Mandru ca sunt roman: "Amiralul" Ivan Patzaichin

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 12:12
11240 citiri
Mandru ca sunt roman: "Amiralul" Ivan Patzaichin
Foto: cosr.ro

"Amiralul flotei romanesti" sau "Printul Deltei" sunt doar doua dintre poreclele magulitoare acordate unuia dintre cei mai valorosi sportivi din istoria Romaniei, Ivan Patzaichin.

Viata acestuia, privita din afara, poate fi lesne folosita pentru scenariul unui film cu happy-end. De la copilaria petrecuta intr-o localitate uitata de timp si lume din Delta Dunarii, trecand prin "episodul" Munchen 1972, unde a avut de infruntat ghinionul teribil, dar si primul atac terorist asupra societatii occidentale, si ajungand pana in zilele noastre, in care o statuie care il infatiseaza troneaza in fata unui club sportiv cu nume si rezultate, viata "amiralului" a fost ca o cursa. O cursa cu pagaia rupta, daca vreti.

Ivan Patzaichin a venit pe lume intr-o perioada tulbure pentru tara, pe 26 noiembrie in anul de gratie 1949. Sigur ca in localitatea tulceana Mila 23 vestile si chiar schimbarile ajungeau mai greu si, in esenta, viitorul lui ar fi fost la fel indiferent de regimul de la Bucuresti. Cu un tata pescar si cu o mama croitoreasa, tanarul Ivan, botezat asa in cinstea hramului bisericii din localitate, avea harazita, ca toti baietii de acolo, meseria de pescar, transmisa din generatie in generatie.

"Eram la Mila 23, imi placeau animale si apa si eram fericit."

La varsta de 16 ani chiar a fost incadrat in campul muncii ca si ajutor de pescar si nimic nu anunta destinul "Printului Deltei" de peste ani. Soarta i s-a schimbat pe la 16-17 de ani, atunci cand a citit in ziar despre performanta unor consateni care s-au apucat de caiac-canoe si au ajuns chiar campioni mondiali. In momentul in care acestia au revenit in localitatea natala, in vacanta, Ivan i-a rugat sa ii puna o vorba buna la un club pentru ca si-ar dori si el sa incerce sportul.

"Vazand pozele in ziare, am zis cum de ei au putut si eu sa nu pot."

Zis si facut si, in martie 1967, Ivan Patzaichin ia drumul Bucurestiului, fiind cooptat de clubul Dinamo pentru o luna de zile de proba. Inceputurile au fost crancene. "Amiralul", desi si-a trait toata viata in barca, reusea cu greu sa isi mentina echilibrul in canoe iar cand iesea pe apa deseori se rasturna. Apa rece, era totusi luna martie, l-a cam descurajat, insa soarta i-a suras din nou si antrenorul Simion Marciuc a mers pana la a se urca alaturi de el in canoe pentru a-l invata cum sa echilibreze barca.

Odata depasit acest obstacol, progresele au fost evidente. A fost oprit de cei de la Dinamo la club si, la numai doua luni de la sosirea din Delta, era trimis la campionatul national de juniori, acolo unde a incheiat pe locul secund. A fost descalificat de arbitri, insa a fost primul semn al nasterii unui sportiv de exceptie.

Nici nu implinise varsta de 18 ani cand a fost trimis sa reprezinte Romania la Jocurile Olimpice de vara din Mexic, in 1968. La un an si cateva luni de la cooptarea in clubul Dinamo, incepea sa isi faca un nume pe plan international. In cursa de canoe unu, o mie de metri, a clacat, desi a condus aproape jumatate de traseu. A terminat doar pe locul 5, insa si-a revenit in cea de-a doua. La canoe doi, o mie de metri, avand suportul moral si fizic al unui coechipier, a vaslit asa cum stia si a adus o medalie de aur pentru Romania. Campion olimpic la prima participare la Jocuri, la nici 18 ani, asta da realizare dupa care tanjesc multi!

Munchen 1972, apogeul

Patru ani mai tarziu, la Olimpiada de la Munchen, era deja un nume pe scena sportului mondial. Dupa aurul din Mexic reusise sa isi imbogateasca palmaresul cu un titlu mondial (Copenhaga 1970), plus alte doua medalii, argint si bronz (Belgrad 1971). Asadar, la sosirea in Germania, tanarul canoist roman, cu pletele in vant, nu era chiar un necunoscut.

Ivan Patzaichin intra in cursa in seriile de calificare la canoe C-1, o mie de metri. Dupa primele batai ale apei, dezastru, pagaia fisurata se rupe. Regulamentul prevedea faptul ca o cursa poate fi reluata daca se intampla un incident in primii 25 de metri, conditia fiind ca sportivul sa ridice bratele in sus pentru a semnala problema. Ivan al nostru ridica mainile insa nimeni nu il baga in seama.

"Arbitrii poate n-au vazut, deoarece pagaia s-a rupt longitudinal."

Barca a alunecat pe apa, a depasit limita celor 25 de metri, asa ca Patzaichin nu avea alta solutie decat sa continue cursa. Neavand practic cu ce vasli, lupta s-a dat pentru a pastra ambarcatiunea in echilibru si in limitele culoarului de concurs. A terminat la vreo doua minute in spatele penultimului concurent, in aplauzele frenetice ale spectacorilor care, de buna seama, credeau ca e un sportiv slab care demonstreaza ce inseamna spiritul olimpic.

Dupa finis, stupoare! Romanul este descalificat de arbitri, desi cursele din calificari nu aveau un barem de timp. S-a banuit ca s-ar fi folosit de panoul barcii pentru a vasli. Au urmat discutii, delegatia Romaniei a facut o contestatie si dupa deliberari ce au parut o viata de om lui Ivan i s-a permis sa ia startul in recalificari.

Dornic sa arate ce poate, poate si ranit in orgoliu de prima reactie a oficialilor, Ivan Patzaichin a castigat detasat calificarile. S-a impus lejer si in semifinale iar finala a castigat-o "fara a forta" in ultima parte a cursei, dupa cum singur a marturisit dupa. Campion olimpic la canor C-1, a mai castigat si o medalie de argint la C-2, o mie de metri.

Si tot in Germania a fost nevoit sa faca fata, ca toti ceilalti sportivi, primului atentat terorist serios asupra lumii occidentale, atunci cand palestinienii au luat ostatici si au masacrat 11 sportivi israelieni.

"Amiralul" Patzaichin a dominat in continuare disciplina sportiva care l-a scos din Delta atat de draga, adaugandu-si in palmares medalii olimpice la editiile Moscova 1980 (aur si argint) si Los Angeles 1984 (aur si argint). Plus multiple medalii (9 de aur, 4 de argint si 9 de bronz) la 11 editii ale Campionatelor Mondiale, in perioada 1970-1983. Mai bine de 16 ani de dominatie cvasi-totala in sportul mondial!

" Faptul ca am rezultate e ceva normal, pentru ca eu nu am fost niciodata multumit de mine. Am considerat si sunt convins ca puteam sa fac mult mai mult."

Dupa Olimpiada americana, din 1984, a inceput o extraordinara cariera de antrenor, participand, alaturi de elevii sai, la cinci editii ale Jocurilor Olimpice in perioada 1992-2008. Ca tehnician, palmaresul este la fel de impresionant, totalizand peste 150 de medalii europene, mondiale si olimpice.

Ajuns la 63 de ani, Ivan Patzaichin s-a intors mai mult ca niciodata cu fata catre plaiurile natale. A lansat un proiect, Rowmania, prin care isi propune promovarea ecoturismului cu barca cu vasle in zona Deltei Dunarii.

De asemenea, odata cu acest proiect si-a prezentat si propria ambarcatiune, canotca, designul unic facandu-l pe cvadruplul campion olimpic si inventator.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ivan Patzaichin, #Ivan Patzaichin Munchen 1972, #palmares Ivan Patzaichin, #ne mandrim cu ei , #Munchen 1972