Kelemen Hunor demisioneaza din Guvern, dar UDMR nu pleaca de la guvernare

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 15:15
6223 citiri
Kelemen Hunor demisioneaza din Guvern, dar UDMR nu pleaca de la guvernare
Foto: B1TV

Kelemen Hunor va demisiona din functia de ministru al Culturii si din cea de vicepremier, dar UDMR nu va pleca de la guvernare.

Decizia a fost luata in cadrul sedintei Consiliului Permanent al UDMR care a durat mai bine de 4 ore, taberele pro si contra fiind aproape la egalitate.

Intr-o conferinta de presa sustinuta ulterior, Kelemen Hunor a facut referire mai intai la initiativa Minority SafePack, initiata inca din 2011, alaturi de alti membri ai Uniunii Federative a Nationalitatilor Europene (FUEN), motivul care a dus practic la luarea neasteptata a deciziei liderului UDMR de a pleca din Guvern.

"In ianuarie 2012, la o sedinta in Tirolul de Sud, am stabilit cine vor fi initiatorii. Am pregatit aceasta initiativa", a reamintit liderul UDMR.

Acesta a spus ca erau 6 tematici pe care s-a solicitat "o mai buna reglementare" din partea UE, printre care scolile, cultura, media sau politica de dezvoltare regionala pentru minoritati.

"Noi am considerat ca aceasta initiativa si solidaritate construita la nivel european constituie un lucru corect, care nu lezeaza interesele statului roman. Este si un lucru benefic pentru comunitatile romanesti din afara (...) Nu a fost si nu este o initiativa doar pentru maghiarii din Romania", a declarat Kelemen Hunor.

In 2013, CE a respins initiativa, decizia a fost atacata la instanta de la Luxemburg, iar in iunie 2014 Romania a intervenit. Kelemen Hunor a spus ca a avut mai multe discutii cu premierul Ponta si ministrul de Externe si a cerut retragerea acestei interventii.

"Dupa ce a trecut o luna de zile si nu am ajuns la nicio solutie concreta, a aparut si o dezbatere in mass-media", a mai precizat liderul UDMR.

Acesta a mai spus ca inca de miercuri a ajuns la un compromis cu premierul - un "pas important" in ceea ce priveste pozitia premierului, a afirmat el.

Intelegerea Ponta-Kelemen: Liderul UDMR demisioneaza din Guvern, iar Romania nu continua demersurile la Curtea Europeana de la Luxemburg

"Este un subiect in care nu se poate stabili pozitia statului roman doar de un minister, trebuie implicarea Parlamentului si am propus o dezbatere in comisiile de specialitate (...) cu invitarea expertilor din strainatate, pentru a dezbate rolul minoritatilor in societate si pentru a nuanta si pozitia Romaniei", a mai spus liderul UDMR, precizand ca aceste dezbateri vor avea loc in luna septembrie.

Liderul UDMR a anuntat ca s-a ajuns si la o alta intelegere cu premierul Ponta.

"Pana cand aceste dezbateri nu se vor finaliza, Romania nu va inainta alte documente catre Curtea de la Luxemburg (Curtea de Justitie a Uniunii Europene - n.red.). Nu se retrage Romania din proces, dar nu va dezvolta pozitia Romaniei", a anuntat liderul UDMR.

"Este o pozitie de dialog, salut pozitia premierului, arata un respect fata de ceea ce noi am cerut", a subliniat liderul UDMR.

Concluzia conducerii UDMR in urma sedintei de azi a fost ca UDMR ramane in coalitia de guvernare, dar liderul UDMR se va retrage si din coalitia de guvernare, si din Guvern "pentru ca nu pot sa raman si in Guvern, si ca parte a initiatorilor (initiativei - n.red.) ", a explicat Kelemen.

Presedintele UDMR s-a aratat "convins ca putem gasi solutii" si a subliniat ca "maghiarii din Romania nu sunt dusmanii Romaniei", pentru ca si ei "platesc impozite, aici s-au nascut si vor sa munceasca".

Cine ii ia locul?

Intrebat de jurnalisti daca postul de vicepremier lasat liber va fi ocupat de un alt membru UDMR, Kelemen Hunor a raspuns afirmativ, dar a precizat ca nu este cunoscuta inca persoana.

"Nu stim, vom propune. Nu am discutat acest lucru, nu trebuie sa punem caruta in fata boilor. Cand se elibereaza locul in caruta... ", le-a spus acesta jurnalistilor.

Kelemen Hunor a subliniat insa ca acela care va ocupa pozitia de vicepremier va fi si ministru al Culturii, pentru ca aceasta este structura Guvernului, stabilita prin hotarare a Parlamentului si decret prezidential.

De asemenea, acesta a mai spus ca joia viitoare UDMR va anunta candidatul propriu la prezidentiale.

Intr-o interventie telefonica ulterioara la postul B1 TV, senatorul Verestoy Attila a declarat ca, in opinia sa, Kelemen Hunor este cel mai potrivit pentru aceasta pozitie in stat si el va fi candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, motiv pentru care acesta nu mai putea ramane in guvernul condus de Victor Ponta.

O intalnire de 4 ore

Consiliul Permanent al UDMR s-a reunit, vineri, la Cluj-Napoca, pentru a decide daca Uniunea iese sau nu de la guvernare, hotararea trebuind sa fie validata apoi in Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU).

Senatorul UDMR Verestoy Attila declara inca de azi dimineata ca este posibil ca liderul partidului sa isi depuna mandatul, dar UDMR nu va pleca de la guvernare.

Iese UDMR din Guvern? Verestoy Attila da de inteles ca Kelemen Hunor ar putea demisiona (Video)

Kelemen Hunor a fost deranjat de atitudinea avuta de Guvern, mai exact de MAE, care a trimis o cerere Curtii Europene de Justitie prin care se alatura CE in privinta respingerii initiativei cetatenesti cu privire la minoritati.

Cristian Diaconescu: Exista interese si demersuri pentru a aduce Romania pe axa Budapesta-Moscova Interviu

Kelemen Hunor a declarat ca nu poate sa sustina un guvern in care UDMR nu este consultat in asemenea privinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Kelemen Hunor demisie guvern, #UDMR iesire guvernare , #presedinte UDMR