Kelemen Hunor: Parca Justitia a inceput sa restranga drepturile minoritatilor nationale

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 15:29
2073 citiri
Kelemen Hunor: Parca Justitia a inceput sa restranga drepturile minoritatilor nationale
Foto: Arhiva

Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, sustine ca in Romania s-ar parea ca Justitia a inceput sa devina un instrument pentru a restrange drepturile minoritatilor nationale.

"Sigur, deciziile Justitiei si decizia judecatorilor trebuie respectate si vom respecta si am respectat de fiecare data, dar folosirea limbii materne, a simbolurilor comunitatilor nationale, anumite prevederi care exista deja in lege au fost atacate in Justitie. Si Justitia a mai anulat, pe aici, pe acolo anumite lucruri. Parca Justitia a inceput sa devina un instrument pentru a restrange drepturile minoritatilor nationale", a declarat Hunor.

Liderul UDMR a afirmat ca exista inca anumite elemente care nu lasa sa se creada ca Justitia este independenta.

"Justitia este si nu este independenta. Sunt foarte multe elemente, sunt foarte multe aspecte care nu te lasa sa crezi ca este Justitia independenta. Este un proces de transformare.

Eu sunt de acord ca nu poti de dimineata pana seara sa schimbi mentalitatile, nu poti sa schimbi anumite lucruri care au fost deja implementate si care au devenit cumva ca niste mecanisme care functioneaza vrand-nevrand.

Din acest punct de vedere, s-au intamplat lucruri importante. Eu nu vreau sa spun ca Justitia este politizata in totalitate sau ca este sub influenta clasei politice ca nu as fi corect si nu este adevarat, dar nici nu pot sa spun ca nu exista influenta politica, mai directa sau mai opaca, dar multe elemente ma indreptatesc sa spun ca inca nu am scapat de aceasta influenta. Probabil ca nu vom scapa pana la sfarsitul anului", a precizat liderul UDMR.

Kelemen a vorbit si despre existenta unui dialog intre UDMR si USL pe anumite teme de interes, precum si despre faptul ca in acest moment nu se poate vorbi despre o Opozitie unita.

Presedintele UDMR a punctat totodata cateva dintre modificarile ce vor fi aduse Statutului Uniunii in cadrul Congresului formatiunii care va avea loc pe 25 mai, la Miercurea Ciuc.

UDMR va modifica statutul astfel incat va avea organizatie de femei. "Toate partidele, si noi nu suntem partid, toate organizatiile politice au astfel de sectiuni interne. Eu cred ca acum a venit momentul.

Din pacate, in Parlament, in Camera Deputatilor, nu avem la acest moment niciun reprezentant al sexului frumos. Dar, eu cred ca trebuie sa facem acest pas. Programul va fi si el modificat, dar aici vor fi doar nuantari, nu schimbam drumul, nu schimbam directia. Nu este cazul de asa ceva", a spus Kelemen Hunor.

Legat de modificarea Constitutieim, liderul UDMR a dezvaluit cateva dintre amendamentele depuse de formatiunea sa politica la proiectul de revizuire a legii fundamentale.

"Noi propunem, in prima parte, eliminarea sintagmei de "stat national". Doar sintagma de 'national', ca am vazut speculatii si fel de fel de interventii si comentarii rau intentionate.

Deci, ramane statul si unitar si indivizibil si suveran, doar sintagma de 'national' propunem sa fie eliminata si sa fie introdus un nou articol in care minoritatile nationale sunt recunoscute in Constitutie ca factori constitutivi ai statului roman. Ar fi o recunoastere in conformitate cu principiile din Declaratia de la Alba Iulia din 1918. Dupa aceea, noi propunem trecerea la republica parlamentara in loc de republica semiprezidentiala si propunem ca seful statului sa fie ales de Parlament, cu doua treimi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Kelemen Hunor justitie drepturi minoritati, #UDMR organizatie femei, #amendamente UDMR Constitutie , #presedinte UDMR