Kelemen Hunor: Marin Constantin a fost unic

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 19:48
1448 citiri
Kelemen Hunor: Marin Constantin a fost unic

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara ca moartea maestrului Marin Constantin este un moment trist, in contextul in care cultura romaneasca are nevoie de repere de profesionalism si arata ca, desi nu a fost singurul mare artist din domeniul muzicii corale din vremea sa, el a fost unic.

Ministrul subliniaza ca dincolo de miile de concerte si inregistrari, de distinctiile si premiile celor mai prestigioase foruri muzicale, de entuziasmul publicului si de superlativele cronicilor, cea mai profunda realizare a lui Marin Constantin a fost dezvoltarea scolii interpretative romanesti de muzica de cor intr-o perioada in care ispita superficialitatii era mare si compromisurile inevitabile.

"Marin Constantin nu a fost singurul mare artist din domeniul muzicii corale din vremea sa, dar a fost unic. Elev al unor mari profesori la Conservatorul bucurestean, a devenit el insusi profesor si mentor al zecilor de generatii de artisti, aflati azi in toate colturile lumii. A fost profesor si dirijor, dar si compozitor, aranjor, director al Operei, a detinut functii administrative in domeniul culturii. A facut toate aceste lucruri cu o seriozitate si un profesionalism fara pereche. Iar viata de munca asidua a fost traita cu o modestie si o discretie exemplare", afirma Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii puncteaza faptul ca numele lui Marin Constantin va ramane legat pentru totdeauna de Corul national de camera Madrigal, care a fost desemnat, in 1992, drept bun al patrimoniului universal UNESCO, dupa trei decenii in care a fost un reper de necontestat al interpretarii muzicii corale renascentiste si nu numai.

Maestrul Marin Constantin a murit pe 1 ianuarie, la varsta de 85 de ani. Compozitor si dirijor, Marin Constantin a pus bazele corului Madrigal in 1963, fiind un specialist renumit in muzica renascentista, cantul gregorian si baroc, precum si muzica traditionala romaneasca.

Din 7 iulie 1963, cand a avut loc primul concert, pana la concertul de adio din 1999, corul Madrigal al Conservatorului Bucuresti s-a facut cunoscut prin numeroase turnee in toata lumea, intreprinse de-a lungul anilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kelemen Hunor ministru Cultura, #Marin Constantin mort, #Marin Constantin murit , #ministrul Culturii