Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Kelemen Hunor - cand se pot adopta Legea Sanatatii, regionalizarea si autonomia - Interviu (II)

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 08:12
4059 citiri
Kelemen Hunor - cand se pot adopta Legea Sanatatii, regionalizarea si autonomia - Interviu (II)

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, in partea a doua a interviului acordat Ziare.com, despre sansele de adoptare pe care le au proiecte precum Legea Sanatatii, reorganizarea administrativa sau autonomia culturala.

Kelemen spune ca proiectul Legii Sanatatii, pe care presedintele Traian Basescu si premierul Mihai Ungureanul il considera cel mai important dupa Constitutie, poate ajunge in Parlament in acest an, insa doar daca se rezolva problema asigurarilor private de sanatate, ce pot impovara, in opinia sa, bugetul de stat.

Kelemen, despre facultatea maghiara si acuzatiile de segregare sau santaj - Interviu Ziare.com (I)

In privinta autonomiei culturale prevazute in Statutul minoritatilor, ministrul Culturii s-a aratat de parere ca ar putea fi adoptata undeva in urmatorii ani, dar e sigur ca aceasta va fi in vigoare in cele din urma.

Si regionalizarea e un proiect despre care liderul UDMR crede ca va fi pus in aplicare, dar numai dupa alegerile din 2012. Kelemen ar vrea ca Tinutul Secuiesc sa fie una dintre entitatile rezultate din schimbarea structurii administrative.

Revenirea salariilor bugetarilor se va face in perioada urmatoare, mai spune Kelemen, care crede ca se realizeaza in una-doua transe.

Despre mandatul sau la Ministerul Culturii, Kelemen declara ca a fost unul in care s-au realizat multe lucruri, dar admite ca a ramas dator in privinta Codului Patrimoniului Cultural National, care e aproape terminat si va ajunge in Parlament.

Citeste mai jos a doua parte a interviului acordat Ziare.com de presedintele UDMR, Kelemen Hunor

Premierul Ungureanu ar vrea Legea Sanatatii in 2012, UDMR spune NU. E periculoasa Legea Sanatatii, din punct de vedere electoral, anul acesta?

Noi nu spunem NU. Noi spunem urmatorul lucru - trebuie clarificate niste principii si apoi putem sa trecem la orice varianta. Primul lucru care trebuie clarificat - daca statul roman vrea sa introduca pe piata asigurarilor de sanatate, pe toata piata, nu doar pe cea a asigurarilor suplimentare, firme private si renunta la acest serviciu si ramane doar un contabil care imparte banul public spre societatile private, daca privatizam asigurarile de sanatate sau nu.

Noi spunem ca statul nu trebuie sa renunte la acest serviciu, trebuie sa spuna ca pachetul minimal ramane la Casa Nationala de Asigurari, la stat, nu intra privatul acolo. Cetateanul asteapta de la stat acest serviciu si nu de la firmele multinationale care nici nu stim unde au sediul, nu trebuie sa fie interesat de profitul lor.

Pentru asigurarile suplimentare, sigur, trebuie sa lasi loc de concurenta si trebuie sa lasi sa intre companiile private, dar nu poti sa faci din banul public doar profit privat. Trebuie sa tii cont de contribuabil, trebuie sa tii cont de fiecare cetatean, de fiecare pacient. Trebuie sa fie pacientul in centrul reformei.

La spitale, la fel, trebuie sa lasi poarta deschisa si pentru managementul privat, asa cum s-a si intamplat in ultima forma, dar nu trebuie sa fie o chestiune obligatorie pentru finantator, pentru autoritatile locale sau minister sa privatizeze sau sa dea la privat managementul spitalelor, trebuie sa lasi sa decida fiecare finantator cum e mai bine.

Mai trebuie sa stiti ca acolo unde exista asigurarile private de sanatate, tot timpul costa mai mult pentru bugetul de stat. Si aici, banii n-or sa ajunga. Privatul nu aduce bani de la el de acasa, va cheltui banii adunati de la fiecare cetatean, cele 5,5% care se platesc la Casa Nationala de Asigurari. Va cere bani de la buget, va trebui suplimentat in fiecare an bugetul Casei.

Asta ar insemna anual 5-6-7% din PIB. Puteti sa faceti o analiza comparativa cu state in care functioneaza sistemul privat si veti vedea cam cat da bugetul in fiecare an. Aceste chestiuni vor trebui clarificate.

Dar sunt sanse sa fie adoptata Legea Sanatatii in 2012?

Sunt sanse sa ajunga in Parlament si sa incepem o dezbatere clara.

Si cand sa fie adoptata?

Aici nu pot sa spun, asigur doar prezenta colegilor din UDMR in plenul celor 2 camere si, daca ati urmarit, nu din cauza noastra nu se poate asigura cvorumul si nu se pot vota legile.

Statutul minoritatilor mai are vreo sansa sa fie adoptat in 2012?

Nu pot sa va dau un raspuns transant, noi vom insista in continuare si vom cauta argumente si vom cauta parteneri, asa cum am facut cu fiecare proiect de-al nostru. Nu stiu daca se va intampla in 2012, 2013 sau 2014, dar la un moment dat se va intampla, pentru ca e un proiect care nu produce nicio pierdere pentru societatea romaneasca, aduce plusvaloare.

Orice pata de culoare in zona aceasta a Europei inseamna o bogatie in plus. Daca toate minoritatile, nu doar maghiarii din Romania, au posibilitatea de a-si pastra identitatea culturala, inseamna ca Romania e o tara mai bogata. Nicio tara omogena, nicio societate uniforma nu poate sa fie mai bogata decat o societate diversa si multiculturala, in cazul nostru.

Deci in urmatorii ani sa ne asteptam la autonomie culturala pentru maghiari, fiind principala prevedere a statutului minoritatilor

Autonomia culturala ce inseamna - acele institutii unde o comunitate nationala invata in limba materna sau isi desfasoara activitati culturale, e vorba de educatie si cultura, acele institutii nu pot fi desfiintate, nu pot fi puse in paranteza, nu le poti retrage bugetul fara consimtamantul comunitatii respective.

Asta inseamna ca asiguri un cadru institutional pentru a pastra si dezvolta valorile traditionale si identitatea nationala. Asta nu inseamna ca romanul va fi mai putin fericit sau va avea mai putini bani la sfarsitul lunii, cand primeste salariul.

La autonomia teritoriala ati renuntat?

Nu am renuntat la nimic si nu avem niciun motiv sa renuntam la vreun punct din programul nostru politic.

Despre oferta domnului Basescu pentru Opozitie - demisie in schimbul revizuirii Constitutiei, ce spuneti, credeti ca se poate intampla? O sustineti?

E o chestiune despre care nu discut, daca cineva vrea sa-si dea demisia, sa-si dea demisia.

Dar contra modificarii Constitutiei?

Totusi, nu suntem la targ. Oferta nu a fost facuta noua, nu pot sa discut. Daca cineva vrea sa-si dea demisia, sa-si dea demisia. Eu vad in felul urmator - Constitutia in 2012 nu poate fi amendata, revizuita, nu exista majoritate pentru asa ceva.

Regionalizarea se va discuta dupa 2012, USL a dat semne ca vrea si ea o forma de regionalizare. Ce forma de regionalizare vedeti?

Toata lumea e de acord ca e nevoie de o reforma administrativa, aceasta structura e cam invechita, dar trebuie sa gasesti formula optima nu pentru USL, nu pentru PDL, nu pentru UDMR, nu pentru clasa politica, ci pentru cetateanul de rand, sa nu aiba impresia ca deciziile fug de la el, la resedinta de judet, la 200-300 de kilometri.

Cred ca nu putem sa nu tinem cont de traditiile istorice din Romania si de regiunile istorice din Romania. Aici au existat niste traditii foarte bine conturate, exista aceasta traditie cu o gandire regionala foarte bine conturata, in Banat, Crisana, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia.

Din acest punct de vedere, trebuie sa tii cont de aceste aspecte, de judetele care sunt apropiate din punct de vedere cultural, economic, al dezvoltarii societatii, ca sa pot sa dezvolti intr-o regiune cat de cat coerenta. Cred ca dupa alegeri e momentul in care se va lua decizia.

Tinutul Secuiesc e una dintre aceste entitati?

Asa cum exista Tara Motilor, exista si Tinutul Secuiesc, cum exista si Crisana, exista si Bucovina. Tinutul Secuiesc nu e nici de la diavoli, nici de la ingeri. In ce ne priveste, vom tine cont si de aceasta regiune.

Anul asta se va merge pe majorarea salariilor si alte cresteri, precum cea a indemnizatiilor pentru mame, cum a propus si UDMR?

Aceasta din urma e in concordanta cu gandirea doamnei ministru al Muncii. Noi am facut analizele, am promis acest lucru la CRU (Consiliul Reprezentantilor Unionali ai UDMR - n.red.), ca ne vom ocupa in 2012 de problemele sociale si de sustinerea familiilor tinere.

Si cu majorarea salariilor - e vorba de revenire - noi am spus inca din 2010 cand am acceptat acest soc si am taiat salariile, ca nu aveam alta solutie - ori salvam Romania, ori ne faceam ca ploua. Am reusit sa echilibram bugetul. Daca veniturile sunt pe masura, putem sa revenim la salariile din 2010, vedem daca o facem intr-o transa sau in doua. Eu sper ca undeva in iunie cel tarziu vom avea un raspuns, in asa fel incat in iulie cand se dau salariile pe iunie sa se vada deja ca salariile au revenit un pic.

Care sunt principalele puncte ale mandatului dvs de ministru al Culturii, cu ce va puteti lauda?

Pot sa fac o sinteza lunga si una scurta. Noi anul trecut am finalizat cateva lucrari importante, era si cazul sa se intample, dupa 22 de ani. Dupa cum vedeti, Biblioteca Nationala are in sfarsit un sediu, dupa doua decenii, o investitie foarte mare si foarte necesara.

La Iasi am finalizat doua muzee - Muzeul Kogalniceanu si Muzeul Poni. In Bucuresti am inceput renovarea Teatrului National. Incet-incet, incepem lucrarile la Opera Nationala, la Muzeul Taranului Roman si la Palatul Cantacuzino.

Am finalizat lucrarile la Palatul Regal - Muzeul National de Arta - o investitie uriasa si de asemenea necesara, acest muzeu era inchis de decenii. Avem foarte multe lucrari, lucram cam la 300 de santiere. In ce priveste patrimoniul construit, am facut tot ce era de facut cu acest buget mic si avem rezultate concrete.

In ce priveste arta contemporana, in 2010 am initiat si de atunci sustinem revistele culturale. In aceasta perioada, ce sufera e cultura scrisa si nu numai. Am avut o initiativa in Guvern si a fost sustinuta, sa finantam revistele literare, culturale, care sunt de anvergura nationala.

Dupa aceea, am mentinut toate institutiile culturale care sunt in subordinea ministerului in functiune atat in ceea ce priveste administrarea, cat si productia la teatre, muzee si tot ce inseamna institutii culturale.

In plus, impreuna cu Ministerul de Interne, dar la initiativa noastra, am administrat in 2010 si 2011 restructurarile ca institutiile culturale sa nu aiba de suferit. Plus o gramada de initiative care merg spre UNESCO, prezenta noastra la targurile de carte, la Bienala de la Venetia. Am asigurat din bugetul nostru tot ce era de facut ca sa nu pierdem ce am construit, mai mult, sa adaugam ceva la ce am facut in 20 de ani. Festivalul Enescu a avut anul trecut una din cele mai reusite editii, chiar daca bugetul nu a fost mai mare, dar prezenta spectatorilor si artistilor a fost de mare, mare calitate si de mare numar.

Din acest punct de vedere, cred ca din perspectiva Ministerului Culturii, in conditiile date, am reusit sa facem tot ce ne-am propus, mai putin pe plan legislativ. Aici recunosc ca avem o datorie uriasa, Codul Patrimoniului Cultural National, care e scris in proportie de 70-80%, lipsesc doua capitole.

Sper ca pana la sfarsitul mandatului il trimitem in Parlament si va intra in dezbatere. Aici lucrurile au mers mult mai greu decat credeam eu la inceput. Eu as fi vrut mult mai repede, nu e o scuza, dar, din motive obiective, nu am reusit sa-l trimitem in Parlament.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Kelemen Hunor autonomie culturala, #kelemen hunor reorganizare administrativa, #Kelemen Hunor legea Sanatatii , #UDMR