Intre bozgor si maghiar

Duminica, 28 Iunie 2009, ora 19:11
7411 citiri
Intre bozgor si maghiar

Nominalizarea lui Kelemen Hunor drept candidat al UDMR la alegerile prezidentiale poate avea bataie lunga. Uniunea a demonstrat ca-si poate mobiliza exemplar electoratul, dar poate ca asta nu e totul.

Presedintele tuturor romanilor inseamna si etnicii maghiari, fireste, si lor le trebuie mesaj dedicat. Dar mai ales inseamna cei romani, si pentru ei, un candidat maghiar trebuie sa lanseze nade, iar a-l vota echivaleaza cu un plan in doi timpi: primul este scoaterea din mentalul colectiv al unei portiuni mari de electorat a apelativului jignitor "bozgor", al doilea este pasul efectiv spre urna cu dorinta de-a-l vota pe Kelemen.

Imposibilul mesaj

A te adresa romanilor in aceasta etapa a evolutiei convingerilor lor spre a le smulge simpatia, daca te cheama candidat UDMR, inseamna sa renunti la autonomie.

Sunt foarte putini cei care accepta conceptul de dragul ideii ca odata cu autonomia Ciucului, vine si cea a Botosaniului. Prin urmare acest mesaj este imposibil, mai ales ca ar diminua participarea electoratului maghiar, lasat dintr-o data fara naluci.

Chiar si unui tip inteligent ca presedintele executiv al Uniunii i-ar fi greu sa aduca la numitor comun dorintele tuturor etniilor. Desi, daca ar reusi sa-i convinga pe romani ca autonomia nu inseamna inchiderea Harghitei si Covasnei intre sarme ghimpate, si nici paramilitari pititi dupa copaci, sansele de-a le smulge voturile ar creste semnificativ. Si tot n-ar avea incredere ca vorbeste serios.

Adevarata miza

Voturile pe care ar reusi sa le stranga Kelemen de la romani, chiar cele mai bune piruete de discurs luand in calcul, tot sunt putine. UDMR nu se bazeaza pe ele. Si oricum, pierde prezidentialele. Lucru stiut si de Kelemen Hunor, si de Marko Bela.

Si atunci, ce rost a mai avut desemnarea altui candidat decat cei testati deja, Gyorgy Frunda (in 1996) si Marko Bela?

Miza nu sunt alegerile prezidentiale, este singurul raspuns. Ci pielea lui Marko. Cu marea solidaritate maghiara n-a facut mare lucru, deoarece europarlamentarul Tokes Laszlo nu reprezinta etnia, ci propriul interes.

In plus, in Uniune exista o miscare a tinerilor care cer schimbarea liderilor. Kelemen Hunor, Nagy Zsolt si Korodi Attila sunt garnitura care cere puterea, si strange argumente. O mica supapa a reprezentat desemnarea lui Hunor ca presedinte executiv, dar lupii tineri vor mai mult.

Marko Bela stie asta, si mai stie ceva: mai pierdea o data prezidentialele, desi nimeni de la UDMR nu are sanse sa le castige, dar nu putea sa fie la nesfarsit un Vadim maghiar. Prin urmare a acceptat, chiar a incurajat candidatura lui Hunor, ca sa aiba si tinerii un esec.

Asa ca totul se reduce la o batalie complicata pentru putere. Sa nu uitam ca actualul presedinte a precizat ca pozitionarea lui Kelemen nu inseamna ca va renunta la sefia Uniunii.

Iar cei pe care i-am auzit spunand ca poate Kelemen va reusi sa schimbe mesajul Uniunii, ca va primeni aspiratiile maghiarilor, deturnandu-le de la autonomie spre constructie comuna, europeana, reusind sa-i determine pe multi romani sa nu le mai spuna "bozgori", cred ca sunt foarte naivi. UDMR nu-si reteaza craca de sub picioare. Nici maghiarii n-au evoluat prea tare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#kelemen hunor, #Marko Bela, #alegeri prezidetiale 2009, #UDMR, #bozgor maghiar , #UDMR