Incredibila poveste a lui Jose Mourinho (Video)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 12:10
5177 citiri
Incredibila poveste a lui Jose Mourinho (Video)

Jose Mario dos Santos Felix Mourinho, pe numele sau complet, este cel mai mediatizat antrenor din lume si unul din cei mai buni tehnicieni din cati a avut fotbalul pana acum, iar povestea vietii lui este una captivanta.

Postul Canal + din Spania a prezentat recent, in cadrul emisiunii Informe Robinson un amplu reportaj in centrul caruia se afla Jose Mourinho, cel mai de succes antrenor al ultimului deceniu in fotbalul european.

Nascut pe 26 ianuarie 1963 din tata fotbalist, portarul Jose Felix Mourinho avand o cariera apreciata, incununata chiar si cu o selectie la echipa nationala, si mama profesoara, "The Special One" a avut o copilarie marcata de "sportul-rege", unul pe care si-a dorit sa-l practice. A inceput acest lucru la juniorii celor de la Belenenses. La seniori, a evoluat pentru Rio Ave, Belenenses si Sesimbra, insa faptul ca ii lipseau lucruri esentiale pentru a practica acest sport la nivel inalt l-a facut sa renunte.

Atras definitiv de sport, Mourinho a inceput sa se intereseze de management, antrenorat si tot ce tine de pregatirea jucatorilor. A studiat la Institutul Superior de Educatie Fizica din cadrul Universitatii Tehnice din Lisabona inainte de a incepe o cariera extraordinara in antrenorat.

Primul pas spre antrenorat a fost facut la Victoria Setubal, club la care a preluat o grupa de juniori la inceputul anilor '90. Ascensiunea sa rapida a fost impulsionata de modul revolutionar de a gasi diverse solutii la tot mai multele probleme din cadrul clubului, asa ca in scurt timp a devenit secundul primului om care i-a marcat cariera, Manuel Fernandes, pe care l-a urmat si la Estrella Amadora.

In 1992 l-a cunoscut pe cel de-al doilea om care avea sa-l impresioneze, Sir Bobby Robson, cu care a lucrat ani buni la 3 cluburi de top. Chiar daca rivalii il ironizeaza destul de des cu apelativul de "traducator", apropiatii si cei care il cunosc pe Mourinho marturisesc si acum ca acesta nu a ocupat niciodata postul de translator, el fiind de fapt unul din cei mai de incredere secunzi pe care i-a avut Robson.

Mourinho l-a urmat pe tehnicianul englez si la FC Porto si la FC Barcelona, insa drumurile lor s-au despartit pe "Camp Nou", cand lusitanul a ales sa ramana in Spania desi a fost rugat Robson sa mearga alaturi de el in Anglia. La catalani a venit olandezul Louis Van Gaal iar Mourinho a fost singurul om din staff-ul lui Robson pastrat si de nou antrenor. Van Gaal a fost omul care l-a incurajat pe Jose puternic, dandu-i pe mana FC Barcelona B si chiar prima echipa, cu ocazia unor turnee amicale, cand el insusi se comporta ca secund al lui Mourinho.

Antrenor principal

In vara anului 2000, Mourinho parasea Barcelona pentru un post de antrenor secund la Benfica Lisabona si, dupa doar cateva saptamani, i s-a oferit ocazia de a deveni principal, dupa concedierea lui Jupp Heynckes. I-a condus pe "vulturi" pana in ianuarie, cand a demisionat dupa un conflict cu presedintele clubului si s-a dus la Uniao de Leiria, echipa cu care a terminat sezonul pe locul 5, cea mai buan clasare din istorie.

In iarna urmatoare a fost numit antrenor principal la FC Porto si atunci a inceput constructia echipei care avea sa domine Europa. In urmatorul sezon, Porto a dominat autoritar campionatul intern, s-a impus si in Cupa si a castigat si Cupa UEFA dupa o finala cu Celtic. A urmat victoria din Supercupa Portugaliei, o infrangere in Supercupa Europei, in fata celor de la Milan, un nou titlu in Portugalia si, cireasa de pe tort, Liga Campionilor, performanta de exceptie pentru un club lusitan.

In iunie 2004, pe cai mari Mourinho a sosit la Chelsea. La prima sa conferinta de presa in Insula si-a atras simpatia jurnalistilor si porecla care l-a facut si mai celebru, "The Special One"

Primul trofeu in Anglia a fost Cupa Ligii, cucerita in fata celor de la Liverpool, iar finalul sezonului a consemnat primul titlu de campioana pentru Chelsea din ultimii 50 de ani. Dupa un nou campionat cucerit in sezonul urmator au aparut si primele disensiuni intre el si patronul rus, Roman Abramovici, neintelegeri ce aveau sa duca in cele din urma la plecarea lui Mourinho de la Londra, in septembrie 2007.

Abia in vara anului urmator a acceptat Jose Mourinho un nou contract, el alegand de aceasta data Internazionale Milano. Doua titluri de campion al Italiei plus trofeul pe care fanii "nerrazzurilor" il asteptau de zeci de ani, Liga Campionilor, l-au facut pe portughez un adevarat zeu la Milano, insa in vara anului 2010 el a ales sa plece catre o noua provocare.

Aceasta s-a numit Real Madrid, cel mai galonat club din lume, aflat in prezent intr-o penurie de trofee. Ca de fiecare data, Mourinho a inceput excelent, ramane de vazut cum va termina.

Cifre

- 138 de partide de campionat disputate pe teren propriu in care nu a pierdut, incepand cu 23 februarie 2002, cand a inregistrat de altfel singura sincopa "acasa", intr-un Porto - Beira Mar 2-3.

- doua titluri, cupa si Supercupa in Portigalia.

- doua titluri, Cupa, Supercupa si doua Cupe ale Ligii in Anglia

- doua titluri, Cupa su Supercupa in Italia.

- Cupa UEFA cu FC Porto

- Liga Campionilor cu FC Porto si Inter Milano.

Vezi mai jos video cu povestea lui Jose Mourinho:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#poveste Jose Mourinho, #cariera Jose Mourinho, #palmares Jose Mourinho , #antrenor