dorim o strategie care sa contribuie la schimbarea mentalitatilor, la intelegerea posibilitatilor ce decurg din statutul nostru de membru al UE si la actiunea necesara pentru a fructifica aceste posibilitati", a afirmat parlamentarul european.

Concluziile care s-au desprins in urma consultarilor care au avut loc in sanul comunitatii maghiare arata, fara echivoc, faptul ca maghiarii din Romania isi doresc, in primul rand, rezolvarea problemelor economice, imbunatatirea nivelului de trai, sa aiba siguranta zilei de maine, a aratat Iuliu Winkler in interventia avuta in cadrul lucrarilor CRU.

"Solutiile pe care noi trebuie sa le oferim comunitatii constau in masuri imediate, masuri introduse in programul noului Guvern la initiativa UDMR, dar si masuri pe termen mediu si lung care vor fi cuprinse in Strategia 'Transilvania 2020', aflata in curs de elaborare", a precizat liderul Organizatiei Judetene Hunedoara a UDMR.

Europarlamentarul a mai spus ca, desi este de cinci ani membra a UE, Romania nu a obtinut rezultatele asteptate in momentul aderarii, amintind la capitolul esecuri rata mica de absorbtie a fondurilor europene, lentoarea in procesul de modernizare a societatii sau de atingere a standardelor europene.

"Daca facem comparatia intre situatia Romaniei si cea a celorlalte 10 state din Europa Centrala si de Est care au aderat la UE in 2004, ne dam seama ca prima perioada a fost extrem de grea peste tot. Acest lucru ne arata, insa, ca trebuie sa actionam fara intarziere pentru a recupera timpul pierdut.

Documentul 'Transilvania 2020', adoptat in ianuarie de catre Consiliul Economic al UDMR, va oferi cadrul potrivit atingerii acestui scop. (...) Urmeaza lansarea in dezbatere publica a 8 documente-cadru de politica sectoriala, incepand de la politica industriala, pana la cea agricola si de tineret, domenii care vor beneficia in mod prioritar, in urmatorul deceniu, de fonduri europene", a precizat Iuliu Winkler.

Liderul UDMR Hunedoara a mai facut un apel catre organizatiile profesionale, catre societatea civila maghiara sa se implice alaturi de specialistii UDMR in elaborarea strategiilor sectoriale. Potrivit lui Winkler, urmatorul pas in procesul de elaborare a strategiei il reprezinta identificarea prioritatilor locale, in acest demers fiind implicate autoritatile si organizatiile locale ale UDMR.

Strategia "Transilvania 2020" urmareste prioritatile formulate in cadrul Strategiei Europa 2020 in sapte mari domenii de interventie de la politicile industriale, crearea de noi locuri de munca, sprijinirea inovatiei, lupta impotrive saraciei, pana la utilizarea resurselor, agenda digitala si de tineret, la care se adauga politica agricola comuna si dezvoltarea rurala.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Iuliu Winkler Transilvania 202, #strategie Transilvania 2020 , #stiri Iuliu Winkler