Kelemen: Comunitatea de la Rosia Montana moare. Contractul trebuie renegociat

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 13:56
3035 citiri
Kelemen: Comunitatea de la Rosia Montana moare. Contractul trebuie renegociat

Presedintele UDMR, ministrul Culturii Kelemen Hunor, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca situatia de la Rosia Montana e una dezastruoasa, in conditiile in care comunitatea de acolo "moare" din cauza lipsei mijloacelor de trai.

Ministrul Culturii s-a aratat de parere ca statul trebuie sa faca ceva pentru oamenii de acolo, fie prin pornirea exploatarii daca se respecta conditiile de mediu, dar cu renegocierea contractului, fie prin gasirea unor solutii alternative.

Kelemen, despre facultatea maghiara si acuzatiile de segregare sau santaj - Interviu Ziare.com (I)

"Eu nu vorbesc despre viitor, cum ar fi, daca ar fi... Eu spun in felul urmator - sunt cateva chestiuni care ar trebui repetate, altfel se uita. Primul lucru - orice stat, daca considera ca resursele naturale trebuie exploatate, trebuie sa stabileasca niste conditii. Statul roman a dat o licenta pentru o companie, in anii '90 si apoi a stat 12-13 ani si nu a lasat ca aceasta licenta sa fie pusa in aplicare. Nici investitorul banuiesc ca nu a facut toate temele, dar peste tot in lume o astfel de situatie e intolerabila, indiferent din cauza cui s-a intamplat, sa tii un investitor peste un deceniu, astazi sa spui 'da', maine sa spui 'ba'. Statul trebuie sa renegocieze contractul, din punctul meu personal - nu vorbesc in numele Guvernului sau Coalitiei, in asa fel incat beneficiile pentru statul roman sa fie mai mari.

Daca nu doreste acest lucru, sa vina cu o alternativa si cu resursele si investitiile, pentru ca nu poti sa lasi o comunitate (cea de la Rosia Montana-n.red.) sa moara si sa se distruga. Eu am fost, am vazut la fata locului care sunt problemele - realitatea de acolo e tragica, din punctul de vedere al mediului, dupa o exploatare lunga si iresponsabila din partea comunistilor", a spus Kelemen, pentru Ziare.com.

Situatia patrimoniului, dezastru, dar putem pastra 80-85%

Ministrul a vorbit si despre patrimoniul cultural de la Rosia Montana, aratand ca "galeriile romane si cladirile se prabusesc", dar ca, prin pornirea exploatarii, 80-85% din acestea pot fi salvate.

"Si din punctul de vedere al patrimoniului cultural national e un dezastru - asta e situatia in acest moment. Putem sta, sa nu facem nimic, sa vedem cum se prabusesc peste noi galeriile romane sau cladirile si cum dispare o comunitate, cum ramane acolo o rana uriasa, cu toata poluarea care exista, sau putem cauta solutii alternative sau solutii in minerit.

Noi cand am facut analiza la nivelul Ministerului Culturii, in Comisia Nationala de Arheologie, in celelalte structuri, am stabilit niste norme, asa cum prevede legea si am mers pe varianta de a pastra cat de mult se poate pastra din patrimoniul cultural national, indiferent ca e vorba de patrimoniul construit sau patrimoniul arheologic. Eu spun ca se pastreaza 80-85% din patrimoniu, daca se respecta toate conditiile impuse de catre Comisia Nationala de Arheologie si Ministerul Culturii", a mai afirmat Kelemen.

Ministrul Culturii a adaugat si ca statul are obligatia de a decide ce face cu resursele sale minerale, insa trebuie sa aiba grija de comunitatea de la Rosia Montana.

"Noi am dat descarcare de sarcina arheologica pentru masivul Calnic, nu si pentru Orlea, acolo mai sunt faze care trebuie duse mai departe.

Pe partea de mediu nu ma pronunt, ca nu stiu. Acolo am inteles, ca in continuare se analizeaza dosarul in Comisia de Analiza Tehnica si ca parametri ceruti de la investitor sunt sub parametri ceruti de la Uniunea Europeana in ce priveste continutul de cianura din iazul de decantare.

Indiferent de ce raspuns veti primi de la Mediu, statul roman are niste obligatii si niste drepturi - obligatia de a asigura un trai decent si pentru acea comunitate si dreptul de a decide ce vrea sa faca cu resursele minerale", a conchis Kelemen.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Kelemen Hunor Rosia Montana moarte, #Kelemen Hunor Rosia Montana situatie tragica, #Kelemen Hunor comunitate Rosia Montana , #UDMR