Cu fata la Budapesta si cu fundul la Bucuresti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 20:15
6805 citiri
Cu fata la Budapesta si cu fundul la Bucuresti (Opinii)
Foto: realitatea.net

Pe langa toate celelalte probleme legate de guvernare, ca si cum astea nu ar fi de ajuns, pe langa saracia tot mai adanca si perspectivele unui nou val de crize, financiare si alimentare, ne-am trezit de Ziua Maghiarilor cu o dandana si mai mare.

Valul de manifestari si declaratii cu caracter puternic de xenofobie ale liderilor maghiari din Romania. Este important de precizat si subliniat - ale liderilor maghiarilor din Romania, nu ale cetatenilor romani simpli de nationalitate maghiara.

Am asistat, astfel, la un puhoi de afirmatii care mai de care mai ingrijoratoare, incoronate de un spectacol mai mult decat neobisnuit, care ar putea fi situat corect doar intre macabru si ofensa adusa simbolurilor nationale - spanzurarea unei papusi cu chipul lui Avram Iancu in fata unor copii, intr-o piata din Miercurea Ciuc. 15 martie 2011 va intra in istorie ca ziua in care mai multi oficiali romani de nationalitate maghiara au depus juramant de credinta fata de Ungaria si au declarat, fara a-si face vreun proces de constiinta, ca traiesc cu fata spre Budapesta.

In mod logic, daca cineva sta cu fata la Budapesta, nu ii ramane decat sa stea cu spatele spre Romania - Bucuresti. Sa spunem "spate" doar ca sa fim eleganti, pentru ca, in realitate, maghiarii speculeaza perfect acum santajul care functioneaza fara gres asupra Guvernului si fac tot ce le trece prin cap, inclusiv sa ceara toate minunatiile, pentru ca stiu prea bine ca PD-L nu isi permite sa spuna nimic in fata lor. O iesire de la guvernare a UMDR ar echivala, in realitate, cu caderea Executivului Boc, pierderea majoritatii parlamentare si, probabil, suspendarea automata a lui Traian Basescu.

Si cu cat simt ca pot cere mai mult si mai multe, iar Guvernul Romaniei aproba pretentie dupa pretentie, cu atat maghiarii incep sa dezvolte strategii tot mai bizare de a specula slabiciunea si dependenta Partidului Democrat Liberal de voturile udemeristilor. Asa a ajuns insusi presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sa justifice juramantul de credinta fata de Ungaria care, in opinia sa, "nu inseamna, in niciun caz, renuntarea de catre politicienii, demnitarii si functionarii maghiari din Romania la juramantul de credinta fata de Romania depus la dobandirea functiei"!

Ca si cum ar trebui sa le fim recunoscatori maghiarilor, celor care ocupa si functii publice, ca nu se dezic de Romania si nu renunta la cetatenia romana taman in timp ce o guverneaza, semneaza acte oficiale, incaseaza bani de la statul roman si ii decid viitorul prin votul lor din Parlament. In acelasi timp, un alt oficial al statului roman, tot de nationalitate maghiara, a gasit de cuviinta sa isi manifeste fericirea de a fi partas la Ziua Maghiarilor declarand urmatoarele:

"Este o bucurie, dar si un semnal catre secui ca noi traim cu fata spre Budapesta, asa cum am trait si in urma cu 90 de ani, sau timp de 90 de ani. Acum au fost rezolvate doar formalitatile, pentru ca in inima noastra, inima secuilor, am fost si suntem parte a natiunii maghiare". Aceste vorbe nu apartin vreunui functionar marunt din vreo primarie din Mures, ci insusi presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor. O mai fara perdea declaratie "de pace si prietenie" din partea unor inalti oficiali functionari ai statului roman, de etnie maghiara, nici ca am fi putut avea.

Puse cap la cap aceste declaratii, aduna-te si cu spectacolul grotesc al spanzurarii papusii ce il reprezinta pe Avram Iancu intr-o piata din Miercurea Ciuc, in fata unei multimi de copii, de catre Csibi Barna, unul dintre liderii organizatiei extremiste Garda Maghiara, avem un tablou sumbru al zilei de 15 martie. O zi in care santajul maghiarilor asupra partenirilor de guvernare si slabiciunile si lasitatile acestora au produs cateva dintre cele mai triste manifestari.

Evenimente care au fost gandite, executate si manipulate de politicieni si oficiali maghiari, singurii interesati de provocarea populatiei maghiare si romane. Si mai trist este ca liderii maghiarilor sunt singurii interesati cu adevarat de scormonirea istoriei in stil vindicativ, singurii posedati de resentimente si singurii care isi doresc cu adevarat autonomie teritoriala, ba chiar au trecut-o ca obiectiv principal de realizat pentru UDMR.

Cu astfel de parteneri de guvernare, de care depind ca de aer, carora nu pot sa le refuze nicio pretentie, democrat-liberalii poarta intreaga raspundere pentru degenerarea relatiei dintre romani si maghiari.

Iar consecintele slabiciunilor pedeliste in fata santajului continuu exercitat de udemeristi se vor vedea in timp. Cand, treptat, maghiarii simpli si onesti din Romania, care pana acum nu aveau niciun interes si nu participau la jocurile politice, vor incepe sa fie impinsi in tot felul de acte si manifestari tot mai zgomotoase.

Pana la urma, titlul spune spune tot despre situatia maghiarilor astazi in Romania - pe functii la Bucuresti, dar cu interesele si privirea spre Budapesta. Oare cum s-or fi simtind cei care isi imagineaza ca astfel ne modernizeaza si reformeaza statul?

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#ziua maghiarilor 15 martie, #Csibi Barna, #Garda Maghiara, #Kelemen Hunor presedinte UDMR, #Tamas Sandor presedinte CJ Covasna , #UDMR