Kelemen Hunor: Nu putem sa sarbatorim 100 de ani de la Unire, pentru noi a fost o infrangere

Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 23:31
24004 citiri
Kelemen Hunor: Nu putem sa sarbatorim 100 de ani de la Unire, pentru noi a fost o infrangere
Foto: Facebook/UDMR

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminica, la Cluj, ca maghiarii nu pot sarbatori implinirea a 100 de ani de la Unire deoarece acel moment a insemnat "o infrangere" pentru ei, li s-a promis "egalitate in fata instantelor si folosirea limbii materne" si nu isi doresc decat ca aceste promisiuni sa fie asumate.

"Se apropie aniversarea de 100 de ani de la Unire si nu ne este indiferent ce stare sufleteasca vom avea la acea aniversare. Au trecut 100 de ani de la acele promisiuni. Acel moment a insemnat o infrangere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei infrangeri. Asa cum au reusit alte generatii, trebuie sa continuam cu munca si trebuie sa spunem ca se poate sa continuam pe valorile transilvane.

In 2016, evident, nimeni nu poate sa ne ceara sa sarbatorim un eveniment care ne-a impins in existenta de membru al unei comunitati minoritare. Putem respecta insa statul si liderii politici, daca vor tine cont de promisiunile facute in acea rezolutie", a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus ca maghiarii din Romania doresc nu sa fie asimilati, ci sa fie recunoscuti ca o componenta importanta la constructia tarii.

"Atunci s-a promis egalitate in fata instantelor si folosirea limbii materne. Nu dorim altceva decat ca acele promisiuni sa fie asumate de orice putere si guvern. Exista tendinta de asimilare a minoritatilor si un vis in acest sens si intelegem asta, dar visul nostru este sa fim recunoscuti ca parte importanta in constructia acestei tari.

Noi vrem diversitate. Vrem sa ne folosim limba nu doar in cercuri restranse, ci si in scoli sau in institutii. Trebuie sa ne concentram la nivel politic pe aceste lucruri si trebuie sa fim prezenti in Parlament. Sloganul nostru este 'Transilvania este viitorul' si credem ca ceea ce e bun pentru maghiarii din Transilvania este bun pentru toti romanii", a mai spus Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR a mai adaugat ca unul din telurile Uniunii este o descentralizare care sa asigure Transilvaniei independenta financiara, explicand ca Bucurestiul, desi este centrul tarii, se aseamana cu "un cap cam deformat".

"Bucurestiul este centrul tarii, desi ni se pare ca e un cap cam deformat, dar se vede posibilitatea de a schimba acest lucru. Nu dorim sa mergem la bugetul central si sa cersim. Presedintele si premierul spun ca avem o campanie provinciala si nu vreau sa spun ca ei sunt transilvaneni. Daca e sa acceptam asta, acceptam. Ne asumam daca spuneti ca dezvoltarea infrastructurii in Transilvania este provincialism", a mai spus liderul UDMR.

Si fostul presedinte al UDMR Marko Bela a facut declaratii asemanatoare la evenimentul de duminica de lansare a candidatilor formatiunii la alegerile parlamentare. El a spus ca daca UDMR ar fi la putere si ar pune Guvernul, Romania ar arata mult mai bine.

Vezi aici integral declaratia lui Marko Bela

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Kelemen Hunor Unire infrangere maghiari , #UDMR