UDMR nu vrea referendumul lui Basescu, ci un Parlament bicameral

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 23:40
1781 citiri
UDMR nu vrea referendumul lui Basescu, ci un Parlament bicameral
Foto: Ziare.com

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, ca nu va sustine referendumul presedintelui Traian Basescu pentru Parlamentul unicameral, Uniunea militand pentru bicameralism.

Acesta a precizat, totusi, ca este dreptul presedintelui de a incepe procedurile pentru un referendum, insa demersul nu va fi sprijinit de UDMR.

"Noi sustinem bicameralismul si nu vom milita pentru acest referendum, dar este dreptul presedintelui Basescu de a initia procedura pentru organizarea unui referendum. Asa cum, in 2009, noi am formulat o pozitie foarte clara si foarte simpla, si in 2013 pozitia noastra este foarte clara si este pentru Parlament bicameral in continuare.

Dincolo de Parlament bicameral, noi am spus ca reprezentarea politica trebuie sa isi gaseasca loc in Camera Deputatilor si principiul trebuie sa fie reprezentare proportionala", a spus Hunor.

Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri

"Suntem de acord cu reducerea numarului de deputati si am sustinut 300 de deputati plus 18 pentru minoritatile nationale, iar Senatul sa fie reprezentarea teritoriala, cu 100 de membri.

Avem o gramada de argumente pentru aceasta pozitie, pornind de la faptul ca Romania este o tara mare, a saptea din UE, o tara complexa, cu regiuni istorice, cu identitati nationale, cu probleme regionale, pana la traditiile din Romania care ne ghideaza catre un Parlament bicameral. Noi credem ca acest bicameralism trebuie pastrat", a adaugat acesta.

Cat ne-ar costa noul referendum al lui Basescu?

Liderul UDMR a precizat ca nu crede ca problemele cetatenilor ai vreo legatura cu numarul parlamentarilor sau cu numarul de Camere ale Parlamentului. "Nici calitatea Parlamentului nu are nicio legatura cu bicameralismul si nici economii substantiale nu faci cu aceasta reducere. Daca acesta este un argument, atunci ar trebui sa desfiintam Parlamentul", a afirmat Kelemen.

"Ar trebui intrebati daca vor sa mai cheltuie niste bani pentru cresterea birocratiei, nu sa se repete referendumul din 2009", a declarat acesta, referindu-se la regionalizare.

Presedintele Traian Basescu a spus, marti, ca a declansat procedurile de organizare a unui nou referendul pentru un Parlament unicameral si pentru un numar maxim de 300 de parlamentari.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Kelemen Hunor referendum Basescu, #Kelemen Hunor Parlament unicameral, #Kelemen Hunor bicameralism, #UDMR referendum Basescu , #presedinte UDMR