UDMR: Scopul nostru ramane crearea unei societati maghiare transilvanene cu drepturi depline

Sambata, 23 Februarie 2019, ora 17:39
8291 citiri
UDMR: Scopul nostru ramane crearea unei societati maghiare transilvanene cu drepturi depline
Foto: Arhiva Facebook/Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a fost reales, sambata, la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, in functia de presedinte al Uniunii, cu 728 de voturi. El a fost singurul candidat iar noul mandat se va incheia pentru 4 ani.

S-au inregistrat doar 26 de voturi "impotriva" si 3 nevalabile.

In cadrul Congresului, a fost lansat documentul "Viitorul in Transilvania", in care se arata ca scopul Uniunii ramane crearea unei societati maghiare transilvanene cu drepturi depline, urmand sa se actioneze pe doua directii.

"Scopul nostru ramane in continuare crearea unei societati maghiare transilvanene cu drepturi depline si acesta este cadrul in care trebuie sa redefinim, sa ne imaginam Transilvania secolului XXI si comunitatea maghiara din cadrul acesteia. Sunt doua principii, doua directii care ne vor defini politica si activitatea in cele ce urmeaza.

Prima este transilvanismul, a doua este competitivitatea. In deceniile urmatoare, Transilvania va fi din ce in ce mai libera de reteaua aspiratiilor centraliste, gasindu-si propria voce si dezvoltandu-se puternic in termeni economici si culturali", se arata in document.

Reprezentantii UDMR considera ca si romanii din Transilvania sunt interesati de aspectele mentionate, astfel incat este nevoie de un "transilvanism pragmatic".

"In scopul succesului Transilvaniei si al comunitatii maghiare, trebuie sa ne concentram asupra instrumentelor care aduc rezultate. Acest mod de a gandi trebuie sa caracterizeze, pe langa activitatea parlamentara si locala, toti posibilii aliati - politicieni romani din Transilvania, organizatiile profesionale maghiare si romane, intelectuali, institutiile culturale si mediatice - care impartasesc viziunea asupra dezvoltarea regiunii.

Scopul nostru fundamental este ca dezvoltarea comunitatii maghiare din Transilvania, din punct de vedere economic si social, sa se concentreze asupra sectoarelor cheie ale secolului XXI, devenind partenerul egal al societatii romanesti din regiune", se mentioneaza in document.

De asemenea, UDMR urmareste cresterea competitivitatii maghiarilor din regiune, atat in Transilvania, cat si in Romania si Europa, reprezentantii Uniunii fiind constienti de faptul ca situatia sociala si puterea economica a maghiarilor din Transilvania este in mai multe aspecte inferioara celor ale natiunii majoritare.

"Politica anti-Transilvania din ultimii 100 de ani - discriminarea institutionalizata din punct de vedere politic care vizeaza comunitatea maghiara - a jucat un rol decisiv in cresterea dezavantajului nostru competitiv. Ne referim in special la inegalitatile regionale semnificative intr-o structura spatiala, unde majoritatea maghiarilor traiesc in regiunile periferice, mai putin dezvoltate ale Transilvaniei.

Aceasta situatie poate fi depasita doar prin reducerea inechitatilor, prin consolidarea economica a regiunilor locuite de maghiari si prin cresterea eficientei retelei de invatamant, care asigura o educatie de calitate. Obiectivul nostru este o societate maghiara in Transilvania cu membri puternici din punct de vedere intelectual - competitivi, inovativi, creativi si de succes - care sunt totodata mandri de faptul ca sunt maghiari, ca sunt transilvaneni", se subliniaza in "Viitorul in Transilvania".

Pentru a ajunge la un acord cu privire la principiile de baza ale viitorului comun, UDMR va lansa o noua campanie de consultare publica a populatiei maghiare din Transilvania.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Kelemen Hunor reales sef UDMR 2019, #Kelemen Hunor UDMR TRansilvania maghiari , #presedinte UDMR
Comentarii