Ziare.com

"Limba moldoveneasca" da peste cap intalnirea Barroso-Voronin

de Alexandra Sandru
Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 21:02

   

"Limba moldoveneasca" da peste cap intalnirea Barroso-Voronin
Responsabilii cu protocolul de la cabinetul presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, au retras in ultimul moment, luni, afisele ce anuntau ca traducerea simultana a declaratiilor dupa intrevederea cu presedintele Vladimir Voronin se va face in "limba moldoveneasca" si engleza, potrivit RRA.

Traducerea simultana a declaratiilor era anuntata prin cateva afise pe care scria numarul canalului unde puteau fi ascultate limba engleza si limba moldoveneasca. Sintagma "limba moldoveneasca" si nu limba romana a facut ca afisele sa fie retrase inaintea sosirii celor doi demnitari de catre responsabilii cu protocolul de la cabinetul presedintelui Barroso.

De altfel, convorbirile dintre presedintele Comisiei Europene si presedintele moldovean s-au prelungit si declaratiile au fost facute cu 50 de minute mai tarziu decat ora anuntata.

Concluzia intalnirii a fost ca presedintele Voronin a obtinut ceea ce si-a propus, adica sprijinul Comisiei Europene pentru propunerile pe Transnistria. Este vorba despre acele propuneri pe care presedintele moldovean le-a facut in urma cu o luna in Planul de consolidare a increderii intre Chisinau si Tiraspol.

Presedintele Barroso a declarat ca propunerile sunt viabile si ca ele au intregul sprijin al europenilor. In acest plan este vorba despre demilitarizarea teritoriului Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, crearea unei armate unice si gasirea in comun a unor masuri de recastigare a increderii intre cetatenii din Republica Moldova si cei din Transnistria.

Presedintele Comisiei Europene a mai anuntat ca in luna ianuarie Consiliul Uniunii va aproba Acordul de comert preferential cu Republica Moldova, dar in acelasi timp a cerut Chisinaului sa continue reformele in domeniul drepturilor omului, democratiei si luptei impotriva coruptiei.

La randul sau, presedintele Vladimir Voronin a prezentat realizarile Republicii Moldova in relatia cu Uniunea Europeana in 2007 si a promis ca toate cele 200 de masuri cuprinse in planul de actiuni comun cu Uniunea Europeana vor fi puse in practica.

Doua acorduri semnate anul trecut de Republica Moldova si UE - cel pentru facilitarea vizelor si cel pentru readmisie - au provocat la Bucuresti o polemica privind recunoasterea de catre Romania a limbii moldovenesti prin faptul ca ele au fost aprobate in Consiliu si de catre Romania. Ministrul de externe Adrian Cioroianu a subliniat ca aceste acorduri nu au nevoie de ratificarea statelor membre, pentru ca Romania sa fi refuzat ratificarea, dar ca in minuta discutiilor referitoare la aceste acorduri a fost notata opozitia partii romane privind referinta la limba moldoveneasca.

Romania nu recunoaste existenta limbii moldovenesti, argumentand ca Academia Republicii Moldova spune ca limba din Republica Moldova este limba romana.

- "Limba moldoveneasca", acceptata de Academia franceza

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1254 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor