Kelemen, despre scandalurile steagului secuiesc si bentitei tricolore: Subiecte false

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 23:12
2515 citiri
Kelemen, despre scandalurile steagului secuiesc si bentitei tricolore: Subiecte false
Foto: Adevarul

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri ca scandalurile iscate in jurul arborarii steagului secuiesc, in luna februarie, respectiv cel legat de bentita tricolora purtata de o eleva a unui liceu din Covasna, din luna martie, reprezinta "subiecte false".

Liderul UDMR considera ca cele doua subiecte au atins sensibilitati nationale, scandalurile fiind generate si intretinute, in opinia sa, de fostul prefect al judetului Covasna Codrin Munteanu si ziaristul blogger Dan Tanasa.

"Am spus ca trebuie sa ne calmam cu totii si sa revenim cu picioarele pe pamant. Toate aceste subiecte erau false, dar atingeau sensibilitati nationale. Steagul secuiesc este folosit din 2004, 2005 in secuime si nu numai. Au fost procese, in Targu Mures, Covasna si Harghita, legate de acest steag. Nu era subiectul anului 2013", a spus Kelemen Hunor, pentru Adevarul.

Acesta l-a aratat cu degetul pe fostul prefect de Covasna Codrin Munteanu, care "a aprins aceasta flacara in 2012 dupa ce a fost numit prefect si facea interventii peste tot, era si inainte de campania electorala". Presedintele UDMR a explicat si ca niciun roman nu a fost nefericit din cauza steagului secuiesc si nu si-a pierdut locul de munca din cauza acestui simbol.

Totodata, deputatul UDMR considera ca bloggerul Dan Tanasa, care traieste in Spania, este un al doilea responsabil de scandalul steagului secuiesc si tot de la el ar fi pornit si scandalul bentitei tricolore.

"Deci sunt anumite persoane care stiu ca exista anumite sensibilitati de ambele parti si aprind fitilul din cand in cand", a mai declarat Kelemen Hunor.

Ponta raspunde Ungariei in scandalul drapelului secuiesc: Nu acceptam obraznicii (Video)

Pe 5 februarie, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a cerut arborarea steagului Tinutului Secuiesc in Ungaria. Oficialul maghiar a spus ca primarii secui din Romania nu au dreptul sa arboreze acest steag, interdictie care a fost catalogata de acesta drept "agresiune simbolica" la adresa maghiarilor din tara noastra. Mai apoi, dupa arborarea steagului la Budapesta, Nemeth Zsolt a numit gestul unul de solidaritate fata de cauza autonomiei teritoriale a maghiarilor.

In replica, prim-ministrul Victor Ponta i-a transmis secretarului de stat maghiar ca nu accepta "obraznicii". La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a argumentat atunci faptul ca pe teritoriul Romaniei sunt arborate si alte steaguri decat cel national.

"De exemplu, pe Cetatea Neamtului este un drapel simbol important al Moldovei. La Turda si Campia Turzii este simbolul orasului, care nu deranjeaza pe nimeni", a explicat liderul UDMR, care anterior a spus ca "nu din cauza steagului secuiesc a crescut coruptia sau nu avem autostrazi!".

Scandal din cauza unei bentite tricolore, intr-un liceu din Covasna

In ce priveste scandalul bentitei tricolore, acesta a izbucnit intre elevii romani si cei de etnie maghiara de la liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna dupa ce, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, la 15 martie, tinerii romani au purtat culorile Romaniei - rosu, galben si albastru. Elevii de etnie maghiara s-au declarat jigniti de faptul ca tinerii romani au venit la scoala purtand accesorii tricolore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kelemen Hunor scandal steag secuiesc, #Kelemen Hunor scandal bentita tricolora , #presedinte UDMR