Obama vs. McCain - confruntarea decisiva

Luni, 09 Iunie 2008, ora 08:49
1332 citiri
Obama vs. McCain - confruntarea decisiva

Cei doi candidati la Casa Alba, republicanul John McCain si democratul Barack Obama, incep o noua etapa a campaniei electorale, care se va incheia in 4 noiembrie prin alegerea celui de al 44-lea presedinte al Statelor Unite.

Senatoarea de New York Hillary Clinton, care a fost mult timp favorita in cursa pentru investitura democrata si chiar pentru presedintie, si-a suspendat sambata campania si a anuntat ca il sustine fara rezerve si neconditionat pe fostul sau rival Barack Obama, relateaza AFP.

In cel mai personalizat discurs de cand si-a inceput cursa pentru Casa Alba, in urma cu 17 luni, Clinton le-a celor 18 milioane de alegatori ai sai sa faca in asa fel incat Obama sa devina urmatorul sef al statului american. Obama, in varsta de 46 de ani, ar putea fi primul presedinte de culoare al celei mai mari puteri mondiale.

Senatorul de Illinois i-a multumit fostei Prime Doamne si a afirmat ca aceasta se va afla in "prim-plan" la alegerile prezidentiale si "in anii urmatori".

Numerosi sustinatori ai lui Hillary Clinton vor ca ea sa figureze pe un viitor "ticket" democrat pentru alegerile din noiembrie, in calitate de candidata la vicepresedintia Statelor Unite. Decizia ii apartine, insa, lui Obama, iar apropiatii sai s-au limitat sa spuna ca senatorul va lua aceasta hotarare inainte de conventia democrata din 25- 28 august, de la Denver, Colorado.

Duminica, republicanul Tim Pawlenty, guvernator de Minnesota, considerat un posibil candidat la vicepresedintie pe lista lui John McCain, a spus la Fox News ca Obama "a fost mult timp indepartat nu numai de americanul de rand, ci si de majoritatea partidului sau".

Pe de alta parte, omologul sau democrat din Virginia (estul tarii), Tim Kaine, considerat unul dintre posibilii candidati de vicepresedintie pe lista lui Obama, a afirmat ca experienta politica indelungata a lui McCain s-a tradus prin greseli in serie avand consecinte fatale, cum este cazul razboiului din Irak, pe care "spune ca vrea sa il continue".

Sarcina candidatului democrat nu se anunta usoara. Asa cum a amintit si Hillary Clinton, din totalul celor zece alegeri prezidentiale din ultimii 40 de ani, numai trei au fost castigate de democrati - Jimmy Carter in 1976 si Bill Clinton in 1992 si 1996.

McCain, in varsta de 71 de ani, are investitura republicana asigurata inca din luna martie, iar fostii sai rivali i s-au alaturat. Fost erou al razboiului din Vietnam, el isi subliniaza experienta in probleme de securitate nationala pentru a-si invinge rivalul, cu 25 de ani mai tanar, pe care il acuza de naivitate in fata complexitatii mizelor.

"Candidez pentru a tine la adapost tara pe care o iubesc", afirma McCain intr-un clip electoral difuzat in statele care vor juca un rol-cheie in alegerile prezidentiale.

La randul sau, Obama il prezinta pe McCain drept o clona a lui George W. Bush, presedintele care, dupa opt ani petrecuti la Casa Alba, isi va incheia mandatul la sfarsitul anului, cu un nivel record de lipsa de popularitate.

"John McCain a votat in 95% din cazuri cu (presedintele - n.red.) Bush anul trecut si in 90%" din cazuri pe parcursul celor doua mandate ale acestuia la Casa Alba, a subliniat John Kerry, candidatul democrat invins la alegerile din 2004 si senator de Massachusetts, intr-o emisiune a postului de televiziune ABC News.

Barack Obama urmeaza sa inceapa luni, la Raleigh, in Carolina de Nord (sud-estul tarii) un turneu de 15 zile consacrat problemelor economice, in conditiile in care recesiunea ameninta Statele Unite.

Cei doi candidati dispun de o adevarata avere pentru a-si finanta campania. La sfarsitul lunii mai, McCain stransese peste 117 milioane de dolari si dispunea de 31,5 milioane. La sfarsitul lunii aprilie, Obama obtinuse peste 265 de milioane de dolari si dispunea de 46 de milioane. Cifrele pentru luna mai pentru candidatul democrat nu sunt disponibile inca.

Este pentru prima data, dupa Bill Clinton in 1996, cand un democrat incepe o campanie electorala cu mai multi bani decat adversarul sau republican.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Americanii își fac Dream Team pentru Jocurile Olimpice de la Paris
Americanii își fac Dream Team pentru Jocurile Olimpice de la Paris
LeBron James, Stephen Curry şi Kevin Durant sunt cele trei mari vedete pe care selecţionata masculină de baschet a Statelor Unite se va baza la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară...
Protestele democratice devin imposibil de organizat în trei state din SUA. Ce a decis Curtea Supremă
Protestele democratice devin imposibil de organizat în trei state din SUA. Ce a decis Curtea Supremă
O decizie a Curții Supreme din SUA de a respinge analizarea unui caz interzice practic protestele democratice în mai multe state. O altă curte a decis că organizatorii unui protesc sunt...
#Barack Obama, #cursa electorala, #SUA, #John McCain , #Barack Obama