Kelemen Hunor: Maghiarii ar putea iesi in strada, se tem de o asimilare perversa

Marti, 11 Iunie 2013, ora 11:33
3808 citiri
Kelemen Hunor: Maghiarii ar putea iesi in strada, se tem de o asimilare perversa
Foto: Presalocala.com

Maghiarii din Harghita, Covasna si Mures "se tem de o asimilare foarte perversa", prin proiectul regionalizarii, spune presedintele UDMR, Kelemen Hunor. El avertizeaza ca oamenii ar putea iesi in strada, daca Tinutul Secuiesc va fi "asimilat spre Brasov, Buzau sau Neamt".

Kelemen Hunor declara ca "in Harghita, in Covasna si in Mures mai putin, vrei-nu vrei, traiesc maghiarii".

"Este o zona, asa cum este si Tara Motilor si Moldova si Dobrogea, cu anumite traditii istorice, culturale, legaturi sociale, economice si din acest punct de vedere, eu cred ca orice abordare, indiferent cum faci acolo are si o conotatie etnica", a declarat liderul UDMR, la RFI Romania.

Kelemen Hunor: Maghiarimea nu poate fi inghesuita intr-o singura regiune

Acesta precizeaza ca "nici Ceausescu nu a indraznit in '68 sa faca o organizare teritoriala in asa fel incat cele doua judete, trei judete sa fie impartite in patru-cinci-sase alte zone sau populatia sa fie asimilata spre Brasov, spre Buzau, spre Neamt si asa mai departe".

"Oamenii au iesit in strada si in '68. Daca cineva crede ca nu vor iesi in 2013, eu cred ca se insala!", a avertizat Kelemen, care sustine ca maghiarii din Harghita, Covasna si Mures se tem de o asimilare perversa.

"Acolo care este frica? Va spun, cand noi am citit acel studiu, la care se face referire, inclusiv vicepremierul Liviu Dragnea, care spune ca problemele Romaniei vor fi rezolvate daca diferentele regionale, culturale vor fi sterse, atunci sigur ca cei care traiesc in Harghita, Covasna si Mures si nu numai se tem de o asimilare foarte perversa.

Printr-o reorganizare administrativa faci in asa fel incat in nici o structura la nivel regional, acea comunitate sa nu aiba nici un cuvant de spus. Nu putem accepta acest lucru!", a mai spus deputatul UDMR.

De ce se opune Gyorgy Frunda regionalizarii

Nimeni nu va fugi cu Tinutul Secuiesc din Romania, spune liderul UDMR: "Pana la urma, nu o sa ramana in mijlocul Romaniei o gaura neagra, nimeni nu va cara Harghita si Covasna pe spinare, nu va fugi nimeni cu Tinutul Secuiesc in strainatate, cum nu a fugit nici cu Tara Motilor, nici cu Tara Barsei. Din acest punct de vedere, trebuie sa depasim aceasta frica si aceasta paranoia, care e legata de Tinutul Secuiesc!".

Citeste mai multe despre Kelemen Hunor critica proiectul regionalizarii: Sa depasim paranoia legata de Tinutul Secuiesc!, pe RFI Romania.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Kelemen Hunor maghiari strada, #Kelemen maghiari asimilare perversa, #maghiari regionalizare, #UDMR proteste regionalizare , #presedinte UDMR