Kelemen Hunor: Clasa politica romaneasca nu se poate intelege nici pe o autostrada. In schimb, se discuta de SPP

Joi, 01 Februarie 2018, ora 16:48
3240 citiri
Kelemen Hunor: Clasa politica romaneasca nu se poate intelege nici pe o autostrada. In schimb, se discuta de SPP
Foto: captura video Privesc.eu

Liceul romano-catolic din Targu Mures si reluarea procesului de descentralizare sunt prioritatile UDMR in actuala sesiune parlamentara, care a inceput joi, subiectele fiind discutate anterior cu PSD.

Intr-un interviu acordat Europa FM, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a admis ca in programul de guvernare al Cabinetului Dancila "sunt si lucruri bune, si lucruri extrem de superficiale".

"Am votat (Cabinetul - n.red.), dar nu inseamna ca vom fi de acord cu toate initiativele", a tinut sa sublinieze Kelemen Hunor, dand ca exemplu "impozitul pe gospodarie sau alte tipuri de impozitare", despre care "nici nu se pune problema" sa fie sustinute de UDMR.

Intrebat care sunt prioritatile UDMR, prevazute si in acordul semnat cu PSD-ALDE si reinnoit saptamana aceasta, Kelemen Hunor a spus ca "prioritatea nr.1, in februarie, este votul in Senat pe proiectul de lege privind infiintarea Liceului romano-catolic la Targu Mures".

Liderul UDMR a explicat ca a fost gasita aceasta solutie, de modificare a Legii Educatiei, pentru ca minoritatile sa isi poata infiinta scoli in comunitatile lor, chiar si daca autoritatile locale "nu doresc".

"Presedintele Iohannis a trimis inapoi Legea educatiei, dar nu pe acest articol", a mai punctat Kelemen Hunor.

Liceul respectiv este subiectul unei dispute indelungate, care a fost pana la urma solutionata in instanta, insa solutia nu a convenit comunitatii maghiare, liceul fiind desfiintat.

Kelemen Hunor a spus ca el nu discuta procesul penal sau greselile administrative, dar a subliniat ca "asta nu inseamna ca scoala trebuie desfiintata", pentru ca nici ea, nici copiii, nici Biserica nu au nicio vina.

Proiectul respectiv a trecut de Camera Deputatilor si a ajuns la Senat, unde se va da un vot "poate saptamana viitoare, poate peste o saptamana", a mai spus acesta.

Intrebat daca are promisiuni de sustinere de la majoritatea PSD-ALDE, Kelemen Hunor a raspuns ca subiectul a fost "discutat anul trecut, nu acum".

"Am inteles ca mergem pe aceasta varianta, singura posibila in acest moment. Indiferent pe ce act normativ s-ar merge - hotararea Consiliului Local, ordin de ministru, hotarare de guvern - cei care nu vor vor bloca in contencios administrativ. Legea nu poate fi atacata in contencios administrativ (...) In momentul atacarii se suspenda actul respectiv. De aceea, am ales varianta aplicarii prin lege", a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a dat de inteles ca se asteapta ca presedintele Klaus Iohannis sa nu se opuna.

"Domnul presedinte cunoaste situatia de acolo foarte exact, atata pot sa va spun. Cunoaste situatia la fel de bine ca noi", a intarit Kelemen Hunor, intrebat ce asteptari are de la seful statului.

In acest moment, elevii de la liceul care s-a desfiintat invata la "2-3 scoli din Targu Mures", a mai spus liderul UDMR, precizand ca acest caz este "singurul de actualitate", pentru ca situatiile similare care au existat in Bistrita au fost rezolvate la nivel local "acum cativa ani".

"Clasa politica romaneasca nu se poate intelege nici pe o autostrada"

O alta prioritate a UDMR este continuarea descentralizarii, a mai spus liderul uniunii.

Intrebat daca a discutat cu Liviu Dragnea pe acest subiect, Kelemen Hunor a raspuns: "Am discutat cand a fost doamna Dancila la noi la grup, acum zece zile, cred".

"Am spus ca vrem sa aflam ce parere are dumneaei despre descentralizare, noi credem ca trebuie continuata, reluata. A zis ca da, este de acord. A fost si presedintele Dragnea acolo", a precizat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a subliniat ca e vorba despre descentralizare "pe actuala formula de impartire administrativa".

"Reforma administrativa e cu totul altceva. Despre ea nu am discutat, nu cred ca se poate ajunge la o intelegere cvasi-consensuala", a mai spus acesta, chiar daca, in opinia sa, actualele 8 regiuni de dezvoltare "inseamna in continuare o catastrofa".

In context, Kelemen Hunor a subliniat ca toate datele oferite de INS, Curtea de Conturi, BNR sau alte institutii arata ca "decalajul a crescut nu numai intre regiuni, ci si in interiorul regiunilor".

"Foarte repede ar trebui gasita o solutie, pana la urmatorul exercitiu financiar la nivelul UE. Dar fara dialog e greu sa gasesti o solutie. In acest moment, clasa politica romaneasca nu se poate intelege nici pe o autostrada si a fost asa si in mandatul trecut. Se discuta despre teme care n-au nicio legatura cu agenda cetateanului. De exemplu, SPP", a afirmat Kelemen Hunor.

Intrebat daca beneficiaza de protectia serviciului, liderul UDMR a spus ca da si nu se teme ca ar putea fi spionat.

"Nu a existat nicio problema, nu m-am simtit nici urmarit, ei si-au facut treaba lor. (...) De ce sa introducem acest subiect? Parca viitorul oamenilor sta in SPP.... Nu e un subiect important", a mai comentat Kelemen Hunor.

O alta prioritate pentru UDMR in actuala sesiune parlamentara va fi si depunerea unui proiect de lege prin care sa fie stimulate firmele care vor sa investeasca in zonele sarace, prin oferirea unor facilitati, a mai anuntat Kelemen Hunor.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#liceu maghiar Targu Mures lege, #UDMR descentralizare , #presedinte UDMR