Kelemen Hunor, despre autonomie: Constitutia trebuie apropiata de realitatea din Romania

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:31
4082 citiri
Kelemen Hunor, despre autonomie: Constitutia trebuie apropiata de realitatea din Romania

Nu realitatea din Romania trebuie apropiata de Constitutie, ci Constitutia trebuie apropiata de realitatea din Romania, iar autonomia sau centralizarea Tinutului Secuiesc nu inseamna rupere din teritoriul tarii, este de parere presedintele UDMR Kelemen Hunor.

Deputatul UDMR comenteaza faptul ca plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, propunerea legislativa privind Statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, afirmand ca tinerea unui proiect de lege timp de sapte ani in Parlament "e cam ciudata".

Legea privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc, respinsa de Senat

"Daca din 2005 a stat pana acum in Parlament si inainte de alegeri cu doua luni este introdusa pe ordinea de zi a plenului Senatului, nu prea avea cum sa treaca, cunoscand pozitiile colegilor din celelalte partide. Problema e ca a stat sapte ani de zile si nu e corect - aici iarasi este o problema de functionare a Senatului, a Camerei Deputatilor, a Parlamentului.

Este vorba de vointa politica si de faptul ca indiferent despre ce proiect de lege vorbim - daca a fost introdus si a inceput dezbaterea - atunci eu cred ca minima responsabilitate sau bunul simt te obliga sa dezbati o lege intr-un timp rezonabil si nu peste sapte ani de zile. E o chestiune care a fost deja discutata, dezbatuta, votata, respinsa, asta este situatia", a spus liderul UDMR, pentru Ziare.com.

Autonomia nu inseamna ruperea teritoriului Romaniei

Kelemen Hunor a afirmat ca autonomia Tinutului Secuiesc se refera la o recunoastere din partea societatii romanesti si ca nu poate fi vorba despre a rupe ceva din statul roman.

"Pana la urma, autonomia Tinutului Secuiesc, ca orice alt tinut, orice alta situatie, trebuie dezbatuta fara o frica viscerala, fiindca nici autonomia, nici centralizarea nu inseamna ca cineva doreste sa rupa ceva din teritoriul Romaniei. Asa cum nici in cazul Tirolului de Sud, nici in cazul Spaniei, nici in cazul altor tari unde exista diferite tipuri de autonomii, statul nu a pierdut teritorii si nu a pierdut nimic. Cetatenii nu au devenit mai putin fericiti si nu au devenit mai saraci din aceasta cauza. Cand vorbim despre autonomie, nu ne gandim la o rupere a teritoriilor din statul roman", a explicat liderul maghiar.

Acesta a subliniat ca UDMR a spus "Da" oricarui tip de descentralizare si de regionalizare, dar si ca "orice tip de autonomie pana la urma trebuie sa se realizeze in interiorul statului roman si cu acceptul majoritatii, nu impotriva majoritatii".

"Asta se poate face doar printr-un dialog permanent, prin argumente, prin convingere si printr-o concluzie comuna la un anumit moment. Pana la urma, noi vorbim despre un proces lung, vorbim despre o situatie care trebuie sa multumeasca si pe romani, si pe maghiari", a mentionat deputatul UDMR.

Despre Constitutie si modificarile care ar trebui sa i se aduca

Vorbind despre modificarea Legii fundamentale, Kelemen Hunor a mentionat ca sustine in continuare modificarea sintagmei de "stat national", intarind faptul ca este nevoie de o amendare "serioasa si profunda" a acesteia.

"Nu realitatea din societatea romaneasca trebuie apropiata de Constitutie, ci Constitutia trebuie apropiata de realitatea din Romania", a explicat presedintele UDMR.

Kelemen Hunor: Este nevoie de o amendare foarte serioasa a Constitutiei

Acesta a opinat ca si pentru functionarea Parlamentului este nevoie de o schimbare a Legii fundamentale si este nevoie de o clarificare intre competentele celor doua camere.

"In acest moment, de fapt, noi nu facem altceva decat sa prelungim orice dezbatere in Parlament, fiindca tot ce trece prin Camera Deputatilor trebuie sa treaca prin Senat, in cazul in care Senatul este camera decizionala, si invers. Si argumentul ca se poate corecta ceea ce s-a gresit intr-o camera este un argument fals.

Trebuie sa lucram in asa fel in Parlament incat sa nu gresim si sa lasam pe seama camerei celelalte pentru a corecta un anumit proiect. Din acest punct de vedere, eu cred ca atributiile trebuie separate clar, dar si modul de alegere, modul de reprezentare trebuie schimbat in asa fel incat Camera Deputatilor sa mearga pe aceasta varianta actuala si Senatul sa fie camera unde sunt reprezentate judetele si regiunile, si dupa o alta norma de reprezentare. (...) In afara de buget, nimic altceva nu trebuie sa intre in componenta celor doua camere", a declarat parlamentarul UDMR.

Acuzatiile PCM Covasna - "o prostie"

Kelemen Hunor a refuzat sa comenteze declaratiile liderului PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, care a spus ca senatorii UDMR au stat pasivi in timp ce Senatul respingea proiectul de hotarare privind autonomia Tinutului Secuiesc, care a vorbit in acest caz despre "tradare si minciuna".

Partidul Civic Maghiar, despre UDMR: Tradatori si mincinosi

"Cand esti nu pe marginea terenului, ci in afara terenului, poti sa faci orice afirmatie. Este o prostie ceea ce spune acest om (liderul Partidului Civic Maghiar din Covasna - n.red.) si resping categoric. Dar noi suntem obisnuiti cu astfel de acuzatii, cu astfel de declaratii. Ei, prin atitudinea lor, inca n-au reusit sa obtina o sustinere din partea electoratului", a spus presedintele UDMR.

Acesta a explicat si numarul de senatori ai Uniunii prezenti in plen in momentul respingerii Legii autonomiei, dupa ce liderul PCM Covasna spusese ca la acea sedinta au participat cinci senatori din noua ai UDRM.

"Din noua senatori, avem doi absenti - unul a plecat la Consiliul Concurentei, nu mai e senator, unul a plecat dupa alegerile locale pentru ca a fost ales primar. Deci avem sapte senatori, avem un om bolnav care nu vine la Senat, este si in acest moment la tratament, la recuperare, este vorba de Verestoy, dupa accidentul de anul trecut. Deja suntem doar sase si au fost doi colegi in delegatie, deci nu aveau cum sa fie prezenti, mai ales ca a fost introdus acest punct pe ordinea de zi in ultima clipa.

(...) Asta este situatia, nu aveau cum sa fie prezenti mai multi cand din start avem niste pierderi - nu numai noi, ci si celelalte partide, adica nu s-au putut organiza alegeri partiale pentru locurile ramase vacante", a precizat deputatul.

Nu poti sa realizezi autonomia singur, nici daca te roaga PCM

Kelemen Hunor nu a dat un termen pentru realizarea autonomiei Tinutului Secuiesc, apreciind ca este vorba despre "un proces lung in care trebuie implicata societatea romaneasca, clasa politica si nu numai, in intregimea ei".

Fara autonomie culturala, Legea minoritatilor nu valoreaza doi bani!

"Nu poti sa realizezi tu singur cu sapte la suta in Parlament nici daca te roaga PCM, nici daca PCM doreste acest lucru. Pe ei nici nu ii intereseaza acest lucru, de aceea nici acuzatiile nu pot fi luate in serios. Eu am spus de fiecare data 'nu dam termene'. Este un deziderat care de 22-23 de ani se regaseste in programul nostru politic, va ramane acolo si in continuare si asa cum de fiecare data noi am optat pentru dialog, pentru argumente politice si pentru a duce aceste dezbateri in interiorul institutiilor poltice (...), asa vom incerca sa facem si in continuare", a afirmat liderul maghiar, care crede ca autonomia nu se poate obtine "fara un dialog cu societatea romaneasca si fara un dialog cu partidele politice".

Acesta a precizat si ca legea statului minoritatilor nationale nu se va adopta in acest an, in forma dorita de UDRM, dar si ca fara autonomie culturala legea nu va fi votata de formatiunea sa politica.

Legea privind statutul minoritatilor nationale, retrimisa la comisie, in Senat

"In aceasta sesiune, legea nu se va adopta in forma pe care o dorim noi. Noi nu vom vota un proiect care va contine acele prevederi care erau in varianta initiala, varianta adoptata de Guvernul Tariceanu si nu vad in acest moment ca sesiunea de toamna, inainte de alegeri, este momentul cand se poate vota acest proiect. Sunt si alte prevederi importante, dar fara autonomie culturala aceasta lege nu poate fi votata de noi", a conchis presedintele UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kelemen Hunor autonomie Tinut Secuiesc, #Kelemen Hunor legea minoritatilor, #Kelemen Hunor modificare Constitie, #lege autonomie Tinut Secuiesc , #presedinte UDMR