Jose Manuel Barroso, vizat de o ancheta fara precedent - explicatii despre Brexit

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 20:40
4527 citiri
Jose Manuel Barroso, vizat de o ancheta fara precedent - explicatii despre Brexit
Foto: Ziare.com

Fostul presedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso este vizat de o investigatie fara precedent lansata chiar de actualul lider al institutiei europene, Jean-Claude Juncker. Barroso este suspectat ca a incalcat principiile etice si normele UE pentru ca acceptat un post la Goldman Sachs.

Intr-o scrisoare trimisa de Juncker vineri Ombudsmanului european si publicata duminica, seful Comisiei a anuntat ca ii va cere oficial fostului premier portughez sa ofere clarificari privind rolul pe care il va juca la Goldman Sachs si cum intentioneaza sa ajute banca americana de investitii in privinta Brexit.

"Pentru ca implica un fost presedinte al Comisiei", Juncker ii cere lui Barroso "clarificari privind noile sale responsabilitati si termenii de referinta ai contractului, in legatura cu care voi cere sfaturi de la Comisia Etica Ad Hoc", a subliniat actualul sef al CE.

O purtatoare de cuvant a Comisiei a confirmat intre timp ca Juncker i-a trimis deja cererea lui Barroso, care nu a raspuns deocamdata.

Comisia de Etica, independenta, este formata din trei fosti oficiali UE: un fost judecator olandez de la Curtea Europeana de Justitie, un fost europarlamentar social-democrat german si un fost inalt oficial austriac din Comisie. Acestia vor revizui cazul, despre care CE a anuntat anterior ca nu pare sa incalce normele de conduita, pentru ca Barroso nu mai ocupa nicio functie in institutiile europene de mai mult de 18 luni.

De asemenea, seful Executivului european a dat asigurari ca Barroso nu va fi primit la Comisie ca fost presedinte, ci ca simplu lobbyist, iar activitatea sa va fi trecuta in registrul public.

Pe de alta parte, oficiali si diplomati UE, citati sub acoperirea anonimatului, au spus ca Juncker si alti lideri europeni au fost furiosi cand au aflat ca Barroso a acceptat un post la o firma a carei reputatie publica in Europa este extrem de nefavorabila, dar au acceptat ca CE nu poate face mare lucru in acest caz.

Normele UE prevad ca fostii comisari care nu se comporta cu integritate atunci cand accepta noi functii, dupa retragerea din Comisie, pot sa isi piarda dreptul la pensie.

De asemenea, Executivul european are dreptul sa ii interzica unui fost comisar sa se angajeze timp de 18 luni dupa ce se retrage din functie.

Goldman Sachs a anuntat in iulie ca Barroso, care a condus Comisia Europeana in perioada 2004-2014, fiind si fost premier al Portugaliei, va fi presedinte fara rol executiv al diviziei internationale a bancii americane si va oferi consultanta in probleme globale.

In urmatorii cativa ani se va negocia accesul liber al bancilor din Londra pe piata din UE, alte orase europene, intre care si Parisul, urmand probabil sa fie interesate de miile de locuri de munca aflate in prezent in capitala britanica.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Barroso Goldman Sachs, #Juncker ancheta Barroso, #Barroso Goldman Sachs Brexit , #Comisia Europeana