Kelemen Hunor: Politicienii nu vor fi niciodata nici "biserica", nici "armata" - Interviu

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 14:43
3706 citiri
Kelemen Hunor: Politicienii nu vor fi niciodata nici "biserica", nici "armata" - Interviu
Foto: Arhiva

Kelemen Hunor crede ca schimbarea in bine, nu numai in Romania, ci in toate tarile democratice, o aduce respectarea legilor. Presedintele executiv al UDMR mai sustine ca trebuie sa schimbam si mentalitatea multora dintre concetatenii nostri care asteapta "pere malaiete" de la politicieni.

Am incercat sa aflam de la ministrul Culturii cum vede anul politic 2010, cu bune si cu rele, si ce crede sau spera ca ne rezerva 2011.

Kelemen Hunor a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca traversam o perioada in care o decizie "proasta" e infinit mai buna decat lipsa unei decizii.

Presedintele executiv al UDMR considera ca 2010 a fost un an in care s-au pus bazele unei dezvoltari sanatoase, echilibrate, pe termen lung, sprijinita mai mult pe productie decat pe consum.

Cat despre soarta Executivului Boc in 2011, Kelemen Hunor sustine ca acesta va rezista pana in 2012, iar, daca n-ar fi fost convins de acest lucru, n-ar fi acceptat sa faca parte din Guvern. Drept urmare, UDMR nu va parasi Coalitia anul viitor, deoarece Uniunea a fost intotdeauna un partener corect si responsabil.

Pentru viitor, presedintele executiv al UDMR crede ca e necesar ca oamenii - si mai ales politicienii - sa-si orienteze interesele in functie de legi si nu sa schimbe legile in functie de interesele personale.

Care credeti ca este cea mai inteligenta miscare politica a anului 2010? Dar cea mai proasta?

Cred ca miscarea politica obligatorie a fost adoptarea masurilor de austeritate. Nu pot folosi atributul de "inteligent", pentru ca situatia era de tipul "a fi sau a nu fi". Dar puterea de a lua o astfel de decizie si de a-ti asuma punerea in aplicare si toate consecintele merita o asemenea apreciere. De cealalta parte, cea mai proasta decizie politica a fost indecizia. In primul rand, amanarea cu un an a luarii unor masuri anticriza. Daca se luau masuri din 2009, am fi stat, astazi, mult mai bine!

Faceti un top trei al celor mai buni oameni politici ai anului 2010.

In general, ma feresc de asemenea clasamente care nu numai ca sunt subiective, dar, in anumite circumstante, devin chiar manipulatoare.

Nominalizati cel mai slab om politic al anului 2010.

Ce inseamna "cel mai slab"? Probabil ca politicianul care nu a satisfacut asteptarile cetatenilor. Si atunci ii invit pe cititorii dvs sa raspunda la o contraintrebare: e vreun politician in Romania care sa fi facut ceea ce se astepta de la el?

In 2010, increderea romanilor in clasa politica a scazut dramatic. Mai pot face ceva politicienii pentru a recastiga increderea romanilor? Ce?

Scaderea increderii in clasa politica este un proces firesc, atat in perioada de criza, cat si in perioada de "reasezare democratica", perioade care se suprapun, din pacate, acum, in Romania. As vrea insa sa subliniez ca acest fenomen nu este specific Romaniei. El se petrece, uneori chiar mai dramatic, in toate tarile europene si nu numai. Sigur ca oamenii politici trebuie sa comunice si sa-i convinga pe cetateni, dar increderea in politicieni, intr-un sistem democratic, intr-o situatie de normalitate, va fi intotdeauna mai mica de 50%.

Asta nu inseamna, repet, ca politicienii trebuie sa fie autisti, dar ei nu vor fi niciodata nici "biserica", nici "armata". Ca principiu general, as spune ca politicienii trebuie sa fie mai aproape de oamenii obisnuiti, sa ii asculte in permanenta si sa fie mai putin "atotstiutori".

2010 este un an pierdut pentru Romania din punct de vedere al dezvoltarii economice?

Nu cred ca este un an pierdut, dimpotriva! In primul rand, pentru ca am reechilibrat bugetul. E un an in care se vor pune bazele unei dezvoltari sanatoase, echilibrate, pe termen lung, sprijinita mai mult pe productie decat pe consum. Bineinteles ca oamenii au greutati, suferinte si nu mai au incredere in vorbe. Dar reformele in societate seamana cu un santier de constructii: creeaza disconfort si, uneori, chiar impresia de dezordine.

Care considerati ca a fost cea mai buna decizie a Guvernului Boc in 2010? Dar cea mai proasta?

Cele mai bune decizii au fost cele care s-au luat, iar cele mai proaste, cele care nu s-au luat! Vreau sa fiu bine inteles: traversam o perioada in care o decizie "proasta" e infinit mai buna decat lipsa unei decizii. Iar pentru corectarea deciziilor "proaste" exista mecanismul parlamentar care ar trebui sa functioneze dedicat si responsabil. Si, in mare masura, acest lucru se intampla! Cred ca parlamentarii UDMR au fost un bun exemplu in acest sens.

In ce priveste evenimentele politice ale anului 2011, cine considerati ca este cel mai bun candidat pentru presedintia PD-L? Si cine va asteptati sa castige alegerile din PD-L?

Nu comentez situatia interna din alte partide.

Credeti ca Guvernul Boc va ramane la Putere pana in 2012?

Daca n-as fi fost convins de acest lucru, n-as fi acceptat sa fac parte din guvern!

Va iesi UDMR de la guvernare in 2011?

Ce motive ar avea? Cred ca UDMR a fost intotdeauna un partener corect si responsabil. Noi am incercat sa rezolvam intotdeauna problemele prin discutii cu partenerii nostri si, pana acum, am reusit. Avem un program comun si o intelegere clara cu partenerii nostri - atata vreme cat exista aceste puncte comune si nimeni nu le pune in discutie, nu vad de ce probleme ar putea sa apara.

Ce ar trebui sa se schimbe in Romania lui 2011? Care este, in opinia dvs, omul politic care ar putea impune astfel de schimbari?

Intrebarea dvs dezvaluie o anumita mentalitate paguboasa din tara noastra. Ne punem prea mult speranta intr-unul sau altul dintre oamenii politici si, pe urma, suntem dezamagiti! Schimbarea in bine, nu numai in Romania, ci in toate tarile democratice, o aduce respectarea legilor. E necesar ca oamenii - si mai ales politicienii - sa-si orienteze interesele in functie de legi si nu sa schimbe legile in functie de interesele personale. Si, repet, trebuie sa schimbam si mentalitatea multora de a astepta "pere malaiete" de la politicieni.

Descrieti in cateva cuvinte Romania anului 2011 asa cum o vedeti din punct de vedere politic, economic, dar si social.

Mai multa munca, mai multa economie, mai multa sobrietate, mai mult echilibru.

Ce le urati romanilor pentru 2011?

Ca om politic, le urez sa aiba spirit critic, ratiune limpede si responsabilitate. Ca om, pur si simplu, le urez sanatate, la multi ani si implinirea tuturor dorintelor!

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#kelemen hunor interviu, #previziuni 2011 Guvernul Boc, #UDMR ramane guvernare , #ministrul Culturii
Comentarii
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
Presedintele executiv al UDMR mai sustine ca trebuie sa schimbam si mentalitatea multora dintre concetatenii nostri care asteapta "pere malaiete" de la politicieni.
Poza Anti-Virus
Anti-Virus
rank 1
Daca esti habarnist te dai la o parte, nu te agati de putere perseverand in decizii gresite! Decat decizii p.r.o.a.s.t.e mai bine demisia!