Kelemen Hunor vrea o Camera a Deputatilor si o Camera a Regiunilor

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 17:00
614 citiri
Kelemen Hunor vrea o Camera a Deputatilor si o Camera a Regiunilor
Foto: Divers.ro

Presedintele executiv al UDMR si candidat la prezidentiale, Kelemen Hunor, propune ca Parlamentul sa fie impartit in Camera Deputatilor si Camera Regiunilor, sustinand ca formatiunea pe care o reprezinta nu este de acord cu un sistem unicameral.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la Arcus, judetul Covasna, ca UDMR nu este de acord cu initiativa unui referendum privind sistemul unicameral de alegeri, dar este de acord sa se discute despre reformarea institutiilor fundamentale si inclusiv a Parlamentului.

Kelemen a explicat ca respinge ideea unicameralismului, avand in vedere si faptul ca Romania este o tara multiculturala cu diversitati importante de care trebuie tinut cont.

"Romania in forma actuala a societatii romanesti este o societate multicultrala cu diversitati foarte importante si tara cu 21 de milioane de locuitori si cu diversitatile cunoscute si cu aceasta forma de organizare statala, nu mai vorbesc de traditia istorica, ar trebui sa aiba doua camere separate. Trebuie aceste doua camere organizate in asa fel incat reprezentativitatea sa fie diferita si competentelor celor doua camere sa nu se suprapuna deloc", a declarat Kelemen Hunor.

In acest context, liderul UDMR spune ca a propus si va propune si in continuare si cu ocazia reformei Constitutiei sa existe Camera Deputatilor si Camera Regiunilor, in care sa fie reprezentate regiunile istorice si judetele, cu numar redus de parlamentari si cu atributii doar in ceea ce priveste dezvoltarea regionala, politica externa, de aparare, securitate nationala si siguranta energetica.

In rest, spune el, toate celelalte atributii de legiferare ar trebui sa fie in competenta Camerei Deputatilor si atunci procesul de legiferare nu va fi unul prelungit, ci mult mai scurt si eficient. "Din acest punct de vedere suntem convinsi ca un sistem bicameral regandit, reformulat ar corespunde mai bine realitatilor si necesitatilor Romaniei", a mai spus Kelemen Hunor.

Presedintele executiv a completat ca UDMR le va explica oamenilor care este pozitia lor fata de acest referendum dar le vor cere sa mearga in numar cat mai mare la vot.

In alta ordine de idei, adjunctul lui Marko l-a criticat pe presedintele Traian Basescu pentru ca nu a tinut cont de pozitia Parlamentului in aceasta chestiune, fie ea si consultativa, remarcand ca nici in alte situatii nu a luat in considerare ce spune Parlamentul. In opinia lui Kelemen, aceasta este o cale gresita si intr-o democratie parlamentara nu poti sa nu ai in vedere Parlamentul si sa-l ignori "in halul acesta".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#kelemen hunor, #Kelemen Camera Regiunilor , #deputat