Kelemen Hunor, despre relatia romanilor cu minoritatea maghiara: Se simte o lipsa de respect

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 22:45
5498 citiri
Kelemen Hunor, despre relatia romanilor cu minoritatea maghiara: Se simte o lipsa de respect
Foto: Facebook / Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marti seara ca in relatia majoritatii cu minoritatea maghiara din Romania "se simte o lipsa de incredere, o lipsa de respect", problema ce "apare si in viata cotidiana".

"Si daca facem o comparatie unde eram in 1989, in decembrie, si unde am ajuns, e un parcurs, hai sa spunem asa, bun, dar cu mult mai putine rezultate decat ne-am fi dorit. Comunitatea a ramas aici - 1,3 milioane de oameni - vrea sa construiasca o tara mai buna, dar, in acelasi timp, vrea sa ramana cu identitatea foarte bine pastrata, atat identitatea lingvistica si culturala si tot ce tine de identitatea autentica. Si, permanent, are un sentiment ca majoritatea romaneasca - vorbim de o relatie asimetrica, nici nu se poate altfel - incearca sa asimileze, incearca sa gaseasca pretexte, legale, mai putin legale, de a mai lua ceva din drepturile obtinute", a spus Kelemen Hunor la sediul Institutului Cultural Roman (ICR).

Liderul UDMR, care a participat la lansarea cartii "100 de ani, o suta de personalitati maghiare reprezentative din Romania", a spus ca "mai ales in ultima perioada, mai ales dupa 2012-2013, se simte o astfel de tendinta".

"Si atunci, prejudecatile nu dispar. Prejudecatile se intaresc. Prejudecatile in sanul comunitatii maghiare. Exista si prejudecati pe partea cealalta, pe partea majoritatii romanesti, exista si prejudecati pe partea noastra. Si noi incercam sa intelegem de ce acest sentiment, de ce aceasta preocupare, de ce nu se poate construi permanent ceva, de ce trebuie sa darami ceea ce ai construit?", a mai spus Kelemen Hunor.

El a sustinut ca majoritatea romaneasca are perceptia ca problemele comunitatii maghiare s-au rezolvat "in mod exemplar, intr-un mod cum nu s-a mai intamplat niciodata".

"Si cand mai apare vreo problema - se inchide vreo scoala, exista o amenda, mai apare o lege in Parlamentul Romaniei - atunci spun: 'Dar noi stiam ca nu sunt probleme. Iarasi a venit UDMR'. Creste tensiunea, imediat se isterizeaza o anumita parte a presei. 'UDMR vrea sa fure Ardealul'. Se simte o lipsa de incredere, o lipsa de respect. Si aceasta problema apare si in viata cotidiana", a explicat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a declarat ca "ceea ce doreste comunitatea maghiara e o chestiune extrem de simpla, o rezolvare institutionala pentru a pastra identitatea, o garantie institutionala pentru a ramane cu cultura, cu limba, cu tot ce tine de identitatea etnica si nimic altceva".

"Fiindca si noi vrem o tara mai buna, nu vrem o tara mai proasta sau mai putin buna decat doreste majoritatea romaneasca. Si aici vine, bineinteles, perspectiva viitorului. Ok, nu mai putem schimba trecutul. Prezentul e cum e, dar oare reusim sa restabilim respectul, sa restabilim increderea si oare reusim sa construim ceva in viitor impreuna? Asta este intrebarea, daca incercam sa dam o perspectiva pentru relatiile romano-maghiare, pentru relatia noastra minoritatea maghiara si majoritatea romaneasca. In continuare va fi o relatie asimetrica. Permanent, majoritatea va fi responsabila pentru ceea ce se intampla cu minoritatea. Asa a fost si inainte de 1918. Haideti sa fim foarte sinceri! Atunci, majoritatea a gresit. Acum, parca se repeta greseala", a spus Kelemen Hunor.

El a afirmat ca exercitiul militar "Concordia" din judetele Harghita si Covasna da nastere la interpretari.

"Nu este problema ca Armata face un exercitiu, Armata are dreptul sa faca exercitii militare oriunde in Romania. Dar cand argumentezi necesitatea acestui exercitiu spunand ca e o chestiune foarte asemanatoare cu Osetia de Sud si cu Donbas, atunci... (...) Despre ce vorbim? Asta este oferta statului roman? Asta este oferta majoritatii pentru comunitatea din Harghita si Covasna? (..) Si noi suntem preocupati sa restabilim respectul si increderea, fiindca de 100 de ani, vrand-nevrand, (...) traim impreuna", a incheiat Kelemen Hunor.

Cartea " 100 de ani, o suta de personalitati maghiare reprezentative din Romania", publicata de editura Fundatiei pentru scoala, a fost lansata, marti seara, in Sala Mare a Institutului Cultural Roman.

La eveniment au participat scriitorul Bela Marko, fost presedinte al UDMR, cercetatorul Cosmin Popa, de la Academia Romana, si editorul Zoltan-Csaba Novak.

Krizbai Bela Dan, vicepresedinte al ICR, a fost gazda evenimentului, intalnirea fiind moderata de gazetarul Ovidiu Nahoi, redactor-sef al RFI Romania.

Potrivit ICR, volumul, structurat in noua capitole, prezinta o suta de personalitati de etnie maghiara din domeniul literaturii, stiintelor, artelor plastice, vietii publice, politice si religioase, stiintelor medicale, culturii si sportului.

Printre acestea se numara arhitectul Kos Karoly, scriitorul Tamasi Aron, artistii plastici Balazs Imre si Mattis-Teutsch Janos, scriitorul si politicianul Domokos Geza, juristul Miko Imre, episcopul romano-catolic Marton Aron, atleta Balazs Jolan (Iolanda Balas) sau violonistul Ruha Istvan.

Cartea a fost editata si in limba maghiara in cadrul programului "1.000 de ani in Transilvania, 100 de ani in Romania", lansat anul trecut in contextul marcarii Centenarului Marii Uniri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Kelemen Hunor UDMR , #UDMR