Alegeri SUA Ultimul weekend de campanie elctorala

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 09:41
1704 citiri
Alegeri SUA Ultimul weekend de campanie elctorala

Candidatii la Casa Alba, John McCain si Barack Obama, intra in ultimul weekend de campanie electorala, dupa ce echipa republicanului a anuntat ca simte o schimbare de tendinta, iar democratul si-a avertizat sustinatorii sa se astepte la atacuri din partea adversarului, comenteaza Reuters.

Candidatul republican la presedintie John McCain a incercat sa isi insuseasca o parte din popularitatea guvernatorului de California Arnold Schwarzenegger, care l-a insotit la un miting din Ohio, stat in care are mare nevoie sa castige pentru a recupera dezavantajul pe care il are fata de adversarul sau, Barack Obama.

Democratul, care conduce in sondajele de opinie la nivel national, dar si in Ohio, stat decisiv in victoriile republicanilor din ultimele doua scrutine prezidentiale, si-a avertizat sustinatorii sa se astepte la atacuri din partea lui McCain in ultimele zile de campanie.

In a doua zi a unui turneu cu autobuzul prin Ohio, lui McCain i s-a alaturat Schwarzenegger si impreuna au participat la un miting in Columbus.

Schwarzenegger, actor de filme de actiune inainte de a deveni politician, a spus ca cei patru ani de activitate in Senat ai lui Obama nu inseamna nimic in comparatie cu cei cinci ani si jumatate pe care McCain i-a petrecut intr-o inchisoare din Vietnam.

"John McCain si-a slujit tara intr-o tabara de prizonieri de razoi mai mult decat a stat adversarul sau in Senatul american", a spus Schwarzenegger. "Doamnelor si domnilor, eu nu sunt un erou de actiune decat in filmele mele. Dar John McCain este un erou adevarat", a spus el.

McCain a declarat multimii ca simte o schimbare de tendinta in cursa pentru Casa Alba, in care Obama conduce de multe saptamani. "Recunosc o campanie castigatoare atunci cand o vad", a spus el. "Suntem cu cateva procente in urma. Arnold a spus-o mai bine. Mac s-a intors. Avem nevoie de o noua directie si trebuie sa luptam pentru ea".

In acelasi timp, Obama se afla in Iowa, stat in care are un avantaj confortabil. Consilierii sai spun ca vizita lui in Iowa, primul in care a castigat in cadrul alegerilor primare, in ianuarie, are o valoare simbolica.

"Intotdeauna le voi fi recunoscator celor din Iowa", a spus Obama la inceputul discursului sau. "Ceea ce ati inceput voi aici, in Iowa, in ianuarie, a maturat toata tara".

Candidatul democrat si-a avertizat sustinatorii sa se astepte la atacuri din partea taberei republicane in ultimele zile dinaintea scrutinului de marti, "atacuri la intamplare pentru a vedea daca prinde vreunul, un mesaj destinat sa divida si sa distraga atentia".

Dupa mitingul din Iowa, Obama a facut o pauza, pentru a petrece cateva ore de Halloween impreuna cu familia sa, la Chicago.

Ulterior, la un miting din Gary, Indiana, vineri seara, Obama si-a continuat eforturile de a-l asocia pe contracandidatul sau cu nepopularul presedinte George W. Bush, spunand in gluma ca McCain nu va sta pe ganduri pentru a-si alege un costum de Halloween. "Ca in fiecare an, se va deghiza in George W. Bush", a spus el.

Pe de alta parte, candidata republicana la vicepresedintie, Sarah Palin, a facut campanie in Pennsylvania, stat care i-a votat pe democrati la ultimele patru scrutine.

Obama conduce in acest stat, care este insa singurul in aceasta situatie pe care echipa lui McCain crede ca are sanse sa il castige. Palin a spus si ea ca simte o schimbare de tendinta in campanie. "Acum este momentul si sunt optimista ca acest nou vant de schimbare pe care il simtim ne va conduce la victorie", a spus ea.

Echipele de campanie ale celor doi candidati au tinut conferinte telefonice pentru a-si prezenta viziunea asupra a ceea ce se intampla la finalul unui an electoral plin de intorsaturi neasteptate si rasturnari de situatie radicale.

irectorul de campanie al lui Obama, David Plouffe, a spus ca democratul va reincepe sa difuzeze spoturi electorale in doua state in care renuntase sa o faca, Georgia si Dakota de Nord, ca si in Arizona, statul din care este originar McCain.

"Avem oameni in toate aceste trei state. Cifrele referitoare la votul anticipat in Georgia sunt destul de incurajatoare. Am vazut evolutii si in Dakota de Nord si Arizona", a spus Plouffe.

Potrivit lui, Obama crede ca va putea pastra toate statele in care a castigat democratul John Kerry in 2004 si va adauga alte cateva - Iowa, New Mexico, Nevada, Colorado si Virginia - care l-au ajutat pe Bush sa castige la ultimul scrutin.

La randul sau, directorul de campanie al lui McCain, Rick Davis, a resluat ideea ca echipa sa a remarcat o schimbare de tendinta favorabila lui McCain. "Evident, am avut multe suisuri si coborasuri in aceasta cursa, dar unul dintre lucrurile reprezentative pentru campania McCain este ca riposteaza. si asistam, cred, la una dintre cele mai grozave reveniri care s-au produs vreodata", a spus Davis.

Campania pentru Casa Alba intra in linie dreapta, candidatii mai au doar trei zile inainte ca americanii sa mearga la urne. Si, daca este prea tarziu pentru "surpriza lunii octombrie", surprizele de ultim moment nu sunt excluse.

Ultimele zile ale campaniilor pentru alegerile prezidentiale din 2000 si 2004 au adus evenimente care par sa fi influentat rezultatul, ajutandu-i pe nehotarati sa aleaga.

"Ultimul weekend poate fi un moment decisiv intr-o campanie pentru Casa Alba", a explicat Steven Schier, analist politic la Carleton College in Minnesota.

"Este momentul cand ultimii dintre alegatorii care nu au urmarit campania se uita la televizor si ultimii indecisi iau o hotarare. Se pot intampla lucruri ciudate", a spus el.

In 2004, ultima vineri dinainte de alegeri a fost momentul ales de liderul al-Qaida pentru a interveni in campanie cu o inregistrare video.

Aceasta le-a amintit americanilor ca amenintarea terorismului este inca prezenta si ca George W. Bush a facut eforturi pentru a mentine siguranta Statelor Unite.

Democratul John Kerry, care era aproape la egalitate cu Bush in majoritatea sondajelor, a vazut cum pierde printre degete Casa Alba in ultimele zile de campanie. Ulterior, el a dat vina pe inregistrarea lui ben Laden pentru infrangere.

Anul acesta, Al-Qaida a ales ultima joi dinainte de alegeri pentru a dat publicitatii un mesaj in care afirma ca vrea ca republicanii si Bush sa fie umiliti, dar evita sa-si exprime sprijinul clar pentru vreunul dintre partide.

Specialistii se asteptau ca al-Qaida sa transmita un nou mesaj inaintea alegerilor prezidentiale din 2008, ceea ce, in opinia unora, ar putea intari tabara republicana. Tema securitatii reprezinta unul dintre mesajele puternice ale campaniei republicanilor, dar a fost pusa in umbra in ultima vreme de criza financiara, domeniu unde se considera ca democratul Barack Obama este mai convingator. Impactul inregistrarii nu pare sa fi fost insa prea mare.

In 2000, ultimul eveniment de campanie s-a produs in joia de dinaintea votului, cand s-a aflat ca Bush, pe atunci guvernator de Texas, fusese arestat in 1976 pentru ca a condus sub influenta alcoolului si a tinut secret acest lucru.

Stafful sau de campanie a explicat prin acest eveniment pierderea avansului pe care Bush il avea asupra democratului Al Gore. Bush a pierdut la mica diferenta votul popular, castigand cursa doar datorita sistemului electoral. Sondajele la iesirea de la urne au aratat ca aceasta dezvaluire a contribuit la scaderea lui Bush in sondaje in ultimele zile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#SUA, #alegeri, #Barack Obama, #John McCain, #confruntare , #Barack Obama