Kelemen: Proiectul UDMR privind autonomia se bazeaza pe modelul Tirolului de Sud

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 21:00
1572 citiri
Kelemen: Proiectul UDMR privind autonomia se bazeaza pe modelul Tirolului de Sud

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, ca Rezolutia APCE privind minoritatile scoate in evidenta exemplele pozitive pe care tarile europene trebuie sa le urmeze, unul dintre ele fiind cel al Tirolului de Sud, un punct de plecare pentru proiectul Legii autonomiei propus de Uniune.

"Consideram un foarte mare pas inainte raportul privitor la protectia minoritatilor adoptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), pentru ca este vorba despre un document de mare importanta, care formuleaza propuneri concrete in interesul protectiei minoritatilor autohtone si scoate in evidenta exemple pozitive pe care tarile membre trebuie sa le urmeze", a precizat Kelemen Hunor.

Celalat element fundamental al Rezolutiei APCE adoptate marti il constituie "formularea dezideratului protectiei colective a minoritatilor - nu doar dezideratul protectiei persoanelor individuale care apartin minoritatilor", a sustinut Kelemen.

"Textul documentului adoptat indeamna statele europene la intarirea autonomiei teritoriale si, din acest punct de vedere, mentioneaza ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reteaua de protectie a minoritatii suedeze din Finlanda", a spus presedintele UDMR.

Tokes, premierului Ungariei: Oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud

Kelemen Hunor a subliniat faptul ca din exemplul Tirolului de Sud s-a inspirat si UDMR atunci cand a elaborat proiectul Legii autonomiei.

"Punctul de plecare al proiectului Legii autonomiei propus de UDMR este tocmai modelul din Tirolul de Sud. Intretinem o relatie stransa cu Partidul Popular din Tirolul de Sud, care ne-a venit in ajutor in foarte multe situatii. Cu prilejul vizitelor pe care le-am facut in acea regiune a Italiei, am constatat ca Tirolul de Sud este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Italiei si a dovedit faptul ca autonomia teritoriala nu este impotriva statului, nu este impotriva populatiei majoritare", a aratat Kelemen Hunor.

Ce spune Rezolutia privind drepturile minoritatilor in Europa

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat o Rezolutie privind drepturile minoritatilor in Europa, in care se arata ca autonomia teritoriala poate contribui la protejarea drepturilor minoritatilor, aceasta fiind doar una dintre modalitatile prin care se pot asigura aceste drepturi.

Rezolutia, adoptata marti, stipuleaza faptul ca protectia drepturilor minoritatilor nationale trebuie sa ramana "o prioritate pe agenda politica" si subliniaza ca beneficiile acestei protectii nu se limiteaza la minoritati, ci "vor aduce stabilitate, dezvoltare economica si prosperitate pentru toti".

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) recomanda statelor membre sa ia in considerare "diferitele forme de protejare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale in baza celor mai bune practici". Una dintre aceste forme poate fi autonomia teritoriala, se mai arata in text.

APCE recomanda tarilor membre ale Consiliului Europei sa se ghideze dupa cele mai bune practici in domeniu, dand ca exemplu autonomia Tirolului de Sud, situatia minoritatii suedeze din Finlanda si alte state unde sunt garantate drepturi colective.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#Kelemen Hunor autonomie Tirolul de Sud, #autonomie Tinutul Secuiesc Tirol, #UDMR proiect autonomie , #presedinte UDMR