In plina criza, donatiile pentru Obama si McCain continua sa curga

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 11:17
902 citiri
In plina criza, donatiile pentru Obama si McCain continua sa curga

Donatiile pentru finantarea campaniilor lui Barack Obama si John McCain continua sa curga, in pofida crizei financiare, cu trei saptamani inainte de alegerile prezidentiale.

Spre deosebire de rivalul sau democrat, McCain a acceptat 84,1 milioane de dolari din fonduri publice pentru a-si finanta campania si nu poate, teoretic, sa cheltuie niciun cent in plus pana in 4 noiembrie, informeaza AFP.

Nimic nu il impiedica totusi sa stranga fonduri in numele Partidului Republican, care poate folosi dupa aceea, perfect legal, acesti bani pentru a finanta campania candidatului sau. Oficial, banii astfel cheltuiti provin din fondurile de campanie ale partidului si nu ale candidatului personal.

Marti seara, McCain spera sa stranga sapte milioane de dolari in favoarea partidului sau, la un dineu care a avut loc la un mare hotel din Manhattan. Simpla participare la dineu a costat 1.000 de dolari, iar cei care au fost dispusi sa dea 25.000 de dolari, au putut sta la aceeasi masa cu senatorul de Arizona si s-au putut fotografia impreuna cu el.

Potrivit site-ului specializat OpenSecrets.org, McCain dispunea la sfarsitul lunii septembrie de 36 de milioane de dolari pentru finantarea campaniei. Senatorul putea conta insa si pe circa 150 de milioane de dolari stransi de Partidul Republican. De cand nu mai pot intra direct in contul de campanie al lui McCain, donatiile curg in cele ale partidului, care a cheltuit peste 10 milioane de dolari in favoarea candidatului sau, de la inceputul lunii septembrie.

Unele asociatii independente contribuie la efortul financiar pentru campania candidatului. Influenta asociatie de lobby pentru armele de foc, NRA, a finantat campanii publicitare in favoarea lui McCain in valoare de 3,2 milioane de dolari si va mai pune la bataie inca 10 milioane pana la alegeri.

In schimb, candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama a refuzat banii publici si nu are nicio limitare a cheltuielilor de campanie. Potrivit OpenSecrets.org, Barack Obama dispunea de o rezerva de 77 de milioane de dolari la sfarsitul lunii septembrie. Partidul Democrat are, de asemenea, rezerve de peste 141 de milioane de dolari. Obama poate conta si pe sprijinul financiar a numeroase sindicate.

Acesti bani ii permit sa duca o campanie ofensiva in mai multe state importante, de care depinde rezultatul alegerilor, inclusiv in unele traditional republicane. Obama a cheltuit astfel peste 600.000 dolari pentru spoturi televizate in Indiana (fata de mai putin de 180.000 cat a cheltuit McCain) intre 28 septembrie si 4 octombrie. Niciun candidat democrat nu a castigat alegerile prezidentiale in Indiana din 1964.

In statul Ohio, deosebit de disputat si care a fost decisiv in 2004, Obama a cheltuit 2,2 milioane de dolari in aceeasi perioada, fata de 1,7 milioane cat a cheltuit McCain. Candidatul democrat a cheltuit peste doua milioane de dolari in Florida, Virginia si Pennsylvania. In Carolina de Nord, stat care nu a mai votat un democrat la Casa Alba din 1976, Obama a cheltuit peste 1,2 milioane de dolari.

Senatorul de Illinois si-a rezervat deja o jumatate de ora de antena in retelele nationale de televiziune CBS si NBC pentru 29 octombrie, ultima zi de miercuri dinainte de alegeri, la o ora de maxima audienta.

Gratie fondurilor de care dispune, Obama a putut deschide peste 700 de sedii de campanie in 12 state disputate, sa plateasca mii de organizatori si sa gestioneze zeci de mii de voluntari in toata tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Obama, #McCain, #SUA, #campanie, #donatii , #Barack Obama