Kelemen Hunor a prezentat candidatii UDMR si programul electoral

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 18:05
2008 citiri
Kelemen Hunor a prezentat candidatii UDMR si programul electoral
Foto: ProTV

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri ca nu poate da un raspuns privind o alianta de guvernare dupa alegerile legislative, deoarece nu este bine sa "vinzi pielea ursului din padure". El a vorbit despre candidatii inscrisi in cursa electorala si a prezentat programul cu care UDMR vine in fata electoratului.

"Nu pot sa va dau un raspuns. E prematur. Noi am avut o colaborare foarte buna, si trebuie sa recunosc acest lucru, cu PDL, cu toate disputele, toate conflictele, facem parte din aceeasi familie politica, dar noi nu facem inainte de alegeri aliante cu nimeni, cum nu am facut in aceasta perioada de 23 de ani", a raspuns Kelemen Hunor la intrebarea jurnalistilor privind o alianta pentru guvernare dupa alegerile parlamentare.

"Am avut o colaborare buna cu PNL, e adevarat ca era Partidul National Liberal condus de Tariceanu. Noi avem aceasta amintire buna si aceasta istorie buna. Si cu PSD-ul am colaborat bine in perioada 2000-2004, cand noi nu am fost la guvernare, dar am sustinut din varii motive un guvern minoritar si, din acest punct de vedere, eu cred ca cu aproape toate fortele politice, cu partidele romanesti poti sa stabilesti niste relatii constructive in folosul societatii, dar nu avem in acest moment o preferinta, avem o istorie, avem niste experiente acumulate pe parcursul anilor si vom da raspuns la aceasta intrebare dupa alegeri", a mai precizat el.

De asemenea, liderul UDMR a mai precizat ca "inainte de alegeri nu e bine sa vinzi pielea ursului din padure".

UDMR are candidati la parlamentare in toate colegiile - mai multe femei si mai multi tineri ca in 2008

Liderul UDMR a mai anuntat ca Uniunea a depus listele candidatilor pentru alegerile parlamentare, acoperind toate colegiile uninominale din tara si a precizat ca in acest an candideaza mai multe femei si mai multi tineri maghiari.

"UDMR a depus listele de candidati in toate colegiile uninominale din tara. In total avem 452 de candidati inregistrati in toate judetele, in toate colegiile uninominale", a spus Kelemen Hunor.

El a explicat ca 315 reprezentanti ai UDMR candideaza pentru Camera Deputatilor, iar 137 pentru Senat si a punctat ca pe listele lor se regasesc 89 de femei care candideaza la alegerile parlamentare din 9 decembrie, din care 59 se lupta pentru un mandat la Camera Deputatilor, iar 30 pentru Senat.

"Am ridicat fata de 2008 aceasta cota si am avut grija sa avem femei in colegiile unde noi consideram ca suntem eligibili si vom intra in Camera Deputatilor, in Mures, Bihor si in alte judete", a precizat liderul Uniunii.

De asemenea, Kelemen a precizat ca 122 de candidati sunt reprezentanti ai organizatiei de tineret a UDMR, ceea ce reprezinta 27 de procente din numarul total al candidatilor. Din 31 de deputati si senatori alesi in 2008 pentru o functie in Parlamentul Romaniei, 11 nu mai candideaza in acest an, precizand ca sapte sunt de la Camera Deputatilor si patru de la Senat.

Programul UDMR

Kelemen Hunor a prezentat si programul electoral cu care Uniunea vine in fata electoratului, printre obiective fiind modificarea Constitutiei, pastrarea bicameralismului si reorganizarea teritoriala, dar si scaderea TVA si o eventuala reducere a cotei unice.

"Programul electoral va avea doua segmente importante, uriase. Primul segment se refera la dreptul minoritatilor nationale, drepturile si problemele comunitatii maghiare fiindca in afara de UDMR nicio alta forta politica, niciun alt partid politic din Romania nu are o oferta credibila si buna pentru maghiarii din Romania", a sustinut Kelemen Hunor in cadrul unei conferinte de presa.

El a completat ca "al doilea segment la fel de important se refera la problemele generale, la problemele economice, sociale si la acele provocari despre care cred ca in 2013-1014 clasa politica romaneasca trebuie sa gaseasca niste raspunsuri concrete, pragmatice si credibile", iar "amendareaConstitutiei este o prioritate zero".

"Amendarea Constitutiei este o prioritate zero, este o urgenta majora. Cred ca noul Parlament, daca se poate asigura pentru amendarea Constitutiei o majoritate de doua treimi, trebuie sa faca acest lucru chiar din prima zi dupa constituirea noului Parlament (...) Acolo unde lucrurile nu functioneaza trebuie corectate si nu trebuie corectate pentru partide politice, pentru oameni politici, ci in folosul societatii romanesti, fiindca altfel deciziile luate la nivel parlamentar, guvernamental nu pot fi puse in aplicare eficient si in folosul binelui comun", a mai spus el.

"Noi avem deja pregatit un proiect de amendare a Constitutiei, avem din 2010 de fapt, la care vom mai lucra si in aceasta perioada, dar trebuie sa va spun ca nu exista un articol care nu trebuie modificat si nu exista un capitol care nu trebuie modificat. Aproape toate prevederile constitutionale trebuie regandite, trebuie revazute fiindca vedem foarte, foarte multe lucruri care nu merg, au originea in Constitutie si in relatiile neclare intre institutiile fundamentale", a mai subliniat liderul maghiar.

De asemenea, acesta sustine ca "trebuie sa luam o deciziedacavrem o republica prezidentiala sau vrem o republica parlamentara", punctand ca "o republica semi-prezidentiala nu este functionala" deoarece el "a vazut cate conflicte se nasc din aceasta chestiune".

Cat despre trecerea la unicameralism, Kelemen a explicat ca udemeristii sustin actuala forma a Parlamentului, adica bicameralismul, insa a precizat ca "atributiile celor doua Camere trebuie separate in totalitate" deoarece se pierde foarte mult timp pentru adoptarea unor legi.

Un alt punct pe care il iau in considerare dupa alegerile parlamentare este si "o reforma a regiunilor de dezvoltare economica" care trebuie facuta in 2013 astfel incat "pentru perioada bugetara 2014-2020 sa fie pregatita Romania cu regiuni de dezvoltare economica".

Pe lista UDMR se mai afla si "o reforma fiscala" despre care Kelemen spune ca este necesara "pentru o crestere economica sustenabila si sanatoasa" iar maghiarii considera ca pentru urmatorii doi ani, cota unica trebuie sa ramana tot la 16%.

El a mai aratat ca in ceea ce priveste averile confiscate in perioada comunista acestea trebuie retrocedate in natura, punctand ca despagubirile nu pot fi plafonate.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Kelemen Hunor candidati UDMR, #Kelemen Hunor aliante 2012, #Kelemen Hunor program UDMR , #presedinte UDMR