Ziare.com

Barroso: Grecia trebuie sa decida daca este destul de puternica pentru zona euro

de Teodora Bodeanu
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 14:54

   

Barroso: Grecia trebuie sa decida daca este destul de puternica pentru zona euro
G20 este "complet angajat" sa sustina Grecia, insa si grecii trebuie sa arate angajament fata de masurile de austeritate, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Sper ca aceste concluzii ale summit-ului vor arata ca efortul nostru este clar. Este un mesaj pentru ajutarea tarilor aflate in aceasta situatie fara precedent. Mesajul este clar: suntem complet angajati sa sustinem Grecia si ramanem fermi referitor la masurile luate saptamana trecuta", a spus Barroso, in cadrul unei conferinte de presa organizate in cadrul summit-ului G20, desfasurat la Cannes.

"In acelasi timp, Grecia trebuie sa arate angajament fata de masuri. Este o problema de unitate politica, pentru ca sa existe speranta pentru un viitor mai bun. In aceasta situatie, unitatea este cheie si trebuie un angajament clar al fortelor politice de la Atena, pentru a lua masurile necesare pentru o situatie economica stabila", a precizat Barroso.

De altfel, vineri, in Parlamentul elen se va sustine un vot de incredere, prin care alesii greci vor hotari daca sunt de acord cu masurile de austeritate propuse de FMI si UE si acceptate de premierul George Papandreou.

"Grecia trebuie sa decida daca este puternica sa ia toate deciziile care vin odata cu participarea la zona euro", a opiniat presedintele CE.

De asemenea, Barroso a confirmat faptul ca Italia a acceptat monitorizarea din partea FMI, in privinta implementarii reformelor. "Comisia Europeana va face o evaluare detaliata si va monitoriza situatia. Saptamana viitoare vom merge in Italia pentru evaluari", a spus acesta.

Resursele FMI, majorate

Membrii G20 au hotarat sa majoreze resursele alocate Fondului Monetar International, pentru ca institutia sa poata interveni mai eficient pentru sprijnirea unor state cu dificultati financiare, a anuntat presedintele Comisiei Europene.

"Liderii G20 au cazut de acord sa creasca si resursele FMI, din cauza acestei situatii in care ne aflam. G20 a oferit un mandat ministrilor de Finante sa-si dramuiasca optiunile de imprumuturi bilaterale sau realizarea unui fond mutual finantat de membrii G20. In acest fel, crestem capacitatea globala de sprijin", a precizat Barroso, in cadrul unei conferinte de presa dupa incheierea summit-ului desfasurat la Cannes.

Oficialii celor mai puternice 20 de state din lume nu s-au inteles, inca, asupra aplicarii unei taxe pe tranzactiile financiare, un subiect aflat in discutie inca de la inceputul anului.

"Exista controverse. E nevoie de un pachet de masuri in acest sens, pentru binele tuturor. O taxa pe tranzactiile financiare e necesara pentru a sustine statele sarace", a subliniat Barroso.

"E normal sa cerem acele resurse de la sistemul financiar, care a primit mai mult de la contribuabili si nu a dat inapoi la fel de mult. Noi suntem determinati pe acest proiect", a precizat presedintele Comisiei Europene. Totusi, a lasat sa se inteleaga ca alte state nu sunt, inca, de acord, avand in vedere ca nu s-a luat nici o decizie ferma in acest sens.

Nu in ultimul rand, urmeaza a se lua masuri pentru sporirea sigurantei alimentare si prevenirea exceselor pe piata alimentelor, precum si pentru prevenirea protectionismului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 731 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce prostie! Dati-i afara din UE si din eurzone. Nu neaparat in...

... ordinea asta.
- Grecia sa faca uniune cu Albania, Kosovo, Palestina si Turcia.

 

Ciudata atitudine au liderii Europei!

E clar ca nu e doar Grecia de vina! Poate UE i-a rezervat cel mai prost platit rol, cel mai vulnerabil in caz de criza, turismul...!
Poate daca UE ar prelua apararea statelor, sa plateasca unii functionari, sa avem asigurari medicale trans-europene statele mici ar putea functziona bine in orice conditzii!
E necesara o reforma a U.E.!

 

sper sa pice guvernul socialist grec

sper sa pice papandreou.de altfel premierul socialist grec este sustinut doar de ponta@crinel.in rest si colegii lui din guvern i au cerut demisia.

 

Ce-o sa rid cind Turcia o sa intre in UE si Grecia

o sa se uite printre uluci... abia astept...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor