Cel mai mare congres din istoria UDMR - Cine participa si care e miza

Sambata, 25 Mai 2013, ora 08:15
2660 citiri
Cel mai mare congres din istoria UDMR - Cine participa si care e miza
Foto: Facebook/Rmdsz

Peste o mie de persoane sunt asteptate sa participe, sambata, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, cel mai mare din istoria Uniunii, printre participanti fiind peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria.

Congresul UDMR nu va aduce schimbari la nivelul conducerii, insa, el va modifica Statutul formatiunii, va contura principalele platforme ideologice si va decide infiintarea unei organizatii de femei.

"Noi am introdus, in 2007, o prevedere care nu exista pana atunci in statut: facem Congres din doi in doi ani, dar alegerile (conducerii Uniunii - n.red.) raman la termen, din patru in patru ani. Miza este uriasa si in aceste conditii, dar nu este una personala. Miza este mare fiindca noi vom modifica statutul. (...)

Aducem cateva modificari, spun eu, importante. Va creste numarul membrilor din Consiliul Permanent, for de conducere important, vor intra in acest for mai multi alesi locali. (...) Vom reduce numarul de membri in Prezidiul UDMR, fiindca trebuie sa facem in asa fel incat deciziile operative, deciziile care nu necesita dezbateri strategice, sa le luam cat mai repede. Vom face o clarificare in ceea ce priveste platformele noastre interne, in asa fel incat sa accentuam rolul lor si sa dam o greutate mai mare platformelor ideologice", declara presedintele UDMR, Hunor Kelemen, intr-un interviu.

Citeste si Congresul UDMR va avea loc la Miercurea Ciuc, in 25 mai

Potrivit liderului Uniunii, vor fi adoptate la Miercurea Ciuc sapte-opt documente ce vor cuprinde mesajele politice ale UDMR pentru urmatorii ani, legate de teme precum amendarea Constitutiei, regionalizarea, alegerile europarlamentare, Initiativa Civica Europeana pentru protejarea minoritatilor, dezvoltarea secuimii, problemele Diasporei. Kelemen a evidentiat faptul ca era nevoie de o modificare a programului UDMR, pentru a scoate acele obiective care au fost indeplinite deja si a introduce teme noi, de actualitate.

Reprezentantii UDMR vor adopta si un document referitor la problemele economice, in care propun solutii pentru trecerea Romaniei de la perioada de criza la dezvoltare economica.

Potrivit europarlamentarului UDMR Iuliu Winkler, Congresul UDMR din 25 mai va reuni cel mai mare numar de delegati de la infiintarea formatiunii - peste 700.

Citeste si Congresul UDMR - cel mai mare de la infiintarea formatiunii

Ponta, Antonescu si Blaga, prezenti la Congresul UDMR. Basescu nu si-a confirmat inca prezenta

La Congresul UDMR din 25 mai au fost invitati atat liderii formatiunilor aflate la Putere, cat si cei ai partidelor din Opozitie.

"Noi am facut invitatii, asa cum facem de fiecare data. L-am invitat pe presedintele PSD, pe presedintele PNL, al PDL si al Partidului Forta Civica. Toti patru au confirmat pana acum ca vor veni, atat domnul Ponta, cat si domnul Antonescu, domnul Blaga si domnul Ungureanu. Ma bucur pentru aceste confirmari si-i asteptam pe toti", afirma Hunor Kelemen.

La Congres a fost invitat si presedintele Traian Basescu, dar, potrivit liderului UDMR, seful statului nu a confirmat inca prezenta.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Congres UDMR 25 mai, #statut UDMR miza congres, #Miercurea Ciuc Congres UDMR, #invitati congres UDMR , #UDMR