Europa vrea sa iasa din criza pe spatele Braziliei

Joi, 15 Iulie 2010, ora 12:35
1884 citiri
Europa vrea sa iasa din criza pe spatele Braziliei

Brazilia a gazduit miercuri summit-ul UE-Brazilia, ultimul care are loc inaintea alegerilor prezidentiale din luna octombrie. Presedintele Lula Inacio Da Silva i-a primit pe reprezentantii executivului UE, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso.

Aceasta a reprezentat o buna ocazie pentru seful statului brazilian, care conduce una dintre cele mai dinamice economii emergente, sa ajute economia europeana, coplesita de datorii.

Negocierile dificile intre Mercosur-Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay si Uniunea Europeana, care s-au reluat sub presedintia spaniola, schioapata pe probleme de agricultura, iar acest summit a pus acest subiect in centrul discutiilor.

In timp ce Braziliei exporta in Europa produse agricole, in frunte cu soia, dar si minereu de fier si petrol, Europa exporta in principal bunuri fabricate, potrivit Le Figaro.

Balanta comerciala a Braziliei a scazut brusc, de la 9,5 miliarde de euro in 2008 la 4 miliarde in 2009. "Cererea europeana a scazut ca urmare a crizei, care a fost (n.red- in Europa) mai puternica decat in Brazilia. In 2010, dinamismul cererii braziliene ar putea contribui la diminuarea deficitului", a spus Benedict Baduel, de la Natixis. Aprecierea rapida a monedei braziliene, realul, in fata euro, ar putea duce la cresterea competitivitatii exporturilor braziliene.

Pentru Brazilia, in schimb, declinul cererii din vest este compensat de explozoa comenzilor din China. In 2009, China a devenit primul partener al Braziliei, depasind Statele Unite ale Americii. De la inceputul anului, exporturile braziliene in China au crescut cu 37% fata de doar 22% pentru SUA, semn de importanta crescanda a relatiilor Sud-Sud.

Din punct de vedere european, Brazilia este o piata numai buna de cucerit. Brazilia reprezinta doar 2% din schimburile comerciale externe ale UE, insa estimarile arata o crestere in jurul a 6-7% pe an.

Organizarea Cupei Mondiale din 2014 si Jocurile Olimpice din 2016 ar trebui sa-i consolideze atractivitatea Braziliei. Cresterea economica a acestei tari nu exclude un risc de supraincalzire.

"Riscul pare a fi insa limitat, pentru moment, datorita diverselor interventii ale autoritatilor, care au crescut ratele dobanzii si au anuntat reduceri bugetare", observa Benedicte Baduel.

Este putin probabil ca anul electoral sa schimbe lucrurile, caci niciunul dintre candidati nu contesta liniile generale de politica economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#economie Brazilia, #export Brazilia, #criza Europa , #stiri Jose Manuel Barroso