Barroso are incredere in Roma ca va asculta de UE in priviinta rromilor

Marti, 15 Iulie 2008, ora 20:05
787 citiri
Barroso are incredere in Roma ca va asculta de UE in priviinta rromilor

Presedintele Comisiei Europene a declarat marti ca are incredere ca recensamantul organizat de autoritatile italiene in taberele de rromi, criticat de Parlamentul European si de organizatiile pentru apararea drepturilor omului, va respecta normele europene.

Guvernul italian a fost criticat pentru proiectul sau de a preleva amprentele tuturor locuitorilor taberelor de nomazi, inclusiv ale copiilor, in cadrul recensamantului. Proiectul se incrie in setul de masuri adoptat de Guvernul Berlusconi pentru a combate infractionalitatea.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a dat asigurari, in cursul unei conferinte de presa comune cu Silvio Berlusconi, organizata la Roma, ca Italia coopereaza bine cu executivul UE, care analizeaza in prezent daca planul respecta regulile europene impotriva discriminarii.

"Cred (...) ca va fi gasita o solutie care sa respecte acele principii care sunt esentiale pentru Europa si Italia, sa raspunda, in acelasi timp, ingrijorarilor din tara in ceea ce priveste securitatea, dar si celor legate de integrarea imigrantilor", a afirmat Barroso.

La Strasbourg, eurodeputatii au cerut joi incetarea prelevarii amprentelor rromilor din Italia, apreciind ca aceasta constituie "un act de discriminare directa" fondat pe rasa si originea etnica.

Romii sunt invinuiti pentru mare parte din infractiunile comise in orasele italiene si au intrat in vizorul autoritatilor italiene dupa mai multe intamplari de fapt divers mediatizate si exploatate in timpul recentei campanii electorale.

Guvernul italian a ordonat efectuarea unor recensaminte in taberele de rromi din Peninsula, in cadrul carora sunt amprentati toti locuitorii acestora, inclusiv minorii.

Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Jose Manuel Barosso, #incredere, #Italia, #rromi, #amprentare, #Uniunea Europeana , #stiri Jose Manuel Barroso