UDMR, PPMT si PCM au semnat o rezolutie care prevede autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, in limitele sale istorice

Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 18:36
6338 citiri
UDMR, PPMT si PCM au semnat o rezolutie care prevede autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, in limitele sale istorice
Foto: Facebook/Kelemen Hunor

Formatiunile politice maghiare au semnat o declaratie comuna privind autonomia teritoriala, locala si culturala. Semnatarii vor sa discute prevederile acestei declaratii cu autoritatile romane chiar in 2018. Ei cer ca Tinutul Secuiesc sa fie "regiune autonoma in limitele sale istorice", iar "statutul limbii maghiare in regiune sa fie egal cu cel al limbii romane".

Declaratia comuna a fost semnata de formatiunile politice maghiare din Romania - UDMR, PPMT si PCM - luni la Cluj-Napoca. Documentul face referire la armonizarea conceptelor de autonomie, astfel incat maghiarii sa aiba o pozitie comuna pe viitor la orice dezbatere a subiectului in relatia cu autoritatile romane.

Documentul vorbeste despre trei tipuri de autonomie - teritoriala, locala si culturala -, pe care formatiunile maghiare vor sa le discute cu politicienii romani pentru a fi "codificate din punct de vedere legislativ".

Aceasta declaratie comuna privind alinierea conceptelor de autonomie a fost semnata de presedintele UDMR Kelemen Hunor, presedintele PPMT Szilagyi Zsolt si presedintele PCM Biro Zsolt.

Potrivit Mediafax, in textul declaratiei, liderii maghiari au stipulat:

"Consideram ca autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc trebuie sa se concretizeze ca o regiune autonoma in limitele sale istorice. Organismul sau de decizie ar trebui sa aiba competente legislative si executive regionale in domeniul educatiei, culturii, informarii, economiei, dar si domeniul functionarii propriului aparat de administratie publica. In ceea ce priveste statutul limbii maghiare in regiune, acesta ar trebui sa fie egal cu cel al limbii romane.

Credem ca administratia Tinutului Secuiesc poate fi eficienta si va servi interesele cetatenilor, daca are la baza structura fostelor Scaune Secuiesti, tinandu-se cont de schimbarile care au avut loc de atunci. Institutiile autonomiei vor fi create cu respectarea valorilor fundamentale si a regulilor democratice".

Potrivit aceleiasi surse, "autonomia culturala inseamna autoadministrare pentru toti maghiarii din Romania in domeniul educatiei, informarii publice precum si in domeniile esentiale de pastrare si perpetuare a identitatii nationale si a culturii. Autonomia culturala este un drept fundamental al comunitatii.

Recunoasterea ei prin lege si crearea unui sistem institutional este singura solutie viabila pe termen lung pentru a asigura comunitatilor maghiare care traiesc in minoritate numerica in diferitele regiuni ale Transilvaniei, uneori in comunitati dispersate, pastrarea identitatii nationale si prosperitatea pe pamantul natal".

Iata textul integral al declaratiei comune, asa cum a fost el postat de Kelemen Hunor pe pagina sa de Facebook:

Intr-o conferinta de presa care a avut loc dupa semnarea documentului, Hunor citat de News.ro a declarat ca se doreste reiterarea "acelor deziderate si principii care de 28 de ani ne conduc in viata politica din Romania".

Aceeasi sursa a precizat ca autonomia teritoriala, locala si culturala "trebuie, la un moment dat, cat mai repede, daca s-ar putea in 2018, discutate cu majoritatea romaneasca si codificate din punct de vedere legislativ".

"Acum 27 - 28 de ani, in primul program al UDMR a fost trecut un deziderat cu care, indiferent ce s-a intamplat, cu totii am fost de acord. Acest deziderat a aparut mai tarziu si in programele partidelor politice infiintate ulterior.

Dezideratele si principiile nu s-au schimbat. (...). Credem ca in acest moment, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la Declaratia de la Cluj, este important sa reiteram acele deziterate, sa vorbim despre acele forme de autonomie", a mai spus liderul UDMR.

Tot Kelemen Hunor a apreciat ca autonomia "a functionat si functioneaza in foarte multe state din Europa" si "este cheia dezvoltarii".

"In anul centenarului, am propus si propunem un dialog cu majoritatea romaneasca. Este un moment bun sa vorbim despre promisiunile de la Alba Iulia de acum 100 de ani. Credem ca prin dialog putem gasi acele rezolvari, modalitati legislative, administrative, prin care dezideratele comunitatii maghiare pot fi indeplinite", a conchis Hunor.

Presedintele PPMT Szilagyi Zsolt citat de News.ro a declarat:

"Partidele maghiare din Transilvania, la unison, reafirma acele valori pe baza carora am pornit politica maghiarilor din in 1990. Multi dintre sceptici se inteaba de ce dupa 100 de ani de cand ni s-a promis respectarea dreptului la autoderterminare si autonomie, de ce noi in continuare suntem cetateni corecti, care creeaza valori, cetateni loiali ai Romaniei. Cred ca autonomia este declaratia suprema de loialitate fata de statul roman".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#maghiari partide Romania declaratie autonomie, #Kelemen Hunor autonomie maghiari, #maghiari autonomie declaratie Kelemen Hunir , #UDMR