UDMR a semnat acordul politic cu PNL. Care sunt conditiile impuse pentru investirea Guvernului

Luni, 28 Octombrie 2019, ora 18:49
5245 citiri
UDMR a semnat acordul politic cu PNL. Care sunt conditiile impuse pentru investirea Guvernului
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a semnat luni cu presedintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, un acord politic pentru sustinerea noului Guvern.

Presedintele UDMR a precizat ca asteapta din partea ministrilor propusi clarificari legate de programul de guvernare.

"Astazi am semnat acest acord care este un acord foarte simplu, un text foarte scurt si care vorbeste despre un an de zile pana la alegerile parlamentare din 2020 si vorbeste despre ce ar trebui sa faca acest Guvern in aceasta perioada, pune un accent deosebit pe chestiunile bugetare, rectificarea care trebuie facuta cat mai repede", a declarat Kelemen Hunor, dupa intalnirea cu premierul desemnat, Ludovic Orban.

El a prezentat prevederile acordului incheiat cu PNL.

"Noi propunem prin acest acord sa vina Guvernul pana in 15 decembrie cu un proiect de buget pentru anul 2020 in ideea de a-l vota pana la sfarsitul anului, sa intram in anul nou cu un buget aprobat, votat in Parlament, fiindca si autoritatile locale au nevoie de o luna de zile pana cand vor intra cu dezbaterea bugetului pentru fiecare autoritate.

Am solicitat 6% din buget pentru Educatie. Credem ca nu putem pierde inca un an. Stiu ca nu este usor. Stiu ca necesita un efort, dar se poate aloca 1,5 - 2% din acest procent de 6% pentru infrastructura, pentru investitii, fiindca in anul 2019 sunt multe scoli care nu au infrastructura corespunzatoare pentru copii in secolul XXI. Vom insista la dezbaterea bugetului pentru a aloca aceasta resursa de 6%, cum am facut si anul acesta. Sper ca de data aceasta cu sanse.

Am solicitat sa ceara Guvernul, dupa ce va depune juramantul, realocarea de la Comisia Europeana a 2 miliarde de euro de la POIM la POR, fiindca sunt multe proiecte depuse considerate eligibile, dar fara finantare la nivelul autoritatilor locale si la POIM sigur ca nu vom cheltui acesti bani fiindca nu exista atatea proiecte aprobate si procedurile macar pornite. (...)

Am cerut sa nu se dea ordonante de urgenta pe Justitie si pe sistemul electoral, sa nu fie nicio asumare de raspundere pe aceste domenii. In anul in care facem alegeri sa nu modificam regulile jocului in timpul jocului.

Am mai cerut respectarea drepturilor acordate minoritatilor etnice prin lege si prin acorduri internationale semnate si ratificate de Romania. Este de bun simt, este vorba de respect si este vorba despre o gandire spre viitor", a aratat presedintele UDMR.

UDMR vrea clarificari

Kelemen Hunor a mentionat ca exista lucruri care nu sunt clare in programul de guvernare.

"Vor fi intrebari pentru foarte multi ministri. Asteptam niste clarificari legate de programul de guvernare fiindca sunt lucruri care nu sunt clare. In continuare, sunt aruncate poate in graba, poate exista explicatii si trebuie sa primim explicatii de la PNDL si pana la multe alte domenii - ANFP si multe alte chestiuni care trebuie clarificate.

Ce doreste Guvernul sa faca in anumite domenii si vom vota in functie de raspunsuri, dar in comisiile de specialitate are o importanta mare, dar nu este ceva hotarator. Saptamana viitoare vom fi prezenti cu toti deputatii si cu toti senatorii si asteptam dezbaterea si votul listei si programului de guvernare", a afirmat liderul UDMR.

El a facut referire la anumite domenii pentru care sunt necesare anumite lamuriri.

"Nu am gasit foarte multe vorbe despre sustinerea agriculturii in zona rurala, pentru dezvoltare rurala. Persoana domnului Oros este o garantie cel putin pentru mine, dar sunt intrebari din partea colegilor pentru a clarifica cateva aspecte. Sunt vreo sase-sapte puncte enumerate. Trebuie clarificate.

Doreste Guvernul sa vina in Parlament cu modificarea legii offshore sau doreste prin OUG? Ambele variante cand vorbim de offshore sunt posibile din punctul nostru de vedere. Ce doreste sa faca cu piata de energie? Trebuie un raspuns clar", a adaugat acesta.

Referitor la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, el a mentionat ca a cerut ca in acest caz sa nu fie date ordonante de urgenta si sa nu fie asumata raspunderea Guvernului si a sustinut ca nu exista sanse ca proiectele aflate in Parlament, pe acest subiect, sa fie adoptate.

Audierea ministrilor propusi in Guvernul Orban va avea loc marti si miercuri, urmand ca votul sa fie dat intr-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#UDMR acord politic PNL, #UDMR sustinere guvern orban , #UDMR