Kelemen Hunor, dupa negocierile pentru formarea Guvernului Orban: Nu am promis sprijin, mai vorbim si saptamana viitoare

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 16:55
4270 citiri
Kelemen Hunor, dupa negocierile pentru formarea Guvernului Orban: Nu am promis sprijin, mai vorbim si saptamana viitoare
Foto: Digi24 TV

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, dupa negocierile purtate cu premierul desemnat Ludovic Orban in vederea formarii noului guvern, ca a fost o discutie "sincera si buna", care urmeaza sa fie prezentata si colegilor de partid la inceputul saptamanii viitoare, urmand ca ulterior sa se poarte noi negocieri.

Dupa discutiile purtate miercuri cu PMP, Ludovic Orban a continuat astazi negocierile, de data aceasta cu Pro Romania, UDMR si ALDE, urmand ca maine sa discute si cu delegatia USR.

Kelemen Hunor le-a spus jurnalistilor ca UDMR asteapta de la viitorul guvern sa puna un proiect de buget pe masa Parlamentului si a cerut "fara ordonante de urgenta in privinta Legilor Justitiei si a sistemului electoral, si fara asumarea raspunderii in fata Parlamentului".

"Sa nu se schimbe legea alegerilor in 2019-2020 inainte de parlamentare si locale (...) Saptamana viitoare, la inceput, vom prezenta grupurilor noastre parlamentare concluziile. Nu am promis sprijin. Nivelul de incredere intre UDMR si PNL este la un nivel scazut, din cauza celor intamplate in anii care au trecut.

E nevoie de discutii foarte sincere si de multe ori mai aprofundate, sa vedem ce face guvernul, daca are nevoie de sprijinul nostru", a precizat Kelemen Hunor.

In context, liderul UDMR a subliniat ca s-a discutat si despre "nevoia acordarii unui procent de 6% din PIB pentru Educatie, inclusiv pentru investitii in educatie, pentru ca sunt foarte multe scoli fara infrastructura, fara toalete in cladire. Se poate face un pas inainte rapid".

"Solutia cea mai buna ar fi un acord scris. Am vorbit, nu am luat nicio decizie, nici noi, nici colegii din PNL (...) Eu am experienta in politica romaneasca si acordurile scrise sunt de multe ori incalcate", a adaugat Kelemen Hunor.

Intrebat de jurnalisti daca discutia a fost una favorabila, liderul UDMR a raspuns: "A fost o discutie sincera, buna. Favorabila sau nefavorabila, vom vedea".

De asemenea, intrebat cand vom avea Guvernul Orban instalat, Kelemen Hunor a spus ca "nu saptamana viitoare".

"Saptamana viitoare vin in fata Parlamentului, cand depun programul (...) Dupa aceea nu exista un termen", a mai precizat el.

In aceste conditii nu se poate spune cand pleaca Viorica Dancila de la Palatul Victoria.

"Vom vedea, nu noi facem strategia, noi am discutat ce credem noi despre guvernarea anului viitor, despre buget, despre situatia economica, despre finante, fiscalitate si ce am putea oferi noi daca se intalnesc intentiile si dezideratele noastre pe un an (...)

Daca vin cu legea bugetului de stat in decembrie, nu este o problema, nu e lege organica, daca exista majoritate pentru investirea Guvernului, exista si pentru buget, dar trebuie sa fie un buget foarte inteligent si bazat pe investitii", a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat ca nu s-au discutat "chestiuni personale", adica legate componenta viitorului Executiv: "Urmeaza sa vedem saptamana viitoare, nu am intrat in detalii in ceea ce priveste membrii Guvernului".

Kelemen Hunor si-a exprimat neincrederea in privinta posibilitatii de a se organiza alegeri anticipate, spunand ca nici nu se poate pune in aplicare ideea si nici nu s-a discutat despre asta.

In aceasta seara PNL mai negociaza cu ALDE, iar maine cu USR, urmand ca toate negocierile sa fie reluate si saptamana viitoare, desi atat presedintele Iohannis, cat si premierul desemnat Ludovic Orban au declarat public ca investirea unui nou guvern este o "urgenta".

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Kelemen Hunor negocieri guvern Orban, #UDMR discutii guvern Orban , #presedinte UDMR