Kelemen Hunor, despre intalnirea cu Viktor Orban, protectoratul Transilvaniei si PRM-ul lui Funar Interviu

Joi, 01 August 2013, ora 08:22
4700 citiri
Kelemen Hunor, despre intalnirea cu Viktor Orban, protectoratul Transilvaniei si PRM-ul lui Funar Interviu

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de parere ca ideea de protectorat al Transilvaniei din partea Ungariei, asa cum a propus europarlamentarul Laszlo Tokes, nu are nicio baza si nu reprezinta o abordare realista, astfel ca nu este ceva ce poate fi luat in serios.

Totodata, Kelemen Hunor a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre intalnirea si discutiile avute cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, dar si despre PRM, partid pe care il considera "o tigara fumata" si "un produs expirat".

Ce s-a discutat, ce s-a hotarat in cadrul intalnirii pe care ati avut-o cu prim-ministrul Ungariei, la Baile Tusnad?

Nu s-a hotarat nimic, nu era o discutie unde sa se hotarasca ceva. A fost o informare reciproca - eu l-am informat despre preocuparile noastre, provocarile noastre politice, am povestit cam in ce stadiu se afla amendarea Constitutiei, ce propuneri am avut, ce s-a acceptat. S-a interesat de regionalizare si am spus care este punctul nostru de vedere, deci lucruri care sunt importante pentru comunitatea maghiara.

Si el m-a informat despre situatia Ungariei, in contextul in care ei detin acum presedintia Grupului de la Visegrad si in contextul economic actual. A fost o discutie cam de o ora si acestea au fost subiectele pe care le-am abordat. Si despre initiativa cetateneasca pe care noi am depus-o la Comisia Europeana - si despre acest subiect l-am informat.

Ce cuprinde initiativa cetateaneasca?

Noi am prezentat aceasta initiativa. E depusa din 15 iulie la Comisia Europeana, se incadreaza in competentele Uniunii Europene in ceea ce priveste protectia minoritatilor nationale, minoritatilor lingvistice, etnice si religioase si este in concordanta cu tratatele europene.

Premierul Ungariei si liderii UDMR, discutii cu usile inchise despre autonomie si regionalizare

Ce v-a spus Viktor Orban despre regionalizare si autonomie? Care a fost pozitia dumnealui?

Nimic. Eu am spus ce aveam de spus, el m-a ascultat.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a venit cu o propunere prin care Ungaria sa ofere "protectorat" Transilvaniei. Cum vedeti aceasta posibilitate?

Ati vazut cum a reactionat premierul Orban: in niciun fel. Deci reactia mea este la fel. Nu pot sa reactionez la lucruri care n-au nicio baza. In momentul in care si Ungaria si Romania sunt in Uniunea Europeana, astfel de abordari nu sunt realiste. Probabil ca stie si Tokes, dar a vrut sa spuna ceva rasunator.

Comparatia cu Tirolul de Sud era valabil in anul '50, imediat dupa razboi, nu in secolul XXI. Nici el (Viktor Orban - n.red.) nu a reactionat, ca nu avea la ce sa reactioneze. Punct. E un subiect de care nici nu ar trebui sa discutam, ca sa nu cream impresia ca e ceva de luat in serios.

Tokes, premierului Ungariei: Oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud

Laszlo Tokes a adus in discutie si realizarea unui drapel al Transilvaniei.

Transilvania avea un drapel si are un drapel istoric, nu trebuie inventat nici de Tokes, nici de altcineva. Cum toate regiunile istorice din Romania aveau drapel intr-o anumita perioada care, din punctul meu de vedere, este un simbol si trebuie pastrat ca un simbol istoric. Avea si Moldova un drapel, avea probabil si Regatul. Deci, din acest punct de vedere eu nu vad o noutate, dar acest lucru nu trebuie inventat acum si nu trebuie inventat de Tokes.

Funar: Gata cu dictatura in PRM! Parlamentare si prezidentiale in 2013 - Interviu

La conducerea PRM a venit Gheorghe Funar, care a facut recent o declaratie despre UDMR, ca isi doreste "dezmembrarea teritoriala a Romaniei"...

Este o prostie a lui Funar, este melodia lui de 24 de ani. Nu are nicio dovada, nu are nicio proba in acest sens. El, de 24 de ani de cand a intrat in politica, dupa Revolutie, are aceasta melodie constanta, canta din aceeasi nota muzicala, nici macar nu are capacitatea intelectuala de a mai schimba putin nota.

Cum este vazuta aceasta miscare de la varful PRM?

Nu ne intereseaza, e un subiect care pe noi nu ne intereseaza de foarte mult timp - ce se intampla cu PRM. Nu e un actor politic cu care trebuie sa ai o discutie si de care trebuie sa-ti fie frica. Este o tigara fumata, un produs expirat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Kelemen Hunor intalnire Viktor Orban, #Kelemen Hunor protectorat Transilvania, #Kelemen Hunor PRM Funar, #Laszlo Tokes protectorat Transilvania, #Kelemen Hunor Laszlo Tokes , #presedinte UDMR