Europa cere insistent cooperarea SUA pe frontul anti-criza

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 18:06
752 citiri
Europa cere insistent cooperarea SUA pe frontul anti-criza

Atat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cat si premierul britanic, Gordon Brown, au cerut insistent o cooperare mai stransa din partea Statelor Unite la nivel mondial pentru supravegherea sistemului financiar post-criza.

Gordon Brown a adus in discutie chiar necesitatea reconstruirii Fondului Monetar International, informeaza Reuters.

In opinia premierului britanic, este necesara o instanta mondiala de supervizare a pietelor, in contextul globalizarii financiare. Aceasta ar putea fi foarte bine, in opinia lui Brown, Fondul Monetar International, in cautare de noi misiuni.

"Reconstructia si arhitectura internationala cer aceeasi viziune pe care omenirea a dovedit ca o are in anii 40, cand a fost creat FMI, Banca Mondiala si ONU", a spus Gordon Brown.

Concluzia premierului britanic si a presedintelui CE, care s-au intalnit cu putin timp inaintea deschiderii la Bruxelles a Consiliului European consacrat crizei financiare mondiale, a fost ca SUA ar fi trebuit sa aiba o cooperare mai buna cu Europa, avand in vedere ca a declansat criza.

"Trebuie sa ne asiguram ca problemele cu care se confrunta sistemul financiar, despre care stim ca au plecat din America, nu se vor repeta. Trebuie sa le dam oamenilor increderea ca am facut ceea ce era necesar pentru a elimina actiunile necugetate si excesele din sistem si sa-i asiguram ca regulile au fost restabilite", a declarat Gordon Brown, premierul Marii Britanii.

"In acest weekend, impreuna cu presedintele francez Sarkozy, o sa ne intalnim cu presedintele Bush. Cred ca este absolut necesar ca Statele Unite si Europa, dar si altii, sa-si coordoneze eforturile si sa vina cu propuneri concrete pentru o solutie globala", a precizat Jose Manuel Barroso, presedintele CE.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#Europa, #SUA, #Gordon Brown, #Jose Manuel Barroso, #criza, #UE , #stiri Jose Manuel Barroso