Prima dezbatere televizata intre McCain si Obama

Sambata, 27 Septembrie 2008, ora 08:10
1565 citiri
Prima dezbatere televizata intre McCain si Obama

Candidatii la alegerile prezidentiale din SUA s-au infruntat vineri seara in prima dezbatere televizata, cei doi rivali atacandu-se reciproc pentru pozitia adoptata in criza economica.

Moderatorul dezbaterii, desfasurate in Centrul cultural Gertrude C. Ford dintr-un campus al Universitatii din Mississippi, a fost Jim Lehrer, ziarist reputat de la canalul de televiziune publica PBS, iar in tribune s-au aflat si sotiile candidatilor, Cindy McCain si Michelle Obama, informeaza AFP.

Senatorul de Illinois a trecut la ofensiva din primele minute, atacand problema crizei financiare. "Trebuie sa recunoastem ca aceasta criza este verdictul final al celor opt ani de politica economica ratati de George W. Bush si sustinuti de senatorul McCain", a declarat Barack Obama. "Trebuie sa progresam rapid si inteligent pentru a face fata crizei", a adaugat acesta.

In schimb, John McCain l-a acuzat pe adversarul sau ca risipeste subventiile publice fiindca a cerut 932 milioane de dolari ca subventii pentru statul sau, Illinois, in cadrul proiectelor de lege discutate in Senat.

Referindu-se la razboiul din Irak, senatorul McCain si-a exprimat convingerea ca SUA vor invinge in Irak pentru ca strategia de a trimite zeci de mii de militari ca intariri pentru a stapani insurectia a fost "incununata de succes", soldatii americani urmand sa revina in tara "in victorie si onoare".

La randul sau, Obama a amintit ca el s-a opus de la inceput razboiului si a afirmat ca, invadand Irakul, SUA au pierdut din vedere obiectivul principal care, potrivit lui, il constituia lupta impotriva talibanilor si a Al-Qaida in Afganistan.

Alte subiecte aprinse au fost torturarea prizonierilor la Guantanamo, ripostele la atacurile teroristilor in Pakistan precum si relatiile cu Iranul sau Rusia.

Dezbaterea, cu durata de 90 de minute, este considerata un eveniment major al campaniei prezidentiale americane, fiind preluata de cea mai mare parte a principalelor canale de televiziune americane si privita de zeci de milioane de telespectatori.

Alte doua dezbateri intre Barack Obama si John McCain sunt prevazute pentru 7 si 15 octombrie. Candidatii la vicepresedintie, John Biden si Sarah Palin, se vor confrunta in 2 octombrie, intr-o unica dezbatere televizata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#John McCain, #Barack Obama, #dezbatere televizata , #Barack Obama