Referendumul din Catalonia, o piatra de moara pentru UDMR in incercarea de a obtine mai multa autonomie

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 21:26
13018 citiri
Referendumul din Catalonia, o piatra de moara pentru UDMR in incercarea de a obtine mai multa autonomie
Foto: Hepta.ro

Judecatorii Curtii Constitutionale din Madrid au suspendat reunirea Parlamentului din Catalonia a carui majoritate se pregatea sa declare independenta regiunii.

Referendumul din cea mai bogata regiune a Spaniei este considerat ilegal de catre autoritatile centrale, iar Carles Puigdemont, seful Guvernului catalan, are tot mai putine optiuni.

Niciun stat din Europa nu sustine consultarea populara ilegala. Uniunea Europeana, de asemenea, printr-un comunicat oficial a respins incercarea de rupere a Cataloniei de Spania.

Aceasta e o veste proasta pentru UDMR. Reprezentantii minoritatii maghiare au suferit o

infrangere dureroasa miercuri, in Parlamentul Romaniei, atunci cand proiectul de modificare a legii a administratiei locale prin care se incerca introducerea limbii maghiare in institutiile publice a cazut la vot. Legea nemodificata prevede introducerea limbii maghiare in institutii daca minoritatea trece de 20% din totalul populatiei, proiectul de modificare propus de UDMR prevedea introducerea limbii maghiare in cazul in care minoritatea depaseste 10% din totalul populatiei unitatii administrative.

Conducerea UDMR urmarea prin aceasta scadere a pragului trei obiective politice: o realizare politica importanta care sa duca la cresterea sustinerii UDMR in teritoriu, marirea influentei maghiarilor in administratia locala din Romania si cresterea numarului de posturi in administratia locala care ar fi putut fi oferite de catre UDMR reprezentantilor comunitatii maghiare.

Proiectul de modificare al legii nu a avut sustinere in Parlament si a fost respins atat in comisiile de specialitate cat si la votul in plen.

"Este falsa afirmatia potrivit careia Romania ar fi o tara model in ceea ce priveste rezolvarea situatiei minoritatilor. Respingerea amendamentului la Legea administratiei locale demonstreaza clar acest lucru. Mesajul de astazi este, insa, foarte clar si pentru UDMR si pentru membrii comunitatii maghiare: majoritatea romana a respins dialogul", a declarat Kelemen Hunor in fata deputatilor la aflarea rezultatului votului, citat de Agerpres.

"Sa aducem Catalonia in Ardeal"

Proiectul UDMR sta de multa vreme prin sertarele Parlamentului, dar el a fost scos de la naftalina, in vara, la indemnul lui Liviu Dragnea care a vrut sa ofere trecerea acestui proiect in schimbul sustinerii UDMR pentru Legile Justitiei. Negocierile incepute in data de 20 iunie au creat o adevarata furtuna in Parlament, mai multi alesi ai PSD s-au pozitionat impotriva acestei intelegeri.

"Niciodata nu am avut calculul facut si cu UDMR. (...) Am spus exact ceea ce s-a intamplat. Nu facem niciun fel de troc", a declarat Liviu Dragnea, presedintele PSD, facand un pas inapoi in momentul in care a observat ca nu are sustinerea propriului partid.

Ceea ce s-a intamplat in Catalonia weekendul trecut, complica si mai mult situatia pentru UDMR. Lui Kelemen Hunor ii va fi tot mai greu sa gaseasca oportunitati in Parlament pentru a extinde autonomia maghiarilor.

Postare pe Facebook a liderului separatist din Catalonia, care demonstreaza sustinerea publica de care se bucura demersul sau pentru independenta

"Sa aducem Catalonia in Ardeal", a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR, in anul 2014, citat de Historia.ro, dand exemplu regiunea spaniola ca model de autonomie etnica si teritoriala.

Dupa violentele din weekendul trecut, comunicatul UDMR este mult mai nuantat, desi sustine in continuare autonomia regiunii: "Stim din experienta ca intr-o democratie puterea majoritatii nu trebuie niciodata sa vizeze suprimarea minoritatilor, intotdeauna majoritatea trebuie sa fie responsabila pentru minoritatile care traiesc pe teritoriul tarii sale. Nu suntem de acord cu valul de violente si cu instabilitatea politica creata. Consideram ca pentru gestionarea situatiei tensionate din Catalonia este nevoie in primul rand de calm. Viata continua si dupa referendumul de duminica, iar interesul comun al tuturor cetatenilor este actiunea inteleapta si echilibrata a liderilor politici si a autoritatilor", se arata in comunicat.

Exista mari diferente intre regiunile autonome ale Spaniei formate dupa prabusirea dictaturii lui Franco in 1975 si minoritatea maghiara din Ardeal, populatia majoritara in aceasta parte a tarii fiind de origine romana.

Reactia aripii nationaliste din PSD

Respingerea proiectului de modificare a legii autoritatii locale propus de UDMR arata si faptul ca parlamentarii PSD sunt extrem de divizati pe acest subiect, iar Liviu Dragnea nu-si poate impune punctul de vedere, acela de a face o intelegere cu UDMR pe pachetul de legi ale Justitiei care sa-l scape de o posibila noua condamnare in schimbul votarii acestei modificari.

"In timp ce Romania sustine ferm ca este un model in gestionarea situatiei minoritatilor nationale, in realitate, demonstreaza continuu ca ii este teama de dialog. Sunt convins ca o natiune puternica are un dialog permanent cu minoritatile sale, nu le trateaza cu forta. Eu, daca as fi fost in locul statului roman, as fi cautat o solutie de compromis, as fi spus ca, in apropierea anului 2018, sa adoptam unele decizii pentru ca minoritatile autohtone sa se simta bine in aceasta tara, ca factori constituanti ai statului roman", a mai spus Kelemen Hunor (foto), presedintele UDMR, dupa respingerea proiectului de modificare al legii.

Liviu Dragnea, intr-o operatiune de promovare politica, inspectand plasa portilor de pe noul stadion din Banie care inca nu a fost dat in folosinta. Foto: Facebook/Liviu Dragnea

In 20 iunie, atunci cand Liviu Dragnea impreuna cu deputatii PSD Florin Iordache si Eugen Nicolicea sustineau trocul cu UDMR, o reactie puternica de respingere a venit de la senatorul Serban Nicolae si a aratat faptul ca in PSD exista o aripa nationalista care nu-l sustine pe liderul partidului intr-o astfel de aventura.

"Istoria nu-i iarta si nu-i va ierta pe cei care pun interesul propriu inaintea interesului Tarii. Care este nenegociabil! Obligatia mea, ca senator al Romaniei, este sa fac tot ce se poate pentru ca ordinea constitutionala sa fie restabilita si un nou guvern sa fie investit de Parlament. Fara compromisuri cu valorile nationale fundamentale!", a scris senatorul Serban Nicolae pe pagina sa de Facebook.

Esecul referendumului din Catalonia va afecta demersurile UDMR in ce priveste crearea unei autonomii teritoriale in Transilvania, iar reactia statelor europene, dar si cea a Uniunii vor descuraja astfel de actiuni cel putin in viitorul apropiat.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Catalonia model UDMR, #Dragnea Hunor intelegere, #UDMR autonomie Ardeal , #UDMR