Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Evolutia Jocurilor: de la Fantezie la Realitate

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 18:13
5559 citiri
Evolutia Jocurilor: de la Fantezie la Realitate
Foto: pixabay.com

Unul dintre cele mai dinamice, active si bine evidentiate domenii ale divertismentului, cel din categoria jocurilor video, reuseste sa implice zilnic milioane de utilizatori, fie ca este vorba despre jocurile de pe retelele de socializare, de pe computer, console sau dispozitivele mobile.

Nivelul de interactiune tinde sa depaseasca zona lumilor virtuale, ultimele inventii tehnlogice oferindu-le posibilitatea gamerilor de a se bucura de o realitate aproape tangibila.

Gratie dezvoltarii si progresului perpetuu, industria jocurilor video a atins pragul de 112 de miliarde de dolari anul acesta, prognonzandu-se o crestere pana la valoarea de 130 miliarde in anul 2017.

Insa, ceea ce este mai captivant pentru jucatori este modul in care urmeaza sa fie revolutionat acest domeniu pana in anul 2025, atunci cand userii vor putea trece de pragul lumii jocurilor in cel al realitatii, urmand sa fie parte integranta a jocurilor pe care le vor juca.

De la jocuri de cativa kilobiti la sute de giga putere

In trecut, jocurile video erau considerate adevarate opere de arta, care au prins viata pe dispozitive de genul anticelor Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum sau Atari. Grafica pe 32 de kilobiti sau cea de 128 kilobiti pare de domeniul fantasticului intr-o epoca in care viteza de lucru a procesoarelor necesita cativa giga de memorie, spatiul de depozitare a ajuns sa se calculeze in terra, iar afisajul video ofera imagini mai mult decat reale.

Acestor primi "mesageri" ai distratiei le-au urmat primele console, cu jocuri precum "Donkey Kong", Tetris sau Mario Bros, care au facut istorie printre gamerii cu vechime.

Astazi, jocurile video se bucura de ultimele inovatii in domeniu, care le permit jucatorilor sa se joace World of Warcraft, Battlefield, Fifa sau Call of Duty folosindu-se de gadgeturi care pana mai ieri pareau futuriste, acum fiind doar niste dispozitive care ii conecteaza cu lumea fantastica la un nivel real.

"Esti in mijlocul jocului, simti ca faci parte din el", spune Uwe Bassendowski, CEO Sony Computer Entertainment Germania

Foto: Pixabay

Cum reuseste tehnologia de astazi sa te conecteze la lumea fantastica intr-un ritm real

Lumi fantastice prind viata in jurul jucatorului, care simte ca este parte integranta, datorita diverselor mijloace de interactiune (ochelari speciali, senzori de miscare, casti virtuale, dispozitive high-tech, etc.).

Nivelul de interactivitate capata noi valente, fiindca patrunzi intr-o lume in care totul pare extrem de real, iar gradul de globalizare virtuala naste nevoia de socializare dincolo de mediul virtual.

Jucatorii se integreaza prin intermediul diverselor jocuri de tip intrecere precum WOW, Counter-Strike Global Ofensive, MOBA, The Witcher 3, League of Legends, Guild Wars 2, Call of Duty: Black Ops 3 sau DOTA, alcatuind adevarate comunitati care, uneori sunt guvernate de reguli proprii.

Tendinta actuala a pietei de jocuri este catre portarea titlurilor care au facut istorie in acest domeniu pe dispozitivele mobile (telefoane inteligente si tablete), care le asigura utilizatorilor portabilitate si mobilitate totala.

In plus, aceste terminale inteligente beneficiaza de suportul producatorilor de hardware si software care "pompeaza" anual miliarde de dolari pentru dezvoltarea si imbunatatirea acestora.

Astfel, gadgeturile mobile le ofera utilizatorilor posibilitatea de a se bucura de distractie maxima "la purtator". Cel mai bun exemplu este cel al camerelor live de joc ale cazinourilor online. Astfel, cazinoul live Pokerstars ofera versiuni diferite de blackjack, printre care Blackjack Highland sau Blackjack Atlantic City Double Deck, care se desfasoara in prezenta dealerilor reali, in timp ce utilizatorul se poate afla in orice loc de pe Pamant.

Avantajul unor astfel de aplicatii consta in faptul ca le ofera jucatorilor posibilitatea de a beneficia de un joc real, cu persoane reale. Mai mult decat atat: jucatorul poate juca asa cum doreste, poate miza atat cat doreste, singara regula fiind cea a respectarii regulamentului jocului.

Multe jocuri video, de exemplu, au o anumita linearitate a actiunii, un fir epic care trebuie urmat intocmai pentru a te bucura de rezultatul final. Jocurile de cazino care se desfasoara in camerele live nu sunt ingradite de nicio limitare (decat cele ale regulamentului si bunei cuviinte), astfel incat jucatorul isi joaca propriul rol, bazandu-se doar pe strategia sa si resursele proprii. Ce poate fi mai captivant intr-un joc decat sa-ti joci propriul rol, asa cum doresti, fara sa ti se impuna urmarea unei anumite strategii si avand libertatea de a lua deciziile doar bazandu-te pe capacitatea si fortele tale?

Foto: Pixabay

Gadgeturile inteligente care transforma fantezia in realitate

Solutiile inteligente propuse de catre dezvoltatorii de componente hardware, care se pot implementa cu succes in jocurile de ultima generatie, pentru oferirea unui grad de libertate de miscare si interactiune cat mai mare si care sa apropie jucatorul de realismul atat de mult dorit, sunt din ce in ce mai prezente pe piata de specialitate. De la optiuni high-tech de imbunatatire a vizualizarii jocurilor (efectele stereoscopice 3D care transforma orice joc obisnuit intr-unul tridimensional, cu ajutorul ochelarilor stereoscopici wireless 3D Vision de la Nvidia) si pana la solutii remarcabile de miscare a personajelor din jocuri prin intermediul comenzilor vocale, industria jocurilor ne ofera posibilitatea de a deveni parte integranta a programelor noastre preferate.

Cu siguranta ca aplicabilitatea acestor dispozitive inteligente bazate pe comenzi vocale va reprezenta urmatorul pas in cazul camerelor live ale cazinourilor online, unde jucatorul va putea verbaliza actiunile sale, ceea ce va spori intensitatea jocului si nivelul de distractie.

Tendinta actuala pe piata jocurilor este de crestere a nivelului de realism oferit, precum si de reorientare a producatorilor catre zona dispozitivelor mobile (care ofera un grad ridicat de interactiune umana datorita mobilitatii totale oferite).

Marile companii de jocuri video isi doresc ca ultimele lor aplicatii sa fie pe placul amatorilor de e-sports, acestia avand posibilitatea de a se intrece si interactiona in competitiile si turneele favorite, direct de pe telefoanele lor mobile. Toate aceste elemente au generat deja venituri in valoare de 22 de miliarde de dolari din jocurile pentru terminalele mobile inteligente.

Foto: Pixabay

Consideratii finale

Intr-o lume in care jocurile reprezinta modul cel mai relaxant de petrecere a timpului liber, cresterea nivelului de realism din acestea nu poate fi decat o decizie excelenta. Libertatea totala de miscare si in luarea deciziilor in cadrul unui joc reprezinta acel pas necesar care marcheaza trecerea jocurilor din faza de fantezie in cea de realitate.

Foto: Pixabay

Decizia luată de Zelenski pentru a reduce dependenţa soldaţilor de jocurile de noroc: „Sunt vulnerabili din punct de vedere psihologic”
Decizia luată de Zelenski pentru a reduce dependenţa soldaţilor de jocurile de noroc: „Sunt vulnerabili din punct de vedere psihologic”
Volodimir Zelenski a ordonat noi restricţii asupra cazinourilor online din Ucraina, inclusiv limite de publicitate şi interdicţii pentru soldaţi de a juca în timpul războiului. Unele voci...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#evolutie jocuri, #jocuri noroc online, #jocuri Pokerstars, #jocuri vechi, #jocuri Internet, #jocuri online , #jocuri pc