Ziare.com

Kelemen Hunor, reclamat ca a afectat justitia cu afirmatii deplasate si periculoase

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 14:14

   

Kelemen Hunor, reclamat ca a afectat justitia cu afirmatii deplasate si periculoase
Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, a sesizat, luni, Inspectia Judiciara cu privire la afirmatiile facute de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus ca "persoanele care au aplicat cu buna credinta legea sunt pedepsite" si ca "Nagy Zsolt este nevinovat si a fost totusi incarcerat".

Dumbrava le cere, astfel, inspectorilor judiciari sa verifice posibila afectare a independentei justitiei ca urmare a declaratiilor politice facute de presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), in data de 17 aprilie 2015, in cadrul Congresului UDMR.

"Faptul ca unii lideri politici se simt si se declara solidari cu colegi de-ai lor nu constituie in sine o atingere pe care sa o aduca independentei justitiei si nici sentimentul ca aceiasi colegi ar fi nevinovati. (...) Lucrurile, insa, capata o alta dimensiune atunci cand afirmatiile in cauza sunt facute in mod constient public, la un eveniment de maxima audienta, cum a fost evenimentul politic ocazionat de Congresul UDMR, la care au asistat practic aproape toti liderii politici din Romania, dar si lideri politici din Ungaria", arata judecatorul Horatius Dumbrava in sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare (IJ).

Ponta si sefii PNL se intrec in temenele facute UDMR pentru a obtine sprijinul maghiarilor

Membrul CSM este de parere ca, dincolo de solidaritatea fata de unii colegi, opiniile pe care Hunor le-a avut cu privire la cauze particulare aflate pe rolul instantelor si care s-au soldat cu hotarari judecatoresti definitive sau care inca se afla pe rolul parchetelor din Romania, reprezinta "atacul indreptat impotriva statului de drept, a justitiei".

"Domnia sa afirma ca 'exista pericolul renationalizarii' in Romania, iar argumentul ca se incearca acest lucru este faptul ca un membru al partidului politic al carui lider este, desi a aplicat cu buna credinta legea, a fost condamnat si, acelasi membru - Marko Attila -, cercetat in alt dosar, este acuzat prin aplicarea unui 'principiu al culpabilitati colective', aluzia din urma fiind aceea ca ar fi cercetat penal in mod abuziv. Deplasarea, constructul logic periculos consta in tocmai concluzia exprimata de liderul politic: prin anchetele penale si condamnarea unui membru UDMR, Romania procedeaza la renationalizarea imobilelor apartinand confesiunilor maghiare", precizeaza Dumbrava in sesizarea transmisa IJ.

Kelemen Hunor, la Congresul UDMR: Credem in nevinovatia lui Marko Attila si suntem intru totul solidari cu el

De asemenea, judecatorul Dumbrava aprecieaza ca, tot in cadrul Congresului UDMR, Kelemen Hunor a indus ideea ca partidul politic pe care-l reprezinta va fi intotdeauna solidar "cu cei nedreptatiti", pentru ca "statul de drept inseamna lipsa totala a arbitrariului".

Iata declaratia lui Kelemen Hunor despre Marko Attila:

"Am adoptat legi prin care am redobandit o parte considerabila a bunurilor care au apartinut comunitatii maghiare, de exemplu, padurile care au fost in proprietate colectiva si imobilele care au apartinut confesiunilor maghiare. Dar pericolul renationalizarii este mai mare ca oricand.

Romania s-a angajat sa restituie in natura bunurile confiscate in timpul dictaturii comuniste, iar in cazurile in care acest lucru nu este posibil, sa ofere compensatii banesti echitabile. Insa, momentan, constatam ca persoanele care au aplicat cu buna credinta legea, sunt pedepsite, iar in cazul comisiilor de restituire se aplica principiul culpabilitatii colective. Sa fie clar, credem in continuare in nevinovatia lui Marko Attila si suntem intru totul solidari cu el. Marko Attila si-a desfasurat activitatea ani la rand in interesul comunitatii maghiare".

Iata declaratia lui Kelemen Hunor despre Nagy Zsolt:

"Nagy Zsolt este nevinovat si a fost totusi incarcerat. Trebuie sa fim solidari cu el si sa transformam justitia intr-o institutie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te sustinem, Zsolt! Speram ca vei fi liber in curand. Daca nu vom fi capabili sa explicam acest lucru, nu vom fi capabili sa luptam pentru dreptatea noastra, iar aceasta situatie va conduce la o deceptie uriasa in randul alegatorilor careia ii vom cadea victima si noi.

Trebuie sa spunem raspicat ca justitia trebuie sa functioneze, iar noi sprijinim stradania de a o face functionala. Dar respingem generalizarile si etichetarea. Vom fi intotdeauna solidari cu cei care au fost nedreptatiti. Statul de drept inseamna lipsa totala a arbitrarului"


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 786 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor