Joe Biden prezinta concluziile vizitei la Bucuresti: Coruptia este un cancer. Magistrati, fiti curajosi!

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 15:17
11279 citiri
Joe Biden prezinta concluziile vizitei la Bucuresti: Coruptia este un cancer. Magistrati, fiti curajosi!
Foto: Facebook / Ambasada SUA

Vicepresedintele SUA Joe Biden a sustinut, miercuri, o alocutiune la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre lupta impotriva coruptiei si nevoia de presa independenta si societate civila puternica.

Joe Biden a felicitat DNA, ANI, ICCJ pentru rezultatele obtinute in activitatea lor si a precizat ca Guvernul a facut progrese in lupta improtriva coruptiei. El a avertizat, insa, ca Romania trebuie sa continue pe acest drum pentru ca flagelul coruptiei este o forma de tiranie care afecteaza puternic orice societate.

Vicepresedintele american le-a cerut procurorilor, judecatorilor si celorlalti participanti la actul de justitie sa fie curajosi si sa nu se lase intimidati.

De asemenea, Joe Biden le-a transmis romanilor ca doar prin implicare activa pot participa la eradicarea coruptiei in tara lor.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- Multumesc domnului presedinte, premierului, ministrului Justiei, presedintilor Camerelor.

- Este un moment foarte important intre relatiile dintre cele doua tari.

- Multumesc romanilor pentru primire.

- Ne dam seama ca exista diferente politice, dar ne leaga democratia. Multumesc societatii civile pentru ca incearca sa creeze o societate democratica in Romania.

- Ne asteptam nu numai din partea poporului din Romania, ci si american si european ca natiile care fac parte din NATO si UE sa impartaseasca valori comune.

- Valoarea cea mai importanta este o societate transparenta, libera, unde coruptia e un dusman, guvernul este echitabil si cinstit, iar oamenii sunt tratati cu demnitate.

- Sunt oameni care au riscat totul, chiar viata, pentru a construi aceasta societate democratica.

- Trupele americane sunt onorate sa poata fi alaturi de trupele romane in Afganistan si unde au mai servit impreuna.

- SUA sustin art. 5 al tratatului NATO. Presedintele Obama a spus ca natiunile din NATO nu sunt niciodata singure, ne protejam.

- Noi nu spunem ce poate face America, ci ce putem face impreuna.

- Romania a trecut de la o tara captiva la un aliat NATO.

- Rolul dvs. este sa terminati revolutia si generatia copiilor dvs va va fi foarte indatorata.

- Pentru orice democratie tanara, cel mai important si mai greu lucru este sa ingroape marturia coruptiei si a tiraniei din trecut, sa poata crea institutii care respecta statul de drept.

- Fiecare tara are in fata sa sfidari, depinde de alegerile pe care le face.

- In secolul 21 cetatenii trebuie sa stie ca vocile lor sunt auzite, pentru ca institutiile sunt transparente, justitia lucreaza, intreprinderile nu trebuie sa dea mita, judecatorii dau un verdict cinstit.

- Coruptia costa UE 160 de mld. euro in fiecare an, 1% din PIB al UE.

- Coruptia este un cancer care micsoreaza instinctul de inovare si activitate, restrange investitiile, le indeparteaza, priveaza oamenii de demnitate.

- Coruptia este o alta forma de tiranie.

- Coruptia poate sa reprezinte un pericol nu numai pentru economia, ci si pentru securitatea nationala a unei tari.

- Exista tari care exploateaza coruptia, pentru a putea sa exercite influente nefaste si sa submineze independenta altora. Coruptia a devenit politica externa pentru unele tari.

- Cand presa devine instrument al propagandei, exista un pericol.

- Am vazut asta in Ucraina. 15 ani de coruptie au subminat sistemul lor de institutii militare capacitatea de a se apara.

- Lupta impotriva coruptiei inseamna si capacitatea de a te apara.

- Multi din guvern sau afara ati luptat in apararea coruptiei, si va felicit. DNA si-a stabilit independenta, a trimis 1.000 de cazuri anul trecut in instanta, ANI peste 6.000 de cazuri.

- Mai sunt multe de facut, dar institutiile anticoruptie din Romania sunt cotate foarte bine.

- Presedintele ICCJ a ales sa lupte impotriva coruptiei, cetatenii romani se implica, de la elevii de scoala care invata sa nu dea mita ca sa treaca examenele.

- Coruptia e o problema grea si complexa in orice tara, dar poate fi rezolvata.

- Va indemn sa faceti pasi inainte, cereti institutiilor sa fie libere de influenta politica, insistati ca nimeni sa nu fie deasupra legii.

- Nu e o inventie straina - romanii au luptat impotriva coruptiei de multa vreme.

- Am auzit povestea lui Cuza, care s-a deghizat ca taran si s-a dus la piata, a pretins ca cumpara lapte de la un negustor care ii pacalea pe clienti cu doua masuri. A spus cine este, l-a obligat pe negustorul necinstit sa umble prin piata cu cele doua masuri ca sa vada toata lumea. Nimeni nu mai cumpara de la el. E o parabola care spune mult. Investitorii straini stiu adevarul.

- Trebuie sa fie judecatori fara frica, 24 de ore pe zi, procurori curajosi, politisti care ignora intimidarea si presiunea. Comunitatea de afaceri sa lupte impotriva coruptiei.

- E nevoie de politicieni care sa inteleaga ca guvernul trebuie sa serveasca oamenii nu invers.

- E nevoie de o presa independenta, care nu depinde de nimeni, protejata de presiuni din afara.

- Trebuie o implicare activa a oricarui cetatean.

- Democratia nu poate supravietui fara participarea activa a cetatenilor. Societatea civila e esenta democratiei si ne bazam pe societatea civila sa scoata la iveala nedreptatea, sa dea voce minoritatilor si grupurilor defavorizate, sa tina puterea sub control.

- Asteptam de la dvs., cei prezenti in Sala Unirii, sa fiti promotorii demnitatii, sa protejati drepturile fundamentale ale femeilor, rromilor. Societatea civila a schimbat lumea si o poate face in continuare.

- Societatea civila sa fie vigilenta: democratia nu e o destinatie, ci drumul pe care mergem.

- Nu veti fi niciodata singuri, SUA si alte natiuni vor fi alaturi de dvs.

- Guvernele trebuie sa lupte impotriva coruptiei, guvernul dvs. face progrese.

- Nu imi imaginez o Europa puternica fara Romania, e in interesul dvs. sa va ocupati de aceste probleme. Cu cat sunteti mai puternici, cu atat sunteti mai independenti.

- Dumnezeu sa binecuvanteze America, Romania si trupele americane si romane care stau in fata pericolului in Afganistan.

Joe Biden, la Bucuresti: Intalniri cu presedintele si premierul LIVE

Vizita lui Biden in Romania

In Sala Unirii de la Palatul Cotroceni au fost prezenti lideri de partide, membri ai Guvernului, politicieni, sefii serviciilor secrete, conducatorii principalelor institutii ale statului, reprezentanti ai unor organizatii guvernamentale, jurnalisti si formatori de opinie.

Miercuri, Joe Biden a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, urmate de declaratii de presa comune.

Joe Biden: Niciun roman, ca si niciun american nu se gaseste deasupra legii

Biden la Cotroceni: Coruptia e tiranie, lupta impotriva ei e patriotism

Ponta si Biden, declaratie comuna la Palatul Victoria: Securitatea nu se poate obtine gratis

La finalul evenimentului care are loc la Palatul Cotroceni, Joe Biden si delegatia americana vor parasi Romania cu destinatia Cipru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Biden discurs Cotroceni, #Biden vizita Romania, #Biden alocutiune Bucuresti , #vicepresedinte SUA