Kelemen Hunor: Pentru unii, secuimea si Tinutul Secuiesc au devenit o boala cronica

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 15:43
3838 citiri
Kelemen Hunor: Pentru unii, secuimea si Tinutul Secuiesc au devenit o boala cronica
Foto: Realitatea Tv

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit public pentru prima oara de la declansarea scandalului legat de arborarea steagului secuiesc pe institutiile din Romania, afirmand ca aceasta problema este una artificiala si ca "pentru unii, secuimea si Tinutul Secuiesc au devenit o boala cronica".

"Toate comunitatile din Romania au semne pe care le folosesc, asa se intampla si cu maghiarii din Harghita si Covasna. Folosirea acestor semne si simboluri este un lucru firesc, nu lezeaza interesele Romaniei, interesele particulare ale cetatenilor si nici valorile lor", a declarat Kelemen Hunor, vineri, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat ca a fost o surpriza pentru el sa il vada pe ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzes, "trecand prin toate posturile de televiziune", adaugand ca maghiarii sunt o comunitate recunoscuta si au drepturi in acest sens. El a dat si exemplul altor steaguri arborate in Romania.

"De exemplu, pe Cetatea Neamtului este un drapel simbol important al Moldovei. La Turda si Campia Turzii este simbolul orasului, care nu deranjeaza pe nimeni. Este un conflict artificial creat si artificial crescut", a explicat liderul UDMR, care a completat ca cei doi ministri de Externe ai Romaniei si Ungariei au stabilit ca aceste probleme sa fie discutatate in cadru formal.

"Noi cerem discutii rationale, daca exista o problema, aceasta problema trebuie discutata cu autoritatile romane, cu Guvernul Romaniei. Voi incerca o discutie cu domnul Ponta despre aceste subiecte, pentru ca noi credem ca normalitatea si relatiile echilibrate dintre romani si maghiari sunt vitale pentru viitorul nostru. (...) Rugamintea mea este sa ne intoarcem la dezbateri rationale si nu inflacarate", a mai spus Kelemen Hunor.

Ponta raspunde Ungariei in scandalul drapelului secuiesc: Nu acceptam obraznicii (Video)

Secretarul de stat din MAE al Ungariei, Nemeth Zsolt, a cerut marti arborarea steagului Tinutului Secuiesc in Ungaria, in replica la faptul ca maghiarii din Transilvania ar fi supusi unei agresiuni simbolice. In replica, prim-ministrul Victor Ponta i-a transmis secretarului de stat maghiar ca nu accepta "obraznicii".

Corlatean despre arborarea drapelului secuiesc: Nu acceptam simboluri care trezesc nostalgii

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a intervenit miercuri seara in scandalul legat de arborarea drapelului secuiesc in Ungaria, precizand ca este necesar sa-si exprime dezacordul, intrucat nu sunt acceptabile "simbolurile ce trezesc nostalgii".

Nu in ultimul rand, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a afirmat ca Ungaria sustine cererea maghiarilor din Romania, de a oficializa Tinutul Secuiesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kelemen Hunor scandal steag secuiesc, #Kelemen Hunor arborare steaguri etnice, #scandal arborare steag secuiesc , #presedinte UDMR