Deputat UDMR: Ramanerea lui Kelemen la Cultura, "o situatie schizofrenica". Ce spun posibilii inlocuitori

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 07:31
3809 citiri
Deputat UDMR: Ramanerea lui Kelemen la Cultura, "o situatie schizofrenica". Ce spun posibilii inlocuitori
Foto: UDMR.ro

Ramanerea lui Kelemen Hunor in Guvern ar fi reprezentat "o situatie schizofrenica", pentru ca acesta este si initator al Minority SafePack, este de parere deputatul UDMR Mardon Arpad.

Presedintele UDMR a spus, la sfarsitul saptamanii trecute, cand si-a anuntat demisia din cele doua functii ocupate in Guvern - ministru al Culturii si vicepremier -, ca nu poate sa ramana si in Guvern, si ca parte a initiatorilor pachetului pentru minoritati, impotriva caruia Executivul roman lupta la Curtea Europeana de la Luxemburg.

"Este normal, mi se pare ca este o pozitie normala. E o situatie schizofrenica sa fii in proces cu tine insuti, in calitatea de viceprim-ministru. Eu nu cred ca viitorul ministru al Culturii isi va putea permite ca, pe undeva, sa nu sustina initiativa. Asta nu cred.

(...) Si nici nu stiu daca s-a luat vreo decizie daca persoana care sa ia locul dlui Kelemen in functia de ministru al Culturii sa devina totodata si viceprim-ministru, nu stiu daca asta a fost discutat sau nu. Eu nu fac parte din acele organe care au menirea de a lua astfel de decizii", a declarat Marton Arpad, pentru Ziare.com.

Kelemen Hunor demisioneaza din Guvern, dar UDMR nu pleaca de la guvernare

Acesta a explicat ca liderul UDMR si-a dat demisia din functia de ministru si de viceprim-ministru in calitate de persoana care a intentat un proces Comisiei Europene.

"Nu vi se pare normal ca domnia sa nu poate fi totodata si viceprim-ministru al Guvernului care a intrat parte in proces, de parte opusa? Mie, cel putin, mi se pare anormal sa fii in proces cu tine insuti. Asa am invatat eu, e o situatie schizofrenica", ne-a mai spus deputatul UDMR.

Marton Arpad subliniaza ca Ministerul Culturii are activitate primordiala in legatura cu ceea ce se intampla in sfera culturii - o activitate administrativa.

"Cel care ii va lua locul in primul rand va fi ministrul Culturii - procesul respectiv nu are o legatura directa, chiar daca are pe undeva, din punct de vedere al mentinerii culturii minoritatilor nationale, o inraurire si asupra acestui segment. Dar nu tine de activitatea ministrului Culturii, care trebuie sa organizeze, de exemplu, un festival Enescu, sa faca rost de bani ca sa renoveze monumente istorice samd. Asta este activitatea, conform legii in vigoare, care tine de ministrul Culturii", a afirmat acesta.

Kelemen Hunor ramane in Guvern pana la 1 august (Video)

Marton Arpad, care este vicepresedinte in Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor si deputat din anul 1990, spune ca nu a existat vreo discutie cu el pentru preluarea Ministerului Culturii, dupa demisia lui Kelemen Hunor.

"Eu nu sunt membru in acele foruri care, cel putin in discutii preliminare, au dreptul de a discuta despre o astfel de solutie. Nu stiu, am mai fost intrebat daca stiu cumva de unul sau altul, dar cred ca in mod evident toata lumea este interesata, speculatii ale presei, e normal. Toate persoanele care ar putea sa fie nominalizate au intrat in acest joc pe surse, dar eu nu stiu despre nimeni deocamdata.

N-am fost intrebat, nu mi s-a propus si va spun sincer ca nici nu prea cred ca as astepta o astfel de propunere, ca eu ma simt mult mai bine in activitatea legislativa decat cea executiva", a mai declarat deputatul UDMR.

Ce spun numele vehiculate pentru functia de ministru al Culturii

Printre cei al caror nume a fost vehiculat in presa in ultima perioada pentru preluarea Ministerului Culturii se numara cel al fostului vicepremier UDMR Marko Bela si al secretarului de stat din acest minister, Hegedus Csilla, potrivit Evenimentului Zilei.

Daca fostul presedinte al UDMR a spus ca a luat de cativa ani decizia de a nu-si mai asuma niciun rol in Executiv, Hegedus Csilla a precizat ca nu s-a discutat despre nominalizari in cazul viitorului ministru al Culturii.

"Au fost discutii si decizia urmeaza sa fie luata in aceasta saptamana. Nu s-a discutat despre nominalizari, nici in cazul meu, nici in cazul altora. Urmeaza o analiza, dl. Kelemen Hunor este presedintele UDMR. Aceste functii cumulate vor ramane la UDMR si dansul, impreuna cu Consiliul Permanent al UDMR, vom decide cine va prelua acest post", a declarat secretarul de stat in Ministerul Culturii, pentru Ziare.com.

Aceasta si-a manifestat speranta ca, in cursul acestei saptamani, se va lua o decizie privind persoana care va prelua functia de ministru si cea de vicepremier.

"Kelemen Hunor personal este unul dintre cei 7 initiatori ai pachetului Minority SafePack, care au dat in judecata Comisia Europeana. Sustinator este un lucru si parte a procesului este alt lucru. Si eu sustin initiativa cetateneasca Minority SafePack, asa cum fac inca foarte multi oameni din toata Europa. Este un lucru sa fii sustinator si altceva sa fii parte a procesului. Dansul este", a mai afirmat Hegedus Csilla.

Ministrul Culturii, vicepremierul Kelemen Hunor, a anuntat, luni, dupa intalnirea avuta cu prim-ministrul Victor Ponta, ca va demisiona din Guvern pe 1 august. Decizia a fost luata vineri, in cadrul sedintei Consiliului Permanent al UDMR, in care s-a hotarat si ca formatiunea nu va pleca de la guvernare.

Kelemen Hunor a fost deranjat de atitudinea avuta de Guvern, mai exact de MAE, care a trimis o cerere Curtii Europene de Justitie prin care se alatura CE in privinta respingerii initiativei cetatenesti cu privire la minoritati - Minority SafePack.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Kelemen Hunor demisie Ministerul Culturii, #Kelemen Hunor demisie guvern, #Kelemen Hunor initiativa minoritati, #propunere Ministerul Culturii , #ministrul Culturii