UDMR cere scoaterea regionalizarii de pe ordinea de zi: nu dorim o criza politica

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 14:13
1233 citiri
UDMR cere scoaterea regionalizarii de pe ordinea de zi: nu dorim o criza politica
Foto: B1TV

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, sambata, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali, ca recomandarea Uniunii este scoaterea problemei regionalizarii de pe ordinea de zi a Parlamentului, in caz contrar urmand sa se ajunga la o criza politica pe care UDMR nu o doreste.

"Noi recunoastem faptul ca trebuie sa continuam procesul de descentralizare, sa avem o reforma administrativa si ca trebuie sa gandim in continuare reforma regiunilor de dezvoltare. Nu suntem in masura sa fim pentru hotararea 8 plus 2.

Daca partenerul nostru nu e in masura sa fie pentru recomandarile noastre facute, atunci recomandarea noastra este sa luam aceste probleme de pe ordinea de zi a Parlamentului, pentru ca altfel vom ajunge la o criza politica pe care noi nu dorim deloc s-o demaram pentru ca acea criza ar readuce Romania si in ce priveste problemele economice la nivelul la care tara a fost in 2010, iar cel care ajunge la guvernare va trebui sa inceapa din nou din momentul in care am inceput noi in 2010", a declarat presedintele UDMR in debutul lucrarilor CRU care se desfasoara la Targu Mures, potrivit traducerii in romana asigurate de organizatori.

El a subliniat ca, in cazul aparitiei unei crize politice, credibilitatea Romaniei "ar fi distrusa in ochii institutiilor financiare internationale", acest lucru nefiind dezirabil.

"Noi nu intentionam sa initiem o criza politica, asadar consideram ca e foarte important ca aceasta problema sa nu mai fie dezbatuta in Parlament, sa continuam reforma administrativa cu procesul descentralizarii", a punctat Kelemen.

Pe de alta parte, udemeristul a remarcat ca intreaga discutie privind restructurarea regiunilor s-a concentrat pana acum asupra secuimii, apreciind ca aceasta a fost o manevra de camuflaj pentru problemele reale ale Romaniei. "Intreaga reforma administrativa, din punctul meu de vedere, a demarat intr-un mod total gresit, intr-o retorica anti-secuime, ceea ce inseamna ca in ultimele saptamani am vorbit doar de judetele Harghita, Covasna si Mures si toate aceastea sunt doar manevre de camuflaj, pentru ca problema reala a Romaniei nu este Harghita si Covasna", a apreciat liderul Uniunii.

Decizia CRU privind reorganizarea a fost prefigurata inca de vineri. Kelemen a anuntat atunci, la finalul discutiilor avute cu liderii platformelor din Uniune si cu sefii organizatiilor din teritoriu, ca varianta care a intrunit sustinerea lor este aceea a amanarii reorganizarii administrative.

In urma cu cateva zile, intr-un interviu pentru B1Tv, presedintele Traian Basescu a spus ca varianta maximala care i-a fost oferita UDMR este reorganizarea Romaniei in opt judete mari, plus mentinerea Harghitei si Covasnei in granitele actuale, ca judete separate, dar care vor ramane conectate direct la bugetul central.

Prima varianta avansata de Traian Basescu a fost cea de transformare a celor opt regiuni de dezvoltare in opt judete mari, optiune despre care UDMR a spus ca este de neacceptat.

Totusi, Basescu a afirmat, tot B1 Tv, ca daca UDMR nu accepta varianta cu 8 judete mari, plus Harghita si Covasna, se va trece la reorganizarea "pe judete mari" a deconcentratelor Guvernului, pentru reducerea birocratiei, masura ce va fi finalizata pana la 31 decembrie.

"Daca refuza, oricum se trece pe reorganizarea pe judete mari a deconcentratelor ministerelor, adica nu vom mai avea intr-un judet mare sau intr-o regiune de dezvoltare opt inspectorate de politie, vom avea unul singur, intr-un singur oras, inspectorat judetean", a afirmat Basescu, precizand ca daca reforma nu se va face pe harta, ea se va face "din punct de vedere al deconcentratelor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#UDMR regionalizare, #Kelemen Hunor statut minoritati, #UDMR descentralizare , #presedinte UDMR