Kelemen Hunor s-a dus la Dancila sa vorbeasca de Codul Administrativ, care inca nu a aparut in Monitorul Oficial

Marti, 02 Iulie 2019, ora 16:38
3214 citiri
Kelemen Hunor s-a dus la Dancila sa vorbeasca de Codul Administrativ, care inca nu a aparut in Monitorul Oficial
Foto: Facebook / Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut marti premierului Viorica Dancila, in cadrul unei intrevederi, revenirea la varianta Codului Administrativ votata in Parlament, sustinand ca legea adoptata de Guvern contine foarte multe schimbari, inclusiv legate de folosirea limbii materne in administratia locala.

"Am cerut, daca se poate, sa fie discutat textul, din nou, fiindca nu a aparut in Monitorul Oficial si pana cand Parlamentul lucreaza este posibil sa fie introdus pe ordinea de zi a sedintei urmatoare (...) Si, daca se poate, o revenire la forma din Parlament, fiindca acolo au existat dezbateri si Curtea Constitutionala a luat o decizie legata doar de forma, de bicameralism si nu a analizat fondul textului.

Problemele de neconstitutionalitate erau legate de bicameralism, de forma, de procedura, nici de fond", a declarat Kelemen Hunor.

Legat de folosirea limbii materne in administratie, liderul Uniunii i-a spus premierului Dancila ca drepturile castigate nu pot fi retrase sau anulate.

"I-am spus ca drepturile castigate, e un principiu, raman drepturi castigate, nu se anuleaza, nu se atinge de drepturile castigate. Si acolo scrie ca in functie de datele statistice, de recensamant, drepturile castigate vor fi retrase daca se schimba procentul in interiorul unei unitati administrative", a explicat Kelemen.

Acesta i-a mai atras atentia premierului ca nu este corect ca interesul public national este prioritar in fata interesului local, solicitand modificarea articolului respectiv.

"Am spus ca nu este corect si ar trebui sa se gandeasca la modificare la acel articol unde scrie ca interesul public national tot timpul este prioritar fata de interesul public local. Asta inseamna ca orice guvern va incaleca administratia locala si administratia locala permanent va fi sub presiune autoritatilor centrale, ceea ce nu este ok", a aratat Kelemen.

O alta modificare care apare in Codul Administrativ votat de Guvern este legata de faptul ca functionarii publici pot avea functii de conducere in partidele politice, presedintele UDMR punctand faptul ca acest lucru este contraproductiv.

"Este absolut contraproductiv sa iesi acum cu o astfel de modificare, ca asta inseamna ca intr-adevar toate functiile publice, la un moment dat, pot fi puse sub semnul intrebarii", a mai precizat liderul Uniunii.

Kelemen a adaugat ca a dorit sa ii atraga atentia premierului si sa argumenteze de ce este bine sa se mearga pe varianta votata in Parlament, unde a fost o dezbatere lunga, de cateva luni, inclusiv in comisiile de specialitate si cu toti factorii implicati.

"Nu mi-a zis nici da, nici ba, mi-a zis ca va discuta cu ministrii si va lua o decizie ulterioara", a mai spus presedintele UDMR.

Kelemen Hunor a avut, marti, o intrevedere cu premierul Viorica Dancila, in cadrul careia i-a cerut si retragerea unui aviz acordat de Ministerul Culturii pentru un monument amplasat in Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, motivand ca acesta contine un simbol legionar.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Kelemen Hunor Dancila cod administrativ, #cod administrativ modificat ordonanta urgenta , #presedinte UDMR