Kelemen Hunor: Basescu nu are dreptate. Resping constatarile despre secuime

Luni, 17 Iunie 2013, ora 20:37
2632 citiri
Kelemen Hunor: Basescu nu are dreptate. Resping constatarile despre secuime
Foto: Ziua Veche

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus, luni, ca respinge afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora nationalismul local a dus la blocarea unor investitii in secuime, el sustinand ca seful statului nu are dreptate si ca "nicio firma serioasa" nu merge intr-o zona unde nu e infrastructura.

Kelemen Hunor a declarat, luni, comentand afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora nationalismul local a facut ca judetele din secuime sa ramana in urma, ca persoanele care nu au fost de acord si nu au sustinut demersurile UDMR ca secuimea sa fie legata de o autostrada cu Occidentul "sunt vinovate in primul rand pentru anumite lucruri care s-au petrecut sau care nu s-au petrecut".

"Presedintele Basescu nu are dreptate si eu resping aceste constatari si spun ca nu sunt adevarate si motivatia nu este una adevarata si nu poate fi sustinuta. Intr-adevar, secuimea, dar si alte zone au fost decenii intregi neglijate in perioada comunista, populate cu o industrie care nu avea nicio legatura cu zona si nici nu era viabila, plus ca a fost o perioada dupa 1990 cand deciziile guvernamentale nu ajutau cu nimic zona Harghita-Covasna.

Daca s-a facut ceva, s-a facut doar in perioadele cand noi eram la guvernare, atat in infrastructura, cat si in investitii din partea statului, a autoritatilor locale. In 8-10 ani, nu s-a putut recupera tot ce s-a pierdut in 50 de ani. Cei care nu au fost de acord si nu au sustinut demersurile noastre privind infrastructura rutiera, ca secuimea sa fie legata de o autostrada cu Occidentul, sunt vinovati in primul rand pentru anumite lucruri care s-au petrecut sau care nu s-au petrecut. Nici afirmatia ca nationalismul local a blocat investitiile nu este adevarata", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, nicio firma serioasa, mare, nicio multinationala care creeaza locuri de munca "nu vine intr-o zona unde nu este infrastructura, unde pana acum cativa ani nici nu se putea ajunge pe un drum asfaltat ca lumea".

"Din acest punct de vedere este inacceptabil sa spui ca nationalismul local sau neglijenta celor de acolo nu au ajutat la dezvoltarea secuimii. Daca cineva umbla prin secuime si face o comparatie cum era acum 10-15 ani, vede ca lucrurile s-au schimbat.

Investitia de peste 200 de milioane de euro cu care s-a reparat si s-a facut drumul de la Brasov pana la Reghin a fost o investitie foarte importanta si am reusit sa o facem cand eram noi la guvernare. Nu exista localitate unde noi nu am fi inceput infrastructura, canalizare, apa si, in consecinta, nu pot accepta si nu pot sa subscriu la acele informatii facute de presedintele Basescu", a mentionat Kelemen Hunor.

Traian Basescu: "Am vazut-o eu, cu ochii mei!"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emsiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, in contextul unei discutii privind regionalizarea, ca "regiunile sunt concepute sa permita o dezvoltare mai buna si mai echilibrata la nivelul unei regiuni, fata de cum se intampla acum, dar depinde de cum se va aplica".

"Eu o sa va dau un exemplu unde, daca nu se schimba mentalitatea, lucrurile vor ramane foarte dificile din punct de vedere al dezvoltarii, si ma refer la judetele Covasna si Harghita. Oricat s-ar supara colegii nostri politicieni maghiari, trebuie sa ia nota de faptul ca nationalismul local a facut ca aceste doua judete sa ramana in urma din punct de vedere al dezvoltarii.

De ce? Timp de 15 ani, administratiile locale conduse de politicieni unguri au acceptat numai firme unguresti sa faca investitii, si au venit tot soiul de SRL-uri, cu 100 de euro, cu 200 de euro, nu a iesit nimic. Uitati-va ce s-a intamplat in jurul Covasnei si Harghitei!

Investitii: Brasov, Sibiu, Alba, peste tot s-au facut investitii. Aici, din cauza abordarii administratiilor locale, dar si a strigarii nationalismului local, investitorii au fost reticenti", a spus seful statului.

Intrebat daca i s-au plans investitori de aceasta situatie, Basescu a raspuns: "Nu! Am vazut-o eu, cu ochii mei, si le-am spus-o si politicienilor unguri, atunci cand m-am dus in Covasna si Harghita. Este un motiv al ramanerii in urma a celor doua judete, care au resurse extraordinare".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Kelemen Hunor investitii secuime, #Kelemen Hunor infrastructura Covasna Harghita, #Traian Basescu investitii Covasna Harghita , #presedinte UDMR